Değerli Meslekdaşlarımız,

Matematik Bölümü olarak bu yıl özellikle Yeditepe Üniversitesi'nin 25. kuruluş yılını kutlamak adına düzenlenen seminerlerimize sizleri davet etmekten büyük onur duyuyoruz. Bu hafta yapılacak olan konuşmanın detaylarını aşağıda bulabilirsiniz:

Başlık: Counting lines, curves, planes... in algebraic varieties

Konuşmacı:  Alexander Degtyarev (Bilkent Üniversitesi)

Özet:  I will start from several classical but very simple, almost high school level, examples of algebraic varieties containing many lines, planes, etc. These varieties are very special, as a typical one from the same family would have no lines at all. This brings up a natural problem of finding the *maximal* possible number of lines, planes, etc. that can be contained in a member of a fixed family (say, hypersurfaces of a given dimension and degree). In general, this problem is wide open, but I will describe an approach that lets one attack it for a wide variety of seemingly unrelated families. Finally, if time permits, I will cite a few recent results.

Tarih: Cuma, Mayıs 7, 2021

Saat: 13:00

Yer: Zoom adresi için Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Akif ERDAL (mehmet.erdal@yeditepe.edu.tr) ile iletişime geçiniz.

Seminer ilanının bir kopyasına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Gelecek seminerlerimizin tam listesini aşağıdaki bağlantıda bulabilirsiniz:

Ne Zaman:
Cuma, 7 Mayıs, 2021 - 13:00 to 14:00