• Turkish
  • English

 

Sociology is the systematic analysis of society and social. Our department gives priority to providing students opportunities for participating in academic projects as well as creating their own projects in the courses they take during their education. Our department is also a partner in Horizon 2020 project with the acronym PARTISPACE (www.partispace.eu)

Our department fully supports the students for minor and double major degrees. The Sociology department currently has the double major agreements with the following departments or faculties: Faculty of Law, Psychology, Anthropology, Economics, Political Science and International Relations, Radio-TV and Cinema, Nursing departments.      

Our department is also willing to develop international relations and currently has Erasmus bilateral agreements with the following universities: Osnabrück University and Freiburg University in Germany; Erasmus University in the Netherlands; King Sigismund College in Hungary; Karl-Franzens University in Graz Austria; Strasbourg University in France and Akademia Gorniczo-Hutnizcza and Marii Curie-Sklodowsksej University in Poland.

Bölüm Hakkında

Sosyoloji, toplumun ve toplumsal davranışların sistematik ve bilimsel incelemesidir. Bölümümüz bilgi üretiminde saha araştırmalarına önem vermektedir ve öğrencilerimiz lisans yıllarından itibaren araştırmalarda görev almaya ve de derslerde kendi araştırmalarını yapmaya teşvik edilmektedir. 

Bölümümüz öğrencilerin çift anadal ve yan dal yapmalarını desteklemektedir. Halihazırda Hukuk Fakültesi, Psikoloji, Antropoloji, İktisat, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Makine Mühendisliği, Reklam İletişimi ve Tasarımı, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Radyo TV Sinema, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümleri ile yaptığımız çift diploma anlaşmaları bulunmaktadır. Ayrıca öğrencilerden gelen talepler doğrultusunda yeni anlaşmaların yapılmasına gayret edilmektedir.

Bölümümüzün Erasmus Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programı çerçevesinde; Almanya’da Osnabrück Üniversitesi ve Freiburg Üniversitesi ile; Hollanda Rotterdam’daki Erasmus Üniversitesi ile; Macaristan Budapeşte’deki King Sigismund College ile; Avusturya Graz’daki Karl-Franzens Üniversitesi ile; Fransa’daki Strasbourg Üniversitesi ile ve Polonya’daki Akademia Gorniczo-Hutnizcza ve Marii Curie-Sklodowskşej Üniversitesi ile anlaşmaları bulunmaktadır.

Fedek Akreditasyonu

*FEDEK, FEF programlarının akreditasyonu konusunda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ulusal bir kalite güvence kuruluşu olarak tanınmaktadır. Bölümümüz, alanında öncü kalite değerlendirme kurumu olan FEDEK (Fen, edebiyat, dil ve tarih-coğrafya fakülteleri öğretim programları değerlendirme ve akreditasyon derneği) tarafından akredite olmuştur. 

Program çıktıları FEDEK ölçütleri göz önüne alınarak bölümümüz akademik kurulu tarafından belirlenmiştir.

Öğretim programının öğretim amaçlarına göre belirlenen program çıktıları aşağıda sıralanmıştır.

Pç1      Araştırma yöntemlerine hâkim, sosyolojik araştırmalar yapabilecek gerekli donanıma sahip bireyler yetiştirir (FEDEK I, II, III, V, VI)

 

Pç2      Müfredatta sunulan serbest seçmeli dersler aracılığıyla diğer disiplinlerin sunduğu bakış açıları konusunda bilgi sahibi olan ve bu bakış açılarını sosyolojik düşünme yetileriyle sentezleyebilen, böylece hem bilgi birikimi hem de düşünce ufku geniş ve derin bireyler yetiştirir (IV, VII, IX, XI)

Pç3      İçinde yaşadığı toplumun gündemine hâkim ve toplumsal sorunlara duyarlı bireyler yetiştirir. (FEDEK IV, VIII, IX, X, XI)

Pç4      Modern toplumları anlamlandırma çabasında önemli yeri olan örgüt dinamikleri, örgütler arası etkileşim ve örgüt-toplum ilişkilerini kavrayan sosyal bilimciler yetiştirir. (FEDEK II, IV, VI, VII)

Pç5      Bireylerin siyasal davranışlarına etkide bulunan toplumsal etkenleri ve toplumsal yapılarla siyasal rejim ve süreçler arasındaki karşılıklı etkileşimi irdeleyip kavrayabilen bireyler yetiştirir. (FEDEK IV, VIII, IX, XI)

Pç6      Özel olarak içinde yaşadıkları toplum, genel olarak ise dünya ölçeğinde mevcut eşitsizlikler ile bu eşitsizliklerin kurumsallaştırılıp meşrulaştırılma süreç ve dinamiklerini kavrayan, bu kavrayışı temel alarak yerel ve ulusal yönetim ile sivil toplum kuruluşlarının bu alanlarda proje ve sosyal politikalar oluşturmasına katkıda bulunabilecek bireyler yetiştirir. (FEDEK I, II, IV, VI, IX)

Pç7      Kültür ve toplumun karşılıklı etkileşim ve bağımlılık ilişkisine tüm boyutlarıyla hakim sosyal bilimciler yetiştirir. (FEDEK IV, VIII, IX)

Pç8      Sosyal bilimlerin farklı düşünsel akım ve kuramlarına hakim, bunlar üzerinde fikir yürütebilen, tartışabilen ve bu kuramlar arasında kıyaslama ve karşılaştırma yoluyla sentez yapabilme yetisine sahip  sosyal bilimciler yetiştirir. (FEDEK I, II, III)

Pç9      Sözlü ve yazılı şekilde kendini ifade edebilen, akademik yazının ana gereklilikleri konusunda bilgi sahibi olan ve bu bilgiyi uygulayabilen bireyler yetiştirir. (FEDEK II, IV, VII, IX)

Pç10    Ulusal ölçekteki kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin yanı sıra uluslararası kuruluşların da istihdam şartlarını karşılayabilecek ve bu kuruluşlarda proje geliştirebilecek donanım ve yetilere sahip bireyler yetiştirir. (FEDEK I, II, III, V, VI)

 

FEDEK Sosyoloji Bölümü Özdeğerlendirme raporu

Sosyoloji Bölümü Program Öğretim Amaçları

Sosyoloji Bölümü FEDEK Sorumlusu

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tolga Uslu

Sosyoloji Bölümü Nedir?

Sosyoloji; sistematik ve bilimsel olarak toplumun izlemiş olduğu yolun ve toplumun hareketlerini inceleyen bilim dalıdır. Bazı noktalarda “toplum bilimi” olarak da tanımlanabilmektedir. Sosyoloji Bölümü; sosyal ilişkiler, günlük etkileşimler ve sosyal tarzda yaşam kültürü üzerinde çeşitli ve farklı araştırmalarda bulunur. Sosyoloji; eleştirel analiz biçimlerini kullanarak ve bunun yanında çeşitli deneysel tarzda araştırma yöntemlerine başvurarak sosyal eğilim, Kabul ve değişim alanlarında bilgi toplar. Bölümün sahip olduğu konu; sosyal yapı ve sistem etkileşim sistemlerinin, araç gereçlerinin makro düzeyinden bireysel mikro sosyolojik düzeye kadar uzanmaktadır. Sosyoloji Bölümü; toplumu eleştirme, objektif bir şekilde değerlendirme, anlama konularında donanım sahibi, sosyal ve toplumsal akım ve olgularla alakalı ulusal olarak vizyon ve kariyer sahibi ve sahip olduğu birikimleri her türlü ortamda uygulama yeteneğini edinmiş, topluma faydalı, ulusal ve uluslararası düzeyde yararlı ve faydalı işerde bulunan, alanında yetkin ve aynı zamanda profesyonel sosyal bilimciler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. 

