Dersin Dili:
İngilizce
Dersin Amacı:
Sıcaklık, Boyutsal kalibrasyonlada deneyim kazandırmak, değişik tiplerdeki termometrelerin kalibrasyonlarını, uluslara arası sıcaklık ölçeğinin öğrenilmesini, sıvı banyo ve kuru fırın kullanımını öğrenmek, Mikrometre ve Kumpas kalibrasyonlarında deneyim kazandırmak, Sıcaklık ve boyutsal ölçümlerde ölçüm belirsizliği bütçelerinin oluşturulmasını öğrenilmesi, ölçüm sonuçlarının ulusal/uluslar arası rehber dökümanlara göre nasıl raporlanacağını göstermek
Dersin İçeriği:
Metroloji ve Kalibrasyon laboratuvarına ait ölçüm düzenekleri ve ölçüm yetenekleri. Değmeli sıcaklık sensör tipleri ve 1990 Uluslararası Sıcaklık Ölçeğinin tanımlanması (ITS-90), buz noktası ve suyun Üçlü noktasının hazırlanması ve ölçümü, ısıl işlemleri (tavlamanın) direnç termometrelerine ve ısılçiftlere olan etkileri, Platin direnç, Cam termometrelerin, Dijital ve Isılçift termometrelerinin -40 oC ile 1200 oC arasında karşılaştırma metoduyla kalibrasyonları, boyut kalibrasyonları; kumpas ve mikrometre, EA 04/02 rehber dökümana göre en iyi ölçüm belirsizliği hesaplamalarının gerçekleştirilmesi.
Dersin Öğretim Yöntemleri:
1: Anlatım, 2: Soru-Cevap, 3: Tartışma
Dersin Ölçme Yöntemleri:
A: Sınav , C: Ödev