• Turkish
  • English

Sosyoloji nedir?

Sosyoloji; sistematik ve bilimsel olarak toplumun izlemiş olduğu yolun ve toplumun hareketlerini inceleyen bilim dalıdır. Bazı noktalarda “toplum bilimi” olarak da tanımlanabilmektedir. Sosyoloji Bölümü; sosyal ilişkiler, günlük etkileşimler ve sosyal tarzda yaşam kültürü üzerinde çeşitli ve farklı araştırmalarda bulunur. Sosyoloji; eleştirel analiz biçimlerini kullanarak ve bunun yanında çeşitli deneysel tarzda araştırma yöntemlerine başvurarak sosyal eğilim, Kabul ve değişim alanlarında bilgi toplar. Bölümün sahip olduğu konu; sosyal yapı ve sistem etkileşim sistemlerinin, araç gereçlerinin makro düzeyinden bireysel mikro sosyolojik düzeye kadar uzanmaktadır. Sosyoloji Bölümü; toplumu eleştirme, objektif bir şekilde değerlendirme, anlama konularında donanım sahibi, sosyal ve toplumsal akım ve olgularla alakalı ulusal olarak vizyon ve kariyer sahibi ve sahip olduğu birikimleri her türlü ortamda uygulama yeteneğini edinmiş, topluma faydalı, ulusal ve uluslararası düzeyde yararlı ve faydalı işlerde bulunan, alanında yetkin ve aynı zamanda profesyonel sosyal bilimciler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Bölüm tanıtım videomuzu izlemek için:

 https://www.youtube.com/watch?v=og7eopuAgLo&t=31s

Sosyoloji Bölümü hangi puan türüyle öğrenci kabul eder?

Fen Edebiyat Fakültesine bağlı Sosyoloji Bölümü öğrencisi olabilmek için üniversite sınavı YKS’nin eşit ağırlık puanıyla tercih yapılmalıdır.

Sosyoloji mezunları ne iş yapar?

Sosyoloji Bölümü mezunları toplumsal tabanlı birçok pozisyonda rahatlıkla çalışabilmektedir.  Alınan eğitim ve elde edilen tecrübeler neticesinde çeşitli görev ve pozisyonlarda çalışabilmeleri mümkün hale gelmektedir. Mezunlar; Sigortacılık, yazarlık, sivil toplum kuruluşları, araştırma merkezleri, reklamcılık, sigortacılık, bankacılık ve finans, gazetecilik ve medya gibi birçok önemli ve farklı alanlarda çalışma olanaklarına sahiptirler. Bunun yanında akademik kariyer tarafından tercihini kullanan sosyoloji mezunları da çoğunluktadır. Görüldüğü üzere sosyoloji çok fazla alt dala sahip bir disiplindir. Bu noktada Sosyoloji Bölümü mezunları  devlet kurumlarında ve büyük işletme, firma, kurum ve kuruluşlarda farklı mevkilerde iş  olanaklarına sahiptirler.

Günümüz çağında toplum nüfusunun hızla artış gösterdiği göz önüne alındığında, ihtiyaçlar doğrultusunda  ileriki yıllarda sosyoloji bilimcilere ihtiyacın arttığı gözlenmektedir. Mezunlarımız hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Psikoloji ve Sosyoloji disiplinleri benzer midir?

Psikoloji ve sosyoloji araştırma konuları, yaklaşımları ve kuramları farklı olan, ancak birbirleriyle kimi konu ve başlıklarda yaklaşabilen veya ortak çalışmalar yürüten iki farklı akademik disiplindir.

Sosyolog nasıl bir mesleki kimliğe sahiptir?

Sosyolog toplumsal olguları, süreçleri, yapıları ve kurumları araştıran bir sosyal bilimcidir. Araştırma alanına, kendi yaklaşımına ve araştırma sorunsalına bağlı olarak sözel ve sayısal araştırma teknikleri kullanarak elde ettiği datayı işler ve bu datadan sonuç çıkararak topluma sunar.

Sosyoloji geleceğin mesleği midir?

Sosyoloji kesinlikle bugün önemli olan ve gelecekte çok daha revaçta olacak önemli mesleklerden birisidir. Modernite-sonrası toplumun yapısı gittikçe karmaşıklaşmakta olduğundan, bu toplumu anlamak doğrultusunda sosyoloji temel sosyal bilimlerden birisi olarak ortaya çıkacaktır. Bu oluşum halihazırda başlamıştır ve her geçen gün kendisini gittikçe artan bir şiddette hissettirmektedir.