Fen Edebiyat Fakültesi’ne bağlı Sosyoloji Bölümü öğrencisi olabilmek adına üniversite sınavı YKS’ nin eşit ağırlık puanıyla beraber tercih yapılmalıdır. Sosyoloji alanında kaliteli bir eğitim-öğretim dönemi sonrası alanında uzman bir sosyal bilimci olabilmek mümkündür. Mezunlar; çeşitli özel ya da devlet kurum ve kuruluşlarında sosyal bilimci olarak, üniversitelerde akademik kariyerlerini sürdürerek, düşünce kuruluşlarında farklı pozisyonlarda, farklı sektörlerde insan kaynakları, yönetici, pazarlama, halkla ilişkiler, reklamcılık pozisyonlarda çalışarak iş hayatlarını sürdürmektedirler.

Sosyoloji Taban Puanları ve Sosyoloji Bölümü Sıralama

2022 yılı Sosyoloji Bölümü genel yerleştirme puanlarını aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

Program Adı Puan Türü Genel Kont. Yerleşen En Küçük Puan En Büyük Puan
Sosyoloji (İngilizce) (Burslu) EA 4 4 415,48157 457,89699
Sosyoloji (İngilizce) (%50 İndirimli) EA 25 25 264,28515 343,32754

 

 

Sosyoloji Bölümü Ücretleri ve Fiyatları

Yeditepe Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi bünyesinde bulunan Sosyoloji bölümü 2023 - 2024 ücretleri bu sayfada belirtilmiştir.

Sosyoloji Bölümü Burs İmkanları

Yeditepe Üniversitesi her alanda sağladığı yardımların yanında başarılı öğrencilere farklı burs imkanları da tanımaktadır. Fen – Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Burs imkanlarıyla alakalı daha fazla bilgi sahibi olabilmek adına Sosyoloji Bölümü Burs İmkanları Sayfasını inceleyebilirsiniz. Bu linke tıklayarak hemen ilgili sayfaya ulaşabilir ve daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.  

Yeditepe Üniversitesi'nde Sosyoloji Okumak

Yeditepe Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü; sosyal alanda etkin olan olgu ve akımlarla alakalı olarak son derece donanımlı, edindiği ve sahip olduğu deneyimleri her akademik alanda uygulama becerisini elde etmiş, içinde bulunduğu toplumu eleştirme, değerlendirme ve bunların neticesinde anlama konularında donanım sahibi, profesyonel ortamlarda iş birliği içerisinde çalışma becerilerine sahip, sorumluluk bilinci içerisinde hareket edebilen, toplum faydasını gözeten, daima hizmet içerisinde olan profesyonel ve alanında birbirinden uzman sosyal bilimciler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Yeditepe Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü teorik eğitimin yanında saha araştırma ve geliştirmelerine de son derece önem göstermektedir. Lisans eğitimlerinden itibaren öğrencileri derslerde farklı konularda ve alanlarda araştırmalarını kendileri yapmaları noktasında ve farklı projelerde araştırmalarda bulunmaları hususunda teşvikte bulunmaktadır. Avrupa Birliği Horizon 2020 Projesi PARTISPACE araştırma projesinin ortağı olarak Sosyoloji Bölümü büyük başarılara imza atmıştır. 2015 – 2018 yılları aralığında bir başka proje olan PARTIBRIDGES ortağı olarak bir Erasmus macerası da yaşamıştır. Yeditepe Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü aynı zamanda FEDEK akreditasyonu sahibidir.

Yeditepe Üniversitesi Sosyoloji alanında eğitim gören öğrenciler için çok sayıda fırsatlar oluşturmakta ve kaynaklar yaratmaktadır. Sosyoloji Bölümü mezunları eğitimlerinin sonunda kazandıkları donanımlarla birlikte birçok farklı kurum ve kuruluşlarda aynı zamanda yönetici konumunda çalışabilmekte ve liderlik vasfını üstlenebilmektedir.

Yeditepe Üniversitesi sahip olduğu çeşitli sertifikaların yanında çok farklı pozisyonlarda staj imkanı da sunmaktadır.  Derste öğrenilen teorik bilgilerin yanında deneyim ve tecrübenin de bir o kadar önemli olduğunun farkında olan Yeditepe Üniversitesi Öğrencilerinin bu noktada yanında yer almaktadır.  Öğrenciler farklı pozisyon ve sektörlerde elde ettikleri tecrübeler ile beraber daha hızlı ve iyi imkânlara sahip iş olanakları elde etmektedirler.

Çeşitli ülkelerle gerçekleştirilen değişim programları da üniversite tarafından sağlanan imkanlar arasında yerini almaktadır.

Sosyoloji Mezunu Ne İş Yapar?

Sosyoloji Bölümü mezunları toplumsal tabanlı birçok pozisyonda rahatlıkla çalışabilmektedir.  Alınan eğitim ve elde edilen tecrübeler neticesinde çeşitli görev ve pozisyonlarda çalışabilmeleri mümkün hale gelmektedir. Mezunlar; Sigortacılık, yazarlık, sivil toplum kuruluşları, araştırma merkezleri, reklamcılık, sigortacılık, bankacılık ve finans, gazetecilik ve medya gibi birçok önemli ve farklı alanlarda çalışma olanaklarına sahiptirler. Bunun yanında akademik kariyer tarafından tercihini kullanan sosyoloji mezunları da çoğunluktadır. Görüldüğü üzere sosyoloji çok fazla alt dala sahip bir disiplindir. Bu noktada Sosyoloji Bölümü mezunları  devlet kurumlarında ve büyük işletme, firma, kurum ve kuruluşlarda farklı mevkilerde iş  olanaklarına sahiptirler.

Günümüz çağında toplum nüfusunun hızla artış gösterdiği göz önüne alındığında, ihtiyaçlar doğrultusunda  ileriki yıllarda sosyoloji bilimcilere ihtiyacın artacağı gözlenmektedir.

Yeditepe Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencilerinin % 55 ‘I halen burslu olarak eğitim ve öğretimlerine devam etmektedirler.

Misyon ve Vizyon

Misyonumuz

Yeditepe Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü olarak misyonumuz; topluma sosyal bilimler ve fen bilimleri alanlarında düşünme, eleştirme ve yorumlama yetisine sahip, bilime ve topluma her daim sahip olduğu bilgilerle katkı sağlayan donanımlı, açık fikirli, uluslararası vizyona sahip bireyler ve mezunlar yetiştirmektir.

Vizyonumuz

Yeditepe Sosyoloji Bölümü olarak hedefimiz üyesi olduğu toplumu anlama, değerlendirme, eleştirme konusunda donanımlı, sosyal olgu ve cereyanlarla ilgili küresel vizyona sahip ve edindiği bilgileri girdiği her akademik/profesyonel ortamda uygulama becerisini edinmiş sosyal bilimciler yetiştirmektir. 

Öğrenci Değişim Programları

ERASMUS+ PROGRAMI 

Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri; kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır.  

Bunun yanısıra, yükseköğretim sistemini iş dünyasının gereksinimlerine uygun olarak geliştirmek ve üniversite mezunlarının iş dünyasında istihdam edilebilirliğini arttırmak amacıyla yükseköğretim kurumları ile çalışma çevreleri arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin arttırılmasını da teşvik etmektedir.

Anlaşmalı Olduğumuz Erasmus /Exchange Programlarımız 

Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız.

Sosyoloji Bölümü Erasmus Koordinatörü

Dr. Öğr. Üyesi Elif Çağış Arıcı

Bologna Süreci

Öğrencilerin fayda sağlayabileceği ve tamamen öğrenci odaklı olan Bologna süreciyle öğrencilerin daha faydalı ve güçlü bir eğitim hayatını devam ettirmesi amaçlanmakta ve tüm olanaklar sağlanmaktadır. Amacı; mezunları piyasada dört gözle aranan, yurt içi ve yurt dışı kurum ve kuruluşlar ile birlikte geliştirme projeleri yürüten, bilgi yayan ve yaydırılmasına teşvik eden öncü bir kurum olabilmektir.

