Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümünün tarihçesi nedir?
Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü 1996-1997 akademik yılında lisans düzeyinde eğitime başlamış olup, 2003-2004 akademik yılında ise yüksek lisans düzeyinde de eğitim verilmeye başlanmıştır. Öğrencilerimiz, dört yıllık lisans programı sonunda, tarihteki çeşitli dönemlere ve kültürlere yönelik bilgi birikimine sahip olur ve araştırma yöntemleri becerisi kazanır. Bölüm başkanımız Prof. Dr. Ahmet Taşağıl’ın anlatımıyla bölüm tanıtımımızı izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=nuCTsZy4dGw
Bölümümüz ilk kez 2015 yılında Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Komisyonu “FEDEK” tarafından akreditasyonunu almıştır ve 2023 yılında da akreditasyon almaya hak kazanmıştır.
Tarih Bölümü nedir? Hangi fakültenin bünyesindedir?
Tarih, geçmişte yaşanmış olayları, yer, zaman ve neden sonuç ilişkisi çerçevesinde inceleyen bir bilim dalıdır. Tarih Bölümü, tarih biliminin, üniversitelerin 4 yıllık lisans programlarında öğretildiği üniversite alanıdır. Tarih Bölümleri üniversitelerin Fen Edebiyat Fakülteleri, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi, İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ya da Beşerî Bilimler Fakültelerine bağlı olarak faaliyet gösterebilir. Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü, Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesindedir.
Tarih Bölümünü kimler tercih etmelidir?
Tarih Bölümünü tercih eden öğrenciler tarihe meraklı olan ve bu alanda araştırmalar yapmayı, bir şeyler öğrenmeyi seven nitelikli öğrencilerdir. Bu kapsamda öğrenciler aldıkları derslerden büyük keyif almasının yanında bölümü severek derslere girerler. Tarih Bölümünü seçme niyetinde olan lise öğrencileri bu dönemde sözel derslerini güçlü tutmalı ve üniversite sınavlarında sözel alanında tercih yapmalıdırlar.
Yeditepe Üniversitesinde Tarih eğitimi nasıldır?
Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü çağdaş ilkelere dayalı olarak bütün insan tarihi ölçeğinde kendine bir hedef belirlemiştir. Bunlardan ilki uluslararası düzeyde bir tarih öğretimi gerçekleştirmektir. Bunun yanında Türk Tarihinin ihmal edilmiş konularında da araştırmalar yaparak elde ettiği verileri hem ülkemizin hem de dünyanın hizmetine sunmayı amaçlar. Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü, eğitimlerinde geçmişte yaşanmışlıklara bakarak geleceğin nasıl şekillenmesi gerektiğini öğrencilerine öğretmeye çalışır. Tarih Bölümü öğrencileri aldığı derslerde sadece kuramsal bir tarih bilgisi ile karşı karşıya kalmazlar. Tarihi alanlara düzenlenen alan gezileri ile tarih bilgisi yerinde pekiştirilir, tarihi eserlerin görülmesi ile bu kapsamda donanım kazandırılır. Dersler ağırlıklı olarak teorik okutuluyor olsa da kaynak olarak Osmanlıca ve diğer diller de seçmeli olarak öğrenciye sunulur. Tarih, ancak okuyarak gelişir. Bunun yanında görsel malzeme tüm derslerde öğrencilere sunulur ve görsel ortamlar hazırlanır. Derslerin görsel belgeler ışığında işlenmesi, akılda kalıcılığı artırır. Ayrıca Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencileri yurtiçi ve yurtdışından konuk konuşmacı olarak üniversitemize gelen tarih biliminde önemli yere sahip kişilerle tanışma ve onların bilgi birikimlerinden istifade etme imkânına sahip olurlar.
Türkiye’de bulunan üniversitelerin tarih bölümü sıralama listesi incelendiğinde Yeditepe Üniversitesi’nin bu anlamda hatırı sayılır bir yere sahip olduğu görülür. Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü, öğrencilerine çok önemli bilgiler sunar ve onları hayata hazırlar. İyi yetişmiş ve donanımlı bir birey olarak bilim üretmelerine zemin hazırlar.
Öğrencilerimiz dört yıllık lisans programı sonucunda, tarihteki çeşitli dönemlere ve kültürlere yönelik bilgi birikimine sahip olur ve araştırma yöntemleri becerisi kazanırlar. Öğrencilerimiz modern donanımlı, 10-15 kişiyi aşmayan sınıflarda öğrenim görme şansını yakalarlar. Öğretim elemanları ile en az haftada iki defa, belirtilen görüşme tarihlerinde yüz yüze görüşerek bu eğitimden tam anlamda yararlanma imkânına sahiptirler. Öğrenciler, uzmanlaşmak istedikleri alanlara göre ilgili derslerin dışında, diğer alanlardan da seçmeli dersler alarak, farklı disiplinlerden de yararlanabilirler. Başarılı olan öğrenciler eğitim süreleri içinde çeşitli alanlarda yandal veya çift anadal eğitimi alma olanağına da sahiptirler. Tarih Bölümü dersleri hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Tarih Bölümü bünyesinde faaliyet gösteren Tarih Topluluğu ise, tarihle ilgilenen öğrenciler için bir tartışma ve düşünme ortamı sağlar. Tarih topluluğu, öğrencilerin kültür gezileri, toplantılar ve film gösterimleri gibi çeşitli etkinliklerini gerçekleştirdikleri bir öğrenci topluluğudur.
Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümünün Erasmus, Çift Anadal ve Yandal olanakları nelerdir?
Erasmus: Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencileri Avrupa’nın seçkin üniversiteleriyle yapılmış anlaşmalar ile öğrenci değişim programı faaliyetlerini kusursuz şekilde uygular. Bu kapsamda yurtdışından gelen öğrenciler olduğu gibi yurtdışına gönderilen bölüm öğrencileri de vardır. Bununla ilgili gerekli ön şartları sağlayan öğrenciler müracaat etmeleri halinde değerlendirmeye tabi tutulmakta ve kurul tarafından uygun görülmesi halinde bir ya da iki dönem anlaşmalı üniversitelerde eğitim alırlar. Erasmus kapsamında bölüm faaliyetlerinin artırılması yönünde çalışmalar devam etmektedir.
Bölümümüzün Erasmus anlaşmasının olduğu üniversiteler aşağıdaki gibidir:
- Georg-August-Universitat Göttingen – Almanya
- Oulu Üniversitesi – Finlandiya
- Szeged Üniversitesi – Macaristan
- Bialystok Üniversitesi – Polonya
- Demokritus Üniversitesi – Yunanistan
- Maastricht Üniversitesi – Hollanda
- Wyzsza Szkola Nauk Üniversitesi – Polonya
- Roterdam Erasmus Üniversitesi – Hollanda
- Köln Üniversitesi – Almanya
- Balkan Çalışmaları ve Teknoloji Merkezi – Bulgaristan
- Londra Üniversitesi Birkbeck College – İngiltere
- Sofya Üniversitesi – Bulgaristan
- Leopold Franzens Universitat – Avusturya
- Pavol Jozef Safarik Üniversitesi – Slovakya
- Wroclawski Üniversitesi – Polonya
- Ionian Üniversitesi – Yunanistan
- Universitat Autonoma de Barcelona – İspanya
- Peloponnese Üniversitesi – Yunanistan
- Philipps Universitat Marburg – Almanya
- Ioannina Üniversitai – Yunanistan
Çift Anadal ve Yan Dal: Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencileri çift anadal ve yandal imkânından yararlanabilirler. Bu kapsamda bölüm öğrencileri;
- Antropoloji Bölümü,
- Çeviribilimi Bölümü,
- Felsefe Bölümü,
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü,
- Gazetecilik Bölümü,
- Görsel İletişim ve Tasarımı Bölümü,
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü,
- Hukuk Bölümü (Tek Taraflı),
- Kamu Yönetimi Bölümü,
- Matematik Bölümü,
- Psikoloji Bölümü,
- Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü,
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü,
- Reklam Tasarımı ve İletişim Bölümü,
- Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü,
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü (İngilizce),
- Sosyoloji Bölümü,
- Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü,
bölümleriyle çift anadal ve yandal programlarına dahil olabilirler. Başarı ile mezun olan öğrenciler, çift anadal ile ikinci lisans diploması ve yan dal ile de sertifika almaya hak kazanırlar. Çift anadal ve yan dal program koşullarıyla ilgili daha detaylı bilgi için tıklayınız.
Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü mezunlarının iş olanakları nelerdir?
Tarih Bölümü mezunları, insan bilimleri alanında en geniş altyapıya sahip, çeşitli dillerle donanmış, araştırmacı ve sorgulayıcı bireyler olarak geniş bir yelpazede değişik sektörlerde çalışabilirler. Bu bölümden mezun olan öğrencinin iş bulma imkânı kendi kariyer hedefi ve başarısı ile de ilgilidir. Tarih Bölümü mezunları aşağıda belirtilen alanlarda kendilerine iş bulabilirler:
- Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktora ile akademik kariyerlerine devam ederek üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilirler.
- Müzelerde danışman rehber kadroları vardır. Bu kadrolarda görev alarak rehberlik yapabilirler.
- Üniversitelerin Pedagojik Formasyon Sertifika Programından yararlanarak formasyon alıp kamu ve özel sektörde tarih öğretmenliği yapabilirler.
- Arkeolog olarak hizmet verebilirler.
- Turist gezilerinde turist rehberi olarak çalışabilirler.
- Devlet memuru olabilirler. (Hatta yasada yapılan değişiklik ile tarih bölümü mezunlarının kaymakamlık sınavına girerek kaymakam olmasının yolu açılmıştır).
- Askeri kurumlarda görev alabilirler.
Mezunlarımızın kariyerleri ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.