• Turkish
  • English

Psikoloji Bölümü mezunu ne iş yapar?

Dört yıllık psikoloji lisans eğitimini bitirenler “Psikolog” unvanıyla mezun olurlar. Psikoloji bölümü mezunları başta kamu ve özel kuruluşlar olmak üzere geniş bir iş imkanına sahiptir. Yeditepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunlarımızın çalıştıkları yerleri görmek için: https://fenedebiyat.yeditepe.edu.tr/tr/psikoloji/mezunlarimiz

Bölümümüzden "Psikolog" unvanı ile mezun olan öğrencilerimiz yüksek lisans (ve doktora) eğitimlerini tamamladıkları takdirde; gelişim, klinik, sosyal, deneysel, adlî ve endüstri gibi farklı alt dallarda uzmanlaşma imkânı bulabilmektedir. Örneğin, klinik psikoloji alanında da uzmanlaşmak isteyen mezunlar klinik psikoloji yüksek lisans programlarına başvurarak bu alanda uzmanlık derecesine sahip olabilirler. Uzmanlık alanlarına göre psikologların çalışma sahası özelleşir. Akademik kariyerlerine devam etmeleri halinde, üniversite ve enstitülerde de görev alınabilmektedir.

Psikoloji bölümü mezunlarının iş imkanları nelerdir?

Psikoloji bölümü mezunları, formasyon eğitimi aldıkları takdirde okullarda da eğitici görevi üstlenebilirler. Bunun yanında Sağlık Bakanlığı, T.C. Cumhurbaşkanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı gibi çeşitli bakanlıklar bünyesinde de istihdam edilebilirler. Öğrencilerimiz özel sektörde de pek çok çalışma alanı bulabilir. Buna göre, danışmanlık şirketleri, şirketler bünyesindeki halkla ilişkiler, reklamcılık, pazarlama, insan kaynakları bölümleri, sosyal hizmetler ve sivil toplum kuruluşları, okul öncesi eğitim kurumları, özel eğitim kurumları gibi pek çok çalışma alanında iş imkânı bulunabilmektedir.

Psikoloji bölümünden mezun olanlar için KPSS şart mıdır?

Psikologlar kamuda veya özel sektörde çalışabilirler. Kamuda çalışmak isteyen psikologlar KPSS sınavı ile atanmaktadır.

Psikoloji bölümü mezunları danışmanlık merkezi açabilir mi?

Klinik Psikoloji alanında Yüksek Lisans yapmış ve "Klinik Psikolog" ünvanı almış kişilerin ve “Aile Danışmanlığı” konusunda lisansüstü eğitim görmüş veya kabul edilmiş şartlarda sertifika programını tamamlamış kişilerin danışmanlık merkezi/ aile danışmanlığı merkezi açma hakkı bulunmaktadır. İlgili mevzuat için: Aile danışma merkezi açma mevzuatı

Psikolog doktor olur mu?

Psikiyatristler Tıp Fakültesi mezunudur, dolayısıyla tıp doktoru olarak mezun olurlar. Psikologlar ise, Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesindeki psikoloji bölümlerinden ‘psikolog’ unvanıyla mezun olur ve doktor değillerdir. Ancak doktora eğitimini tamamlamış bir psikolog, bilim doktoru (PhD) olur.

Psikoloji Bölümü sözel mi sayısal mıdır? Psikolog olmak için hangi derslerin iyi olması gerekir?

Psikoloji bölümü eşit ağırlık puan türüyle öğrenci almaktadır. Bu nedenle, adayların hem sözel hem de sayısal derslerde başarı göstermeleri gerekmektedir.  TYT basamağında Fen, Türkçe, Matematik, Sosyal derslerinde başarılı olmaları oldukça önemlidir. AYT’de ise Türkçe, Matematik, Tarih, Coğrafya 1 derslerinden sorumlu tutulacaklardır.

Psikoloji okumak istiyorum, hangi bölümü seçmeliyim?

Psikolog olmak için Fen-Edebiyat Fakültelerine bağlı Psikoloji bölümünü okumak gerekir. YÖK tarafından kabul edilen yurt içi Psikoloji lisans programları ile denkliği YÖK tarafından kabul edilen yurt dışı psikoloji lisans programlarından lisans derecesi ile mezun olan kişiler, psikolog unvanını kullanma hakkı taşımaktadır.

Psikoloji Bölümü Lisans Programı kaç yıllıktır?

Lisans düzeyinde temel psikoloji eğitimi dört yıllıktır. Psikoloji Lisans akademik programımıza bu linkten ulaşabilirsiniz: https://fenedebiyat.yeditepe.edu.tr/tr/psikoloji/dersler

Psikoloji Bölümünde hazırlık sınıfı var mıdır?

Üniversitemizde ve bölümümüzde öğretim dili İngilizcedir. İngilizce hazırlık okumak zorunludur ancak Hazırlık Okulunun düzenlediği İngilizce yeterlilik sınavında başarılı olan öğrenciler, doğrudan birinci sınıfa geçebilecektir. Yabancı Dil Yeterlik Sınavı (Proficiency) ile ilgili bilgi almak için tıklayınız.

Psikoloji Bölümü Lisans Programında matematik dersi var mı?

Programımızda 1. sınıf Güz döneminde MATH 133 Temel Matematik dersi zorunlu bir akademik ögedir. Psikoloji Bölümü Lisans programı müfredatını görmek için tıklayınız.

Psikoloji Bölümü Lisans Programında staj kaçıncı sınıfta başlar?

Psikoloji Bölümünde zorunlu staj dersi bulunmamaktadır. Bölümümüz 3. sınıftan itibaren gönüllü stajı desteklemektedir. Bölüm tarafından koordine edilen staj imkanı için çalışmalar devam etmektedir.

Psikoloji dalları nelerdir?

Psikoloji biliminin, öğrenme psikolojisi, gelişim psikolojisi, bilişsel psikoloji, sosyal psikoloji, kişilik psikolojisi, fizyolojik (biyolojik) psikoloji gibi temel alt alanları; klinik psikoloji, adli psikoloji, endüstri ve örgüt psikolojisi, eğitim psikolojisi, sağlık psikolojisi, spor psikolojisi, çevresel psikoloji, politik psikoloji gibi pek çok uygulamalı alt alanı vardır.

Psikoloji Bölümü kimlere göre bir bölümdür?

İnsanın düşünce tarzlarını, çeşitli duygularını ve davranış biçimlerini anlamaya meraklıysanız, insanla çalışmayı seviyorsanız ve bilimsel araştırma yapmaya yönelik motivasyonunuz yüksekse Psikoloji Bölümünün sizin için uygun olabileceğini söyleyebiliriz. Psikoloji programında başarılı olabilmek için araştırma yöntemleri, istatistik ve eleştirel düşünce gibi alanlarda güçlü olmaları gerekmektedir.