2024 yılı Bologna program bilgi paketine ulaşmak için tıklayınız. 

Sosyoloji Bölümü Bologna Sorumlusu
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tolga Uslu

Çift Ana Dal ve Yan Dal Olanakları

Sosyoloji Bölümü Çiftanadal Anlaşmaları:

Antropoloji

Çeviribilim

Halkla İlişkiler Ve Tanıtım

Hemşirelik

İktisat

İngiliz Dili Ve Edebiyatı

Makine Mühendisliği

Psikoloji

Radyo, Televizyon Ve Sinema

Reklam Tasarımı Ve İletişimi

Siyaset Bilimi Ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce)

Tarih

Sosyoloji Bölümü ÇAP ve Yandal Sorumlusu

Dr. Öğr. Üyesi Elif Çağış Arıcı

Sosyoloji Bölümü Yandal Programını görmek için tıklayınız.

About The Department

It is aimed that the graduates of the program to speak Russian at an advanced level and to learn Russian literature and culture well. After one year of preparatory education, students gain the ability to conduct research and analysis at national and international level during the four-year undergraduate education; It is aimed to enrich their knowledge and equipment in many different disciplines and intercultural fields. In the last semester, students will be able to prepare a thesis with their advisors on the subjects they have previously determined and will be able to apply the language and field knowledge they have learned academically. Our newly established department has started to work on exchange and cooperation agreements with high ranked universities of Russia. Thus, our students will have the chance to complete one semester of their undergraduate studies in Russia.
 
Employment Opportunities for Graduates:
Graduates of this program can do academic studies in the field of philology, as well as other educational institutions, tourism sector, law offices, foreign trade firms, government agencies, Ministry of Foreign Affairs and embassies, press and broadcasting institutions, construction sector, transportation, logistics, gas sector, health sector. 

Click here for information about Russian Preparatory School

 

"The option for English subtitles is available."

What is the Department of Russian Language and Literature?

Russian Language and Literature Department; Aiming to educate students who analyze the development of the Russian language, culture, and literature from the past to the present, stand out with their educator and researcher identities, and who can use the acquired knowledge in practice.

Russian Language and Literature Department, which provides education within the Faculty of Arts and Sciences, includes a 4-year undergraduate education and some departments have a 1-year preparatory period. The undergraduate program, which can be preferred by students studying in the language department of high schools, enables students to gain both theoretical and applied knowledge and skills. In particular, students who have the ability to conduct scientific research are proficient in general linguistic theories, Russian philology, and skilled product analysis and are open to this development.

The undergraduate program maintains to provide advanced speaking, writing, listening, and reading skills, especially under their guidance. A permanent educational content is being prepared to learn Russian literature, Russian history, and Russian culture fully and accurately in these works. Customers who are entitled to receive a diploma from the Department of Russian Language and Literature and the title of philologist after their undergraduate education can continue their careers in many fields.

Russian Language and Literature Department Fees and Prices

The fees for the Russian Language and Literature Department within the Yeditepe University Faculty of Science and Letters are indicated on Fees | Yeditepe University

Russian Language and Literature Scholarship Opportunities

Offering scholarship opportunities to successful students, Yeditepe University, Russian Language and Literature Department also ensures that students who excel in ranking and scoring also benefit from scholarship opportunities. Students who meet certain conditions benefit from the scholarship throughout their undergraduate education. You can reach our university's scholarship opportunities and conditions from this link. Scholarships | Yeditepe University

Russian Language and Literature Department Base Points and Ranking

You can view the general placement scores of the Russian Language and Literature Department for the year 2022 from the table below.

Department name

Score Type

General Quota

Settled

Minimum Score- Ranking

Maximum Score- Ranking

Russian Language and Literature (Russian) (Scholarship)

Language

10

10

450,48488

-

9.379

474,42094

-

5.151

 

Russian Language and Literature (Russian) (50% Discount)

Language

25

25

264,08486

-

78.500

425,40661

-

15.658

 

Studying Russian Language and Literature at Yeditepe University

Russian Language and Literature Department of our University; It aims to train individuals who are well-versed in grammar but can think critically, are culturally equipped, have ethical concerns, and enable their graduates to acquire the competence and knowledge that enables them to work as both educators and researchers in their fields. At the end of the 4-year undergraduate education shaped in line with this purpose, students can speak Russian as their mother tongue and learn Russian culture and literature.

Enabling students to develop their national and international researcher identities is also a part of the undergraduate program. The education of the Department of Russian Language and Literature provides the acquisition of this research and education competence. In this sense, it is aimed that the graduates of the department increase their knowledge and competencies in different international fields.

Students who blend the Russian philology education acquired during the undergraduate program with world literature can also combine this education with translation. Students can improve their Russian language acquisition with undergraduate education, thanks to the written and oral translation modules that they can use in their professional business life, and that will enable them to stand out.

What Does a Russian Language and Literature Graduate Do? Where does it work?

After receiving the title of philologist, graduates of the Russian Language and Literature Department can find a job in a wide range of fields and can build their careers according to their field of interest. One of these fields is academia. Graduates who fulfill the conditions determined after the undergraduate program become academician by enrolling in master's and doctoral programs and can conduct academic studies on Russian Language and Literature.

However, there are job opportunities in both public institutions and the private sector. Foreign trade firms can find the opportunity to work in law offices, the tourism industry, the construction industry, the gas industry, government institutions and embassies, transportation, customs, media institutions, and translation and interpreting offices, especially the Ministry of Foreign Affairs and the Ministry of Tourism and Culture. In these different fields, he can find the opportunity to pursue a career with titles such as academician, translator, translator and interpreter, and teaching. Graduates who want to work as teachers in both public institutions and private courses and courses are required to take pedagogical formation during their undergraduate programs.

Double major and minor programs during undergraduate education also support career development.

Mission and Vision

VISION: The mission of the Russian Language and Literature Department is to educate brightly thoughtful young people who are well-equipped in the field of literature and culture, who have a critical perspective, who respect ethical values, and who are productive “educators – researchers“. and also ready to work at private sector with the knowledge, skills and competencies that will enable them to work in different fields.

MISSION: It is aimed that the graduates of the program to speak Russian at an advanced level and to learn Russian literature and culture well. After one year of preparatory education, students gain the ability to conduct research and analysis at national and international level during the four-year undergraduate education; It is aimed to enrich their knowledge and equipment in many different disciplines and intercultural fields. In the last semester, students will be able to prepare a thesis with their advisors on the subjects they have previously determined and will be able to apply the language and field knowledge they have learned academically.

Our newly established department has started to work on exchange and cooperation agreements with high ranked universities of Russia. Thus, our students will have the chance to complete one semester of their undergraduate studies in Russia.

Student Exchange Programs

Among the student exchange programs carried out by Yeditepe University with world universities, Yeditepe University also has bilateral agreements with universities in Russia and Spain for the Russian Language and Literature Department. Students of the Russian Language and Literature Department can receive their education at the host university and continue their education abroad during the specified periods of their undergraduate programs.

Bologna Process

Yeditepe University has been carrying on the studies of Bologna Coordination Commission in the framework of national and international competence. 

Accordingly, as a result of the studies that have been conducted in our university since 2006, in 2012, the efficacy of all existing programs was determined in consideration of occupational and current standards provided by NQF-HETR. The correspondence between these standards and the learning outcomes of the courses led to a more planned and quality education.

Course schedules for all programs were prepared in pursuance of being scientific, in collaboration and transparent in education, and published on websites of the faculties. 

Similar studies with regard to international standards are being carried on within the framework of scientific, dynamic and reformist notion of our university.

Double Major & Minor Programs

Russian Language and Literature Department has double major agreements with the following departments listed below. If our students have achieved the necessary GPA and obtained approval for their department, they have the opportunity to make a dual major agreement with departments other than those listed below in accordance with their preferences.

