• Turkish
  • English

Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümünün tarihçesi nedir?

Türkiye’deki vakıf üniversiteleri arasında öğretime başlayan (1996) ve Türkiye’de FEDEK akreditasyonunu alan (2012) ilk felsefe bölümüdür. Programımız Mayıs 2017- Eylül 2022 dönemini kapsayan ikinci beş yıllık akreditasyonunu almıştır ve Mart 2023'te gerçekleşen akreditasyon sürecini de başarılı bir şekilde tamamlamıştır. Bölümümüzde Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora programlarının yanı sıra Tezsiz Yüksek Lisans olanağı da sunulmaktadır. Bunun yanı sıra Paderborn Üniversitesi (Almanya) Felsefe Bölümü ile ortak “Tarih Boyunca Kadın Felsefeciler” Yüksek Lisans programı başlatılmıştır.

Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümünde verilen lisans eğitiminin amacı nedir?

Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümünde, felsefe tarihi bilgisiyle felsefece tutumu birlikte kazandırma hedefiyle bir yandan felsefe tarihi bilgisini ve felsefe tarihi içerisindeki ana soru, kavram ve metinlerin ele alınmasına, bir yandan da felsefenin güncel sorunlarını tartışılmasına öncelik verilir. Öğrencilerin bu felsefe birikimini kazanabilmeleri için en az bir yabancı dil öğrenerek felsefe tarihindeki metinleri olabildiğince “özgün” dilinden okuyabilmeleri, ayrıca anadillerinde yetkinleşerek Türkçe felsefe diline katkıda bulunmaları amaçlanır.

Felsefe Bölümü, lisans eğitimi sürecinde öğrencilerinin insana, olgulara, olaylara olabildiğince önyargısız, ‘felsefi bilgiye’ dayanarak bakabilme; kendilerinin belirlediği amaçların değerinin ne olduğunu bilme ve bu bilgileri eylemlerinde kullanma olanağı kazanmalarını amaçlanmaktadır. Bölümde öğrencilere felsefe ve sosyal bilimlerdeki bilgileri kültürel, sosyal, etik, estetik, politik vb. konulara uygulama, literatür tarama, çözümleme ve yorumlama, disiplinler arası okuma ve çözümleme, klasik felsefe problemlerini tanımlama ve etkin iletişim kurma beceriyle birlikte mesleki ve etik sorumluluk bilincini kazandırmayı amaç edinmiştir. Felsefe sorunlarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini anlamak için gerekli kapsamda eğitim alan öğrenciler hem çağdaş felsefe konuları ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olurken hem de yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini ve bunu gerçekleştirebilme becerisini kazanırlar.

Öte yandan bölümde verilen eğitimle, öğrencilerin Türkçenin yanında en az bir yabancı dili iyi bilmeleri, bildikleri dilleri felsefe alanında da rahatça kullanabilmeleri, Türkçe felsefe diline, Türkiye'de ve uluslararası alanda felsefe çalışmalarına özgün katkıda bulunabilmeleri sağlanmaktadır.

Felsefe Bölümü tanıtım videosunu izlemek için tıklayınız.

https://www.youtube.com/watch?v=NrIMxX0RIx0

Yeditepe Felsefe lisans programındaki temel dersler nelerdir?

Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü lisans programı eğitimi, felsefe alanında sapasağlam bir iş yapabilmenin ön koşulunun felsefe tarihi bilgisine sahip olma zorunluluğundan hareketle, öğrencilere antik çağdan günümüze değin felsefe tarihini oluşturan temel düşünür, soru ve metinlerin bilgisini özgün metinlerden yola çıkarak vermeyi amaçlamaktadır. Buna bağlı olarak dört yıllık lisans programında Antik Çağ, Orta Çağ, 17. Yüzyıl, 18. Yüzyıl, Çağdaş Felsefe dersleri gibi felsefe tarihi derslerinin yanında, Etik, Bilgi Felsefesi, Bilim Felsefesi, Siyaset Felsefesi, Estetik, Hukuk Felsefesi ve İnsan Hakları gibi problem dersleri de zorunlu dersler olarak yer almaktadır.