Sosyoloji Bölümü kaç yıllık bir programdır?

Sosyoloji lisans eğitimi dört yıldır.

Sosyoloji Bölümünden Psikoloji Bölümüne geçiş var mıdır?

Sosyoloji’den psikolojiye yatay geçiş olabildiği gibi her iki alanda çift anadal programı (ÇAP) tamamlamak mümkündür. Her iki imkanın detayları için lütfen üniversitemiz ÇAP ve yatay geçiş şartlarına bakınız.

Sosyoloji Bölümü öğrencileri nerelerde staj yapabilir?

Programımızın zorunlu staj uygulaması yoktur. Ancak gönüllü staj yapmak isteyen öğrencilerimize bölümümüzce yardımcı olunmaktadır. Sosyoloji öğrencisinin staj yapabileceği olası kurumlar şunlardır: sivil toplum örgütleri, araştırma kurumları, devlet ve kamu teşekkülleri, ticari kurumların koordinasyon birimleri.

2 yıllık sosyoloji bölümü var mı?

Sosyoloji bir temel sosyal bilim olması dolayısıyla lisans eğitimi dört yıllıktır.

Sosyoloji Bölümü sayısal mı sözel midir?

Sosyal araştırmalar hem sayısal hem sözel olabildiği için sosyoloji eğitiminde her iki yöntemin de öğretilmesi temel standarttır. 

Sosyoloji Bölümü neden okunur?

Sosyoloji Bölümü; sosyal ilişkiler, günlük etkileşimler ve sosyal tarzda yaşam kültürü üzerinde çeşitli ve farklı araştırmalarda bulunur. Sosyoloji; eleştirel analiz biçimlerini kullanarak ve bunun yanında çeşitli deneysel tarzda araştırma yöntemlerine başvurarak sosyal eğilim, Kabul ve değişim alanlarında bilgi toplar. Bölümün sahip olduğu konu; sosyal yapı ve sistem etkileşim sistemlerinin, araç gereçlerinin makro düzeyinden bireysel mikro sosyolojik düzeye kadar uzanmaktadır. Sosyoloji Bölümü; toplumu eleştirme, objektif bir şekilde değerlendirme, anlama konularında donanım sahibi, sosyal ve toplumsal akım ve olgularla alakalı ulusal olarak vizyon ve kariyer sahibi ve sahip olduğu birikimleri her türlü ortamda uygulama yeteneğini edinmiş, topluma faydalı, ulusal ve uluslararası düzeyde yararlı ve faydalı işlerde bulunan, alanında yetkin ve aynı zamanda profesyonel sosyal bilimciler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. 

Sosyoloji Bölümü mezunu psikolog olabilir mi?

Sosyoloji bölümü mezunu psikolog olamaz.

Sosyoloji Bölümü mezunları rehber öğretmen olabilir mi?

Sosyoloji Bölümü mezunları rehber öğretmen olamaz.

Sosyoloji Bölümü mezunlarının ataması var mıdır?

Sosyoloji bölümü mezunları için öğretmenlik veya doktorluk gibi bir atama olmamakla birlikte devlet ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşları gerek gördüklerinde sosyolog kadrolarında iş ilanına çıkabilmektedirler.

Sosyoloji mezunu psikolojik danışmanlık ve rehberlik yapabilir mi?

Sosyoloji bölümü mezunu psikolojik danışmanlık ve rehberlik yapamaz.

Sosyoloji bölümü okumak zor mu?

Bir temel sosyal bilim olması dolayısıyla sosyoloji eğitimi öğrenciye gerekli kuramsal ve yöntemsel altyapıyı kazandırmak zorunda olduğundan eğitim içerik itibariyle zengin bir yapıya sahiptir. Ancak zorluk ve kolaylık birçok başka kritere göre değişen niteliklerdir. Eğitim aldığı alanı sevmesi durumunda öğrenci eğitimini doygun ve keyifli bir şekilde sürdürecektir/sürdürmektedir.

Kimler sosyolog olabilir?

Sosyal olgulara, dinamiklere, yapılara ve süreçlere ilişkin merak sahibi olan herkes sosyoloji okumak için uygun adaydır. Bu çerçevede çok zengin bir konu kümesi içerisinden kendi akademik merakını gidermek kişi üzerinde çok zenginleştirici bir etki uyandırmaktadır. Mezun olan tüm öğrenciler dünya görüşlerinin eğitimlerine başladıkları zamana kıyasla bambaşka bir seviyeye geldiğini söylemektedirler.