No protocol is required for Minor Programs. For detailed information, click here.

Graduate Programs

Our department, which was established in 2018, does not currently have a graduate program in place.

Bölüm Hakkında

Programdan mezun olan öğrencilerin, Rusçayı ileri düzeyde konuşması ve Rus edebiyat ve kültürünü iyi öğrenmesi amaçlanmaktadır. Bir yıl hazırlık eğitiminin ardından dört yıl süren lisans eğitimi boyunca öğrencilerin, ulusal ve uluslararası düzeyde  araştırma-inceleme yapabilme becerisini kazanmaları; disiplinler ve kültürlerarası pek çok farklı alanda bilgi ve donanımlarını zenginleştirmeleri hedeflenmektedir. Öğrencilerin, son yarıyılda danışmanları ile daha önce belirledikleri konularda ve yine onların rehberliğinde tez hazırlamaları sağlanarak öğrendikleri dili ve alan bilgilerini akademik olarak tatbik etmeleri sağlanacaktır. Yeni kurulan Bölümümüz Rusya’nın saygın üniversiteleri ile öğrenci ve öğretim üyesi değişim ve işbirliği anlaşmaları  yapmak için çalışmalarını başlatmıştır. Böylelikle, öğrencilerimiz lisans eğitimlerinin bir dönemini Rusya’da tamamlama şansına sahip olacaklardır.  

Mezunların İstihdam Olanakları:

Bu programdan mezun olan öğrenciler filoloji alanında akademik çalışmalar yapabilecekleri gibi, diğer öğretim kurumları, turizm sektörü, hukuk büroları, dış ticaret firmaları, devlet kurumları, Dış İşleri Bakanlığı ve elçilikler, basın-yayın kurumları, inşaat sektörü, taşımacılık, gaz sektörü, sağlık sektörü gibi çok geniş bir yelpazede iş bulma olanağına sahiptirler. 

Rusça Hazırlık Okulu Hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız

FEDEK AKREDİTASYONU

*FEDEK, FEF programlarının akreditasyonu konusunda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ulusal bir kalite güvence kuruluşu olarak tanınmaktadır.

 

 

 

Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?

Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü; Rus dilinin, kültürünün ve edebiyatının geçmişten günümüze kadar gelişimini analiz eden, eğitimci ve araştırmacı kimlikleri ile öne çıkan ve edindiği bilgileri pratikte de kullanabilen bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde eğitim veren Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü, 4 yıllık lisans eğitimi ve bazı durumlarda 1 yıllık hazırlık dönemini içermektedir. Liselerin dil bölümünde okuyan öğrencilerin tercih edebileceği lisans programı, öğrencilerin hem kuramsal hem de uygulamalı bilgi birikimi ve beceri kazanmasını sağlamaktadır. Özellikle bilimsel araştırma yapma yetisi kazanan öğrenciler genel dilbilim kuramlarına, Rus filolojisine ve edebi eserlerin analizine hakim ve bu konularda gelişime açık bireyler olmaktadır.

Lisans programı özellikle öğrencilerin Rusçada ileri derecede konuşma, yazma, dinleme ve okuma becerisi kazanmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Bu anlamda Rus edebiyatı, Rus tarihi ve Rus kültürünün tam olarak ve doğru bir şekilde öğrenilmesi amacıyla dengeli bir eğitim içeriği hazırlanmaktadır. Lisans eğitiminin ardından Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü diploması ve filolog unvanı almaya hak kazanan öğrenciler kariyerlerini pek çok alanda sürdürebilmektedir.

Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü Ücretleri ve Fiyatları

Yeditepe Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi bünyesinde bulunan Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü 2023 - 2024 ücretleri bu sayfada belirtilmiştir.

Rus Dili ve Edebiyatı Burs İmkanları

Başarılı öğrencilere burs imkanı sunan Yeditepe Üniversitesi, Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü sıralama ve puanlamada kendini gösteren öğrencilerin de burs olanaklarından yararlanmasını sağlamaktadır. Belli şartları karşılayan öğrenciler lisans eğitimleri boyunca burstan yararlanmaktadır. Bu sayfadan üniversitemizin burs olanaklarına ve şartlarına ulaşabilirsiniz.

Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

2022 yılı Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü genel yerleştirme puanlarını aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

Program Adı Puan Türü Genel Kont. Yerleşen En Küçük Puan - Sıralama  En Büyük Puan - Sıralama
Rus Dili ve Edebiyatı (Rusça) (Burslu) DİL 10 10 450,48488 - 9.379 474,42094 - 5.151
Rus Dili ve Edebiyatı (Rusça) (%50 İndirimli) DİL 25 25 264,08486 - 78.500 425,40661 - 15.658

 

 

Yeditepe Üniversitesi'nde Rus Dili ve Edebiyatı Okumak

Üniversitemizin Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü; dilbilgisine hakim olmakla birlikte eleştirel düşünebilen, kültür açısından donanım sahibi, etik kaygılara sahip birikimli bireyler yetiştirmeyi ve mezunlarının kendi alanlarında hem eğitimci hem de araştırmacı olarak çalışabilmesini mümkün kılan yetkinliği ve bilgiyi edinmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda şekillenen 4 yıllık lisans eğitimi sonunda öğrenciler Rusçayı ana dili gibi konuşabilmekte ve Rus kültürünü ve edebiyatını öğrenebilmektedir.

Öğrencilerin ulusal ve uluslararası alanda araştırmacı kimliklerini geliştirmelerini sağlamak da lisans programının bir parçasıdır. Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü eğitimi bu araştırma ve eğitim yetkinliğinin kazandırılmasını sağlamaktadır. Bu anlamda, bölüm mezunlarının uluslararası farklı alanlarda da bilgi birikimlerini ve yetkinliklerini artırmaları amaçlanmaktadır.

Lisans programı süresince edinilen Rus filolojisi eğitimini dünya edebiyatları ile harmanlayan öğrenciler, aynı zamanda bu eğitimi çevirmenlikle de birleştirebilmektedir. Öğrenciler, profesyonel iş hayatlarında kullanabilecekleri ve bir adım öne çıkmalarını sağlayacak yazılı ve sözlü çeviri modülü sayesinde Rusça edinimlerini lisans programı eğitimi ile geliştirebilmektedir.

Rus Dili ve Edebiyatı Mezunu Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları filolog unvanı aldıktan sonra oldukça geniş bir alanda iş bulabilmekte ve kariyerlerini ilgi duydukları alana göre inşa edebilmektedir. Bu alanlardan biri akademidir. Lisans programının ardından belirlenen şartları yerine getiren mezunlar yüksek lisans ve doktora programlarına kayıt yaptırarak akademisyen olmakta ve Rus Dili ve Edebiyatı ile ilgili akademik çalışmalarda bulunabilmektedir.

Bununla birlikte hem kamu kurumlarında hem de özel sektörde de iş olanakları bulunmaktadır. Dış ticaret firmaları, hukuk büroları, turizm sektörü, inşaat sektörü, gaz sektörü, Dış İşleri Bakanlığı ve Turizm ve Kültür Bakanlığı başta olmak üzere devlet kurumları ve elçilikler, taşımacılık, gümrük, basın-yayın kurumları ve çeviri ve tercümanlık bürolarında çalışma imkanı bulabilmektedir. Bu farklı alanlarda akademisyenlik, çevirmenlik, mütercim tercümanlık, öğretmenlik gibi unvanlarla kariyer yapma fırsatı bulabilmektedir. Hem devlet kurumlarında hem de özel dershane ve kurslarda öğretmen olarak çalışmak isteyen mezunların ise lisans programları sırasında pedagojik formasyon alması gerekmektedir.

Lisans eğitimi sırasında yapılacak çift ana dal ve yan dal programları da kariyer gelişimine destek olmaktadır.