Öte yandan Felsefe Bölümü öğrencilere insanı, olguları, olayları ‘felsefece’ bilme, kendilerinin belirlediği değerlerle eylemde bulunma, gerek Türkçede gerek en az bir başka dilde felsefe çalışmalarına özgün katkıda bulunabilme olanağını kazandırmayı amaçlar. Öğrencilerin özgün metinlere ulaşabilmesini sağlamak amacıyla lisans programında zorunlu Eski Yunanca veya Latince dil eğitimi de yer almaktadır. Zorunlu olan bu dersler sayesinde çeviri aramak zorunda kalmadan özgün metinleri kendileri de okumak ve inceleyebilmek olanağına sahip olmaktadırlar. Öğrencilerin Türkçe ve İngilizce eğitimin yanında, en az bir yabancı dili öğrenmeleri ve özgün metinleri okuyarak felsefe tarihi bilgilerini derinleştirmeleri amaçlanmaktadır.

Bunların yanı sıra, öğrenciler üniversite içerisinde yer alan birçok farklı alandan ‘serbest seçmeli’ ders almaktadırlar. Böylelikle kendilerini kimi başka alanlarda geliştirme, felsefe ve diğer bilme etkinlikleri arasındaki farkları yakalama, bu farklı alanlarda edindikleri bilgiyi, felsefece bilgi ile birleştirme olanağına sahip olmaktadırlar.

Felsefe Lisans Programı ders programı için tıklayınız.

Yeditepe Üniversitesi Felsefe lisans programındaki olanaklar nelerdir?

ÇİFT ANADAL: Felsefe Bölümünün Psikoloji, Çeviribilimi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Tarih, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Tiyatro, Plastik Sanatlar ve Resim, Görsel İletişim Tasarımı, Türk Dili ve Edebiyatı, Radyo, Televizyon ve Sinema, Antropoloji, Fizik ve Sosyoloji bölümleriyle çift anadal anlaşmaları vardır.

ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMI: ERASMUS Değişim Programı çerçevesinde Köln, Paderborn, Bremen, Berlin Özgür, Hildesheim, Münster, Witten/Herdecke, Stuttgart, Potsdam, Bologna, Leiden, Marie Curie, Makedonya'da Üsküp Saints Cyril ve Methodius üniversitelerinin Felsefe Bölümleriyle öğrenci ve öğretim üyesi değişim anlaşmalarımız etkin biçimde yürütülmektedir.

FELSEFE GRUBU ÖĞRETMENLİĞİ İÇİN PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ: Felsefe Bölümü öğrencileri Felsefe Grubu Öğretmenliği yapabilmek için gerekli olan Pedagojik Formasyon Eğitimini 4 yıllık lisans programı içerisindeki derslerle, ek ücret ödemeksizin, tamamlama olanağına sahiptirler. 

Felsefe Bölümü mezunlarının çalışma olanakları nelerdir?

Felsefe Bölümünde iyi bir eğitim alan ve kendini yetiştiren mezunlar için pek çok çalışma alanı ve iş olanağı bulunmaktadır. Yeditepe Üniversite Felsefe Bölümünde verilen lisans eğitiminin temel amaçlarından biri öğrencilerin akademide özgün çalışmalar yapması ve akademik çalışmalarıyla felsefe alanına katkıda bulunmasıdır. Mezunlarımızın bir kısmı, Türkiye’deki çeşitli üniversitelerde akademisyen olarak görev yapmaktadır. Bunun için hem yurt içinde hem de yurt dışında yüksek lisans ve doktora yaparak eğitim hayatlarına devam etmekte ve akademide özgün çalışmalarıyla felsefeye katkıda bulunmaktadırlar.

Öğrenciler lisans eğitimleri sırasında alabilecekleri pedagojik formasyon eğitimi sayesinde liselerde felsefe grubu öğretmenliği yapabilmektedir. Bu mesleği yapabilmek için de öğrencilerin lisans eğitimi boyunca eğitim formasyonu almaları gerekmektedir. Formasyon eğitimini tamamlayan öğrenciler rehber öğretmenlik ve eğitim kurumlarında danışmanlık yapmayı da tercih edebilmektedirler.

Öte yandan, felsefe bölümü mezunları kamu kurumlarının kültür-sanat birimlerinde, sivil toplum kuruluşlarında, reklamcılık sektöründe, basın/yayın organlarında ve kimi özel sektör alanlarında iş bulma olanağına sahiptir. Felsefe Bölümü mezunları toplumsal projelerde de yer alabilmektedir.

Yeditepe Felsefe mezunları neler yapmaktadırlar?

Aldıkları felsefe eğitiminin desteği ile kendilerini birçok alanda geliştiren ve yetkinleştiren mezunlarımız, farklı çalışma alanlarında iş bulmak olanağına sahip olmuştur. Mezunlarımızın neler yaptığını görmek için tıklayınız.