Misyon ve Vizyon

Programın Amacı:

Rus Dili ve Edebiyatı Bölümümüzün misyonu yetkin bir dil bilgisinin yanı sıra, edebiyat ve kültür alanında donanımlı, birikimli, eleştirel bakış açısına sahip, etik değerleri gözeten, aydınlık düşünceli gençler yetiştirmek ve onların alanlarında uzmanlaşmış üretken “eğitimci – araştırmacılar” olmalarını sağlamanın yanı sıra,  kamu ve özel sektörün farklı alanlarında çalışmalarına olanak verecek bilgi, beceri ve yetkinliklerle donatılmasını sağlamaktır.

Programın Hedefi:

Programdan mezun olan öğrencilerin, Rusçayı ileri düzeyde konuşması ve Rus edebiyat ve kültürünü iyi öğrenmesi amaçlanmaktadır. Bir yıl hazırlık eğitiminin ardından dört yıl süren lisans eğitimi boyunca öğrencilerin, ulusal ve uluslararası düzeyde  araştırma-inceleme yapabilme becerisini kazanmaları; disiplinler ve kültürlerarası pek çok farklı alanda bilgi ve donanımlarını zenginleştirmeleri hedeflenmektedir. Öğrencilerin, son yarıyılda danışmanları ile daha önce belirledikleri konularda ve yine onların rehberliğinde tez hazırlamaları sağlanarak öğrendikleri dili ve alan bilgilerini akademik olarak tatbik etmeleri sağlanacaktır. Yeni kurulan Bölümümüz Rusya’nın saygın üniversiteleri ile öğrenci ve öğretim üyesi değişim ve işbirliği anlaşmaları  yapmak için çalışmalarını başlatmıştır. Böylelikle, öğrencilerimiz lisans eğitimlerinin bir dönemini Rusya’da tamamlama şansına sahip olacaklardır.  

Öğrenci Değişim Programları

Yeditepe Üniversitesi'nin dünya üniversiteleri ile birlikte yürüttüğü öğrenci değişim programları içerisinde Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü için Rusya ve İspanya üniversiteleri ile ikili anlaşması bulunmaktadır. Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri, hazırlık programını tamamladıktan sonra yaz okuluna ve lisans programlarının belirlenen süreleri boyunca eğitimlerini karşı üniversitede alabilir ve eğitimine yurtdışında devam edebilir. 

 

Bologna Süreci

Yeditepe Üniversitesi, Bologna Eşgüdüm Komisyonu çalışmalarını ulusal ve uluslar arası yeterlikler çerçevesinde yürütmektedir.

Bu doğrultuda üniversitemizde 2006 yılından beri devam etmekte olan çalışmalar sonucu 2012 yılında, var olan tüm programların yeterlikleri, Türkiye Yükseköğretim Yeterlikler Çerçevesi (TYYÇ) ile mesleki ve güncel standartlar göz önünde tutularak belirlenmiş ve derslere ait öğrenme çıktıları ile ilişkilendirilerek öğretimin daha planlı ve nitelikli hale gelmesi sağlanmıştır.

Eğitimde bilimsellik, işbirliği ve şeffaflık ilkeleri gereğince tüm programlara ait ders planları hazırlanmış ve fakülte web sayfalarında yayınlanmıştır.

Uluslar arası standartlara ilişkin benzeri çalışmalar üniversitemizin bilimsel, dinamik ve yenilikçi anlayışı çerçevesinde devam etmektedir.

Çift Anadal ve Yan Dal Olanakları

Rus Dili ve Edebiyatı Bölümünün aşağıda adı geçen bölümler ile çift anadal anlaşması bulunmaktadır. Öğrencilerimiz yeterli ortalamaya sahip olup, bölüm onayını aldıysa talepleri doğrultusunda bu bölümler dışındaki bölümler ile de çift anadal anlaşması yapılma imkanı bulunmaktadır.

 

Yan Dal Programları için ise protokol gerekmemektedir. Detaylı bilgi için buraya tıklayınız..

Lisansüstü Programları

2018 yılında açılan bölümümüzde uygulanan bir lisansüstü program henüz bulunmamaktadır.

Mathematics is an intellectual field built upon consistent, non-contradictory axioms, where deductions are made through logic, forming a domain with absolute reality. In cases where axioms and findings align with physical reality, we witness the application of mathematics to social and other scientific fields, namely applied mathematics. In this regard, mathematics has been the foundation and indispensable tool for much of modern science and technology. Even in professions not explicitly labeled as mathematicians, there are occupations that require a significant level of mathematical knowledge and expertise. Finance theorists, economists, engineers, physicists, some biologists, chemists, pharmacists, and others fall into this category.

The Mathematics undergraduate program aims to provide students with a strong mathematical foundation and prepare those who are willing for doctoral education, focusing on algebra, geometry, and analysis. It is ideal for talented students who love mathematics to direct their elective courses towards mathematics and pursue a doctoral program, thus actively participating in research and educational activities at the university. Job opportunities in this field are more abundant in our country, where there are new and young universities.

Our department encourages and supports students to complete one or two semesters of their education abroad through Erasmus and other Student Exchange Programs. Foreign students also receive education in our department through exchange programs.

Finding a job with an undergraduate degree in mathematics often requires education in some areas of applied mathematics and computer science. Students interested in fields such as statistics, computer science, business, economics, decision-making, management sciences, actuarial science, software, and network engineering can participate in double major or minor programs or take elective courses from relevant departments. Obtaining a bachelor's degree in mathematics from one department and a master's degree from another in a field related to their career goals will provide a very solid and ideal background in the profession.

More than a quarter of our graduates (including those abroad) continue their careers with postgraduate education (in education, finance, mathematics, etc.), while an equal number directly apply their knowledge in the education sector. Additionally, more than a third work in the private sector (information technology, services, metal, textiles, etc.) or abroad.

The competence of the Yeditepe University Mathematics (English) Bachelor's Degree was included in the Turkish Qualifications Framework on July 18, 2023.

Our undergraduate program has the FEDEK accreditation valid from 2019 to 2024. For more detailed information about this accreditation, you can visit our FEDEK Accreditation page.

2023 YKS Highest/Lowest Scores and Rankings (SAYType)

 

Scholarship

General Quota

Accepted

Lowest Score

Highest Score

Full Scholarship

4

4

479.89316

492.78465

%50 Scholarship

30

30

289.13768

369.32428

Last update: Dec. 05, 2023. 16:00. 

 

Department of Mathematics Tuition Fees and Scholarship Opportunities

2023-2024 tuition fees for Mathematics Department's programs within Yeditepe University Faculty of Arts and Sciences can be found here.

Yeditepe University offers various scholarship opportunities for students in the Mathematics Department with eligibility based on their rankings and scores in the YKS. You can find information about scholarship opportunities and criteria for both the Mathematics Department and other undergraduate programs here.

Studying Mathematics at Yeditepe University

The Mathematics Department at Yeditepe University aims to cultivate graduates with academic integrity, problem-solving skills, and creativity. Today, mathematics is a vital field which plays a crucial role in logic-based inference and unveiling absolute truths. Our department focuses on enabling students to interact with other disciplines, particularly fostering adaptability to applied mathematics. Mathematics, an integral part of technology and modern science, intertwines with various professions such as economists, physicists, and pharmacists.

In this regard, our department endeavors to provide students with a solid mathematical foundation, incorporating a well-balanced undergraduate program in algebra, analysis, and geometry, alongside applied mathematics. Students interested in pursuing education in different disciplines related to mathematics can benefit from double major and minor programs. Through these programs, they can develop expertise in areas such as business, economics, computer science, statistics, and software engineering. Additionally, seminars, group projects, and conferences held regularly within the department contribute to students' academic growth by exposing them to new knowledge.

As a result of the competencies developed in their undergraduate education, our graduates become well-prepared to pursue careers both domestically and internationally. After graduating from the Mathematics Department, our students can venture into careers not only in banking, finance, and the information technology sector but also in academic fields through postgraduate studies.

Career Opportunities for Mathematics Graduates

Students who successfully complete the programs offered by Mathematics Department have the opportunity to find employment in various sectors. The field of work for mathematics graduates is diverse and also offer the opportunity to continue their careers through academic pursuits. Well-equipped graduates with a strong theoretical background can apply for master's and doctoral programs, pursuing a career in academia. Furthermore, mathematics graduates can also undertake teaching duties in schools with opportunities in both public institutions and private educational institutions including tutoring centers and courses, if they receive formation training. 

Nowadays, mathematics is intertwined with many fields. Therefore, individuals graduating from the Mathematics Department, though commonly referred to as mathematicians, can pursue careers in various sectors. They can find job opportunities in sectors such as banking, finance, economics, and information technology, as well as education, life and retirement planning, the internet, insurance, construction, textiles, finance, marketing, e-commerce, telecommunications, energy, food, retail, and fast-moving consumer goods. In these sectors, they can work under titles such as analysis and reporting specialist, business analyst, business intelligence analyst, information technology specialist, software development specialist, software expert, IT consultant, reporting specialist, system analyst, database administrator, web software expert, and project manager. Under these titles, utilizing their mathematical foundation, individuals can build careers in departments such as information processing, R&D, accounting, management, service, business development, engineering, and operations.

Mission and Vision

While continually renewing and improving itself in line with contemporary developments, our vision is to be recognized as one of the esteemed departments both nationally and  globally, maintaining a high standard of education, and conducting research in accordance with international standards.

Our mission encompasses two primary objectives. The first is to be a respectable department in which seminars, conferences and group studies in mathematics and related fields are regularly organized and high quality research is conducted within the international standards.  Secondly, our mission is to foster an educational environment guided by academic ethics, enabling our students to cultivate creativity and sharpen their problem-solving skills.

Student Exchange Programs

Our department actively encourages and supports students to spend one or two semesters studying abroad, whether through the Erasmus program or other Student Exchange Programs. Additionally, our department hosts  students who come from abroad to pursue their education through these exchange programs. For further details about our International Student Exchange Programs, you can visit https://international.yeditepe.edu.tr/en .

Bologna Process

The Bologna Process, designed to enhance the organization and quality of the education system, ensures that specific standards are implemented among higher education institutions, thereby addressing disparities in education. The aim of this reform program is to foster interaction and mutual recognition among higher education institutions in Europe. Additionally, the established standards contribute to transparency, scientific integrity, mobility of academic staff, and active student participation in education.

Yeditepe University applies the Bologna Process competencies and standards considered in its undergraduate programs to the Mathematics Department education as well. The Bologna processes in our department is coordinated by  Asst. Dr. Barış EFE.

Please click here to review our Bologna Information Package.

Double Major and Minor Programs

 

Graduate Programs

For information, please visit our Graduate Program page. 

Internship

There are no mandatory internship courses in the Mathematics Department's curricula.


As Yeditepe University Department of Turkish Language and Literature, we believe that literature is aimed at shaping, enriching and beautifying it as well as trying to understand human life.  "Language" and "Literature" are the two main activity areas of our department. Language lessons, while examining Turkish with its historical background, evaluates and reinterprets Turkish under the light of contemporary linguistics methods. Literature courses are the result of a similar understanding of integrity. Both in line with the traditional approach; The main areas of "Classical Turkish Literature", "Modern Turkish Literature" and "Folk Literature" are each treated separately, and it is emphasized that literature is a continuous process from the past to the present.

In our Department's undergraduate program, we consider it our duty to provide our students new theories and disciplines which will enable them to view literature with a contemporary perspective. Thus, we present literature both in its national and universal character with the intention to open new horizons and create new syntheses. The courses in our curriculum are split into three categories as 'compulsory courses', 'field electives' and 'free electives'. We also attach great importance to interconnections with other departments. With that in mind, we encourage our students to take courses from other programs as well as students from other departments to take courses from our program.

We have a Double Major agreement with the following departments: Psychology, Guidance and Psychological Counseling, Translation Studies, English Language and Literature, Journalism, History, Radio Television Cinema, Public Relations and Publicity. Also, we offer a minor program with an emphasis on contemporary literature that is open to all departments. The students of the Turkish Language and Literature program may also choose to take Pedagogical Formation courses during their four years of education to be eligible as teachers.

Our students have been visiting the University of Duisburg-Essen in Germany since 2006 under the Erasmus Program. Our teaching staff has visited the University of Marburg-Phillips since 2008. Similarly, we have been conducting an exchange program with the University of Athens in Greece, and the University of Venice Ca'Foscari since 2009-2010 and 2011-2012, respectively.

We offer two graduate programs, one at the MA level, the Comparative Literature Program, and one at the PhD level, the Modern Turkish Literature.

 

About Department

Psychology is the study of human mental processes and behavior. The Department of Psychology is specialized in in the areas of Developmental Psychology, Neuropsychology, Cultural Psychology, Cognitive Psychology and Clinical Psychology. There is a psychology laboratory where faculty and students carry out research on these topics. The program is designed to give the students a scientific outlook, a solid background in psychology and basic research skills that will enable them to pursue further study, or work in a variety of contexts.

The Psychology Club, founded by the students of our department, carries out activities within and outside the university for this purpose and tries to follow the developments in the field of psychology and introduce it to other fields.

Graduates of the undergraduate program can utilize their research skills in academic environments, consultancy firms or other organizations doing qualitative and quantitative research. They can find employment in the fields of public relations and media, human resources, advertising, marketing, and nongovernmental organizations engaged in community and social work, in preschool or school settings, or in special education, to name a few. For work in the clinical and counseling areas an M.A or further degree is required.

Yeditepe University Psychology (English) Bachelor's Degree has been included in the Turkish Qualifications Framework on July 18, 2023.

Our undergraduate degree program has FEDEK accreditation valid between 2019-2024. You can access more detailed information from our FEDEK Accreditation webpage.

What is Psychology?

In general terms, psychology is a branch of science that investigates human behavior, the mental processes and underlying causes of these behaviors. Issues such as the complex structure of human behavior, cultural influences, personal differences, media effects, age-related factors, biological factors, and abnormal behavioral attitudes emerge as subfields of psychology. In addition to the relationships and interactions of these subfields with each other, psychology also interacts with other branches of science such as anthropology, sociology, neurology and biology. Psychology, which requires an interdisciplinary study in its current state, continues to increase its application area and importance in an accelerating and increasingly complex life in the light of technological developments.

Yeditepe University Department of Psychology Highest/Lowest Scores and Rankings

2023 YKS Highest/Lowest Scores and Rankings (EA Type)

Scholarship

General Quota

Accepted

Lowest Score

Highest Score

Lowest Ranking Highest Ranking

Full Scholarship

12

12

479,24700

487,75426 2.437 1.788

%50 Scholarship

44

44

345,58589

456,52038

176.423 5.158

No Scholarship

32

32

264,34473

345,25414

724.296 177.610

Department of Psychology Tuition Fees and Scholarship Opportunities

2023-2024 tuition fees for the Psychology Department within Yeditepe University Faculty of Arts and Sciences are listed on this page.

Yeditepe University offers different scholarship opportunities for its students. To get detailed information about the scholarship opportunities of the Department of Psychology, you can access the relevant page here and examine other departments and available scholarship opportunities.

Studying Psychology at Yeditepe University

Psychology is a branch of science that studies human mental processes and behaviors. As Yeditepe University Psychology Department, we adopt an educational approach that supports interdisciplinary cooperation in our department. Thus, within the framework of the aim of looking at behavioral health from a multi-dimensional and global perspective, our students are encouraged to take courses between departments.

Our Psychology Department students are always successful individuals who can think in a broad spectrum and are prepared for professional life with holistic education. In addition, one of the main goals of our department is to raise our students as well-equipped, enterprising and innovative individuals who can effectively use their academic knowledge and clinical experience, respond to the problems and needs of individuals with their theoretical and practical knowledge, are hard-working, have professional moral awareness.

In our department, active studies are carried out in the fields of Neuropsychology, Cultural Psychology, Environmental Psychology, Cognitive Psychology, Clinical Psychology and Developmental Psychology, which are the sub-branches of psychology. The Psychology Laboratory is used to carry out these studies in an efficient environment. With the general education program, it is aimed for students to gain knowledge in different branches, to be familiar with the basic theoretical approaches of psychology, and to acquire a solid and valid methodological knowledge and research infrastructure.

The Psychology Club, operated by the students of our department within Yeditepe University, continues its activities both within and outside the university and closely follows the current developments in psychology. There is no compulsory internship course in our department's education program. In addition, we support our students to make voluntary observations in every field where the branch of Psychology is involved, and we support them to gain serious experience in the field throughout their education.

Our graduating students can - if they wish - master the theories of psychopathology and psychotherapy by enrolling in the Clinical Psychology Master's Program. Thus, it is aimed for them to become competent experts in measurement, evaluation and clinical research methods, with a good command of both theory and practice. To graduate from the program, our students are expected to design original research and write a master's thesis.

What Does Psychology Graduates Do? Where Does They Work?

Psychology department graduates have a wide field of work, especially in public and private organizations. In line with the ever-increasing job opportunities, our students can find many areas of study. Accordingly, job opportunities can be found in consulting companies, public relations and media, advertising, marketing, human resources, social services and education, non-governmental organizations, pre-school education institutions, private education institutions.

Our students who graduate from our department with the title of "Psychologist" have the opportunity to specialize in different sub-branches such as development, clinical, social, experimental, forensic and industrial, if they complete their master's degree. Our graduates who specialize in such fields can work in many areas such as hospitals, polyclinics, mental and community health centers, family health centers, neuropsychology laboratories, prisons and courthouses, nursing homes and elderly care centers.

Psychology graduates can also undertake teaching duties in schools if they receive formation training. In addition, they may have the opportunity to be employed in various ministries such as the Ministry of Health, Ministry of Justice, Ministry of Family and Social Services, Ministry of National Education and Ministry of Interior. Apart from these, they can also work at universities and institutes if they continue their academic careers.

Mission and Vision

Providing future career opportunities for our undergraduate students on national and international platforms with our high quality education; contributing to our university's improvement and prestige on national and international fields of education, science and research; and to serve our country, science and humanity. ​

To help our students to understand the underlying mental, emotional, social and cultural structures and processes of human behaviours; teaching scientific methods that are used; reinforcing the ability to think critically; making them able to use the principles of psychology in a personal and social level; developing an ethical and social responsibility awareness; giving our students the opportunity to make a research in our research laboratories.

Student Exchange Programs

Among the student exchange programs carried out by Yeditepe University with world universities, Yeditepe University also has bilateral agreements with universities in Ireland, Poland, the Netherlands, Germany, Italy and Austria for the Department of Psychology. Students of the Department of Psychology can receive their education at the host university and continue their education abroad during the specified periods of their undergraduate programs.

Bologna Process

The Bologna Process is a reform program that covers the process of creating harmonious university areas across Europe, implementing standards and minimizing privileges in educational programs. Within the scope of the Bologna Process, there is mutual exchange of students and academic staff, international exchange of information and recognition of higher education institutions, sharing of educational competencies and transparency. Our students, who are included in the Bologna Process, which focuses more on students, continue their education life consciously and more actively. Click to review our Bologna Information Package.

Double Major and Minor Opportunities

In line with the demands of our students, it is possible to make a double major agreement with departments other than these departments.

 

Psychology Department Double Major/Minor Coordinator

Assist.Prof.Dr. Seray Akça

Mail: seray.akca@yeditepe.edu.tr

Ext.:1665

Click for the Double Major/Minor requirements.

Graduate Programs

Click here to get information about the Clinical Psychology Master's Program.

Internship

There is no compulsory internship course in the Department of Psychology.

Bölüm Hakkında

​Psikoloji disiplini insanın zihinsel süreç ve davranışlarını inceler. Bölümümüzde psikolojinin alt alanları olan Gelişim Psikolojisi, Nöropsikoloji, Kültürel Psikoloji, Çevresel Psikoloji, Bilişsel Psikoloji, ve Klinik Psikoloji alanlarında çalışmalar yapılmaktadır. Bu konularda araştırmaların yürütüldüğü Psikoloji Laboratuvarı da mevcuttur. Program, öğrencinin bu farklı dallarda bilgi kazanmasını, psikolojideki temel kuramsal yaklaşımları tanımasını, sağlam bir yöntem bilgisi ve araştırma altyapısı edinmesini öngörmektedir.

Bölümümüz öğrencileri tarafından kurulmuş olan Psikoloji Kulübü, bu amaçla üniversite içi ve üniversite dışı faaliyetler sürdürmekte ve psikoloji alanındaki gelişmeleri izleyerek diğer alanlara tanıtmaya çalışmaktadır. Psikoloji alanında lisans derecesi alanlar, akademik ortamlar, danışmanlık şirketleri veya diğer kurumlarda araştırmacı olarak çalışabilirler. Mezunlar, halkla ilişkiler ve medya, insan kaynakları, reklamcılık, pazarlama, sosyal hizmetler ve eğitim alanlarında yoğunlaşmış sivil toplum kuruluşları, okulöncesi eğitim kurumları ve özel eğitim kurumları gibi çok çeşitli ortamlarda iş bulmaktadırlar. Klinik psikoloji ve rehberlik-danışmanlık alanında çalışmak için lisansüstü eğitim gerekmektedir.

Yeditepe Üniversitesi Psikoloji (İngilizce) Lisans Diploması 18.07.2023 tarihinde Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi’ne dahil edilmiştir.

Bölümümüzün lisans programı 2019-2024 yılları arasında geçerli olan FEDEK akreditasyonuna sahiptir. Detaylı bilgi için FEDEK Akreditasyonu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Psikoloji Bölümü Nedir?

Genel anlamı ile psikoloji, insan davranışları ile bu davranışların zihinsel süreçlerini ve altında yatan nedenlerini araştıran bir bilim dalıdır. İnsan davranışlarının karmaşık yapıda olması, kültürel etkiler, kişisel farklılıklar, medya etkileri, yaşa bağlı etmenler, biyolojik faktörler, anormal davranış tutumları vb. gibi konular psikolojinin alt alanları olarak ortaya çıkar. Bu alt alanların birbiri ile olan ilişkilerinin ve etkileşimlerinin yanı sıra psikoloji, diğer antropoloji, sosyoloji, nöroloji ve biyoloji gibi diğer bilim dalları ile de etkileşim halindedir. Bu hali ile disiplinler arası bir çalışma gerektiren psikoloji, teknolojik gelişmeler ışığında hızlanan ve giderek karmaşıklaşan hayatta uygulama alanını ve önemini artırmaya devam etmektedir.

Psikoloji Taban/Tavan Puanları ve Sıralamaları

2023 YKS Taban/Tavan Puanları ve Sıralamaları (EA Puan Türü)

Burs Türü

Genel Kontenjan

Yerleşen

En Düşük Puan

En Yüksek Puan

Taban Sıralama Tavan Sıralama

Tam Burslu

12

12

479,24700

487,75426 2.437 1.788

%50 Burslu

44

44

345,58589

456,52038

176.423 5.158

Ücretli

32

32

264,34473

345,25414

724.296 177.610

Psikoloji Bölümü Ücretleri ve Burs Olanakları

Yeditepe Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi bünyesinde bulunan Psikoloji bölümü 2023 - 2024 ücretlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Yeditepe Üniversitesi öğrencileri için farklı burs imkânları sunmaktadır. Psikoloji Bölümü burs imkânları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için buradan ilgili sayfaya ulaşabilir, diğer bölümleri ve mevcut burs olanaklarını inceleyebilirsiniz.

Yeditepe Üniversitesi'nde Psikoloji Okumak

Psikoloji, insanın zihinsel süreç ve davranışlarını inceleyen bir bilim dalıdır. Yeditepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü olarak bölümümüzde disiplinler arası iş birliğini destekleyen eğitim yaklaşımını benimsemekteyiz. Böylece davranış sağlığı konusuna çok boyutlu ve küresel açıdan bakabilme hedefleri çerçevesinde, bölümler arası ortak ders alma imkânı ve farklı derslerden zengin seçmeli ders alternatifleri ile yan dal yapılabilmesi konusunda öğrencilerimiz teşvik edilmektedir.

Psikoloji Bölümü öğrencilerimiz daima geniş yelpazede düşünebilen, bütüncül eğitim ile meslek hayatına hazırlanan başarılı kişilerden oluşmaktadır. Ayrıca öğrencilerimizin akademik bilgi ile klinik tecrübelerini etkin şekilde kullanabilen, teorik ve pratik bilgileri ile bireylerin sorunları ve ihtiyaçlarına cevap verebilen, çalışkan, meslekî ahlâk bilincine sahip, donanımlı, girişimci ve yenilikçi bireyler olarak yetiştirilmesi bölümümüzün başlıca hedefleri arasındadır.

Bölümümüzde psikolojinin alt dalları olan Nöropsikoloji, Kültürel Psikoloji, Çevresel Psikoloji, Bilişsel Psikoloji, Klinik Psikoloji ve Gelişim Psikolojisi alanlarında aktif çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmaların verimli ortamda yapılabilmesi için Psikoloji Laboratuarı kullanılmaktadır. Genel eğitim programı ile öğrencilerin farklı dallarda bilgi sahibi olmaları, psikolojinin temel kuramsal yaklaşımlarının tanınması, sağlam ve geçerli bir yöntem bilgisi ile araştırma altyapısı edinmeleri hedeflenmektedir.

Bölümümüz öğrencileri tarafından Yeditepe Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Psikoloji Kulübü, hem üniversitesi içi hem de üniversite dışında faaliyetler sürdürmekte ve psikoloji hakkında güncel gelişmeleri yakından takip etmektedir. Bölümümüzün eğitim programı içerisinde zorunlu bir staj dersi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, öğrencilerimizin Psikoloji bilim dalının yer aldığı her alanda gönüllü gözlemler yapmasını destekliyor, tüm eğitimleri boyunca sahada ciddi tecrübe edinmeleri konusunda destekliyoruz.

Mezun olan öğrencilerimiz -istedikleri taktirde- Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı'na kaydolarak psikopatoloji ve psikoterapi kuramlarına hakim olabilmektedirler. Böylece hem teorik hem de uygulamalara hakim, ölçme, değerlendirme ve klinik araştırma yöntemlerinde yetkin uzmanlar olmaları amaçlanmaktadır. Lisansüstü programdan mezun olmak için, öğrencilerimizin özgün bir araştırma tasarlamaları ve bir yüksek lisans tezi yazmaları beklenir.

Psikoloji Mezunu Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Psikoloji bölümü mezunları başta kamu ve özel kuruluşlar olmak üzere geniş bir çalışma alanına sahiptir. Giderek artan iş imkânları doğrultusunda öğrencilerimiz pek çok çalışma alanı bulabilir. Buna göre danışmanlık şirketlerinde, şirketler bünyesindeki halkla ilişkiler ve medya, reklamcılık, pazarlama, insan kaynakları, sosyal hizmetler ve eğitim, sivil toplum kuruluşları, okul öncesi eğitim kurumları, özel eğitim kurumları gibi alanlarda iş imkânı bulunabilmektedir.

Bölümümüzden "Psikolog" unvanı ile mezun olan öğrencilerimiz yüksek lisans yaptıkları takdirde gelişim, klinik, sosyal, deneysel, adlî ve endüstri gibi farklı alt dallarda uzmanlaşma imkânı bulabilmektedir. Bu tür alanlarda uzmanlaşan mezunlarımız hastane, poliklinik, ruh ve toplum sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri, nöropsikoloji laboratuvarları, cezaevi ve adliye, huzurevleri ve yaşlı bakım merkezleri gibi daha pek çok alanda çalışabilirler.

Psikoloji bölümü mezunları, formasyon eğitimi aldıkları taktirde okullarda da eğitici görevi üstlenebilirler. Bunun yanında Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve İç İşleri Bakanlığı gibi çeşitli bakanlıklar bünyesinde de istihdam şansı yakalayabilirler. Bunların dışında akademik kariyerlerine devam etmeleri halinde, üniversite ve enstitülerde de görev alınabilmektedir.

Misyon ve Vizyon

Lisans öğrencilerimize çok iyi düzeyde bir eğitim sağlayarak onlara ulusal ve uluslararası platformda güçlü bir mesleki gelecek sağlamak; üniversitemizin eğitim, bilim ve araştırma alanında ulusal ve uluslararası düzeyde gelişimine ve saygınlığına katkıda bulunmak; ülkemize, bilime ve insanlığa yararlı hizmet verebilmek. ​

Öğrencilerin insan davranışlarının kökünde yatan zihinsel, duygusal, sosyal ve kültürel yapılar ve süreçleri anlamalarına yardımcı olmak; bilgi ediniminde kullanılacak bilimsel yöntemleri öğretmek; eleştirel düşünme becerisini güçlendirmek, psikoloji biliminin prensiplerini kişisel ve sosyal düzeyde kullanabilmelerini sağlamak; etik ve sosyal sorumluluk bilincini geliştirmek; öğrencilere araştırma laboratuvarlarımızda uygulama olanağı sağlamak.

Öğrenci Değişim Programları

Yeditepe Üniversitesi'nin dünya üniversiteleri ile birlikte yürüttüğü öğrenci değişim programları içerisinde Psikoloji Bölümü için de İrlanda, Polonya, Hollanda, Almanya, İtalya ve Avusturya üniversiteleri ile ikili anlaşması bulunmaktadır. Psikoloji Bölümü öğrencileri, lisans programlarının belirlenen süreleri boyunca eğitimlerini karşı üniversitede alabilir ve eğitimine yurtdışında devam edebilir. 

Bologna Süreci

Bologna Süreci, Avrupa genelinde uyumlu üniversite alanları meydana getirmek, standartları uygulamak ve eğitim programlarındaki ayrıcalıkları minimuma indirme sürecini kapsayan bir reform programıdır. Bologna Süreci kapsamında öğrenci ve akademik kadronun karşılıklı değişimi, uluslararası alanda yükseköğretim kurumlarının bilgi alışverişi yaparak birbirini tanıması, eğitim yetkinliklerinin paylaşımı ve şeffaflık bulunmaktadır. Daha çok öğrenciyi merkez alan Bologna Süreci'ne dahil olan öğrencilerimiz, eğitim yaşamını bilinçli ve daha aktif şekilde devam ettirmektedir. Bologna Bilgi Paketimizi incelemek için tıklayınız.

Çift Anadal ve Yandal Olanakları

Öğrencilerimizin talepleri doğrultusunda bu bölümler dışındaki bölümler ile de çift anadal anlaşması yapılma imkanı bulunmaktadır.

 

Psikoloji Bölümü ÇAP Sorumlusu

Dr. Öğr. Üyesi Seray Akça

Mail: seray.akca@yeditepe.edu.tr

Dahili:1665

Lisansüstü Programları

Staj

Psikoloji Bölümü'nde zorunlu staj dersi bulunmamaktadır. 

Department of English Language and Literature at Yeditepe University conducts extensive research both nationally and internationally. We admit successful students at both the undergraduate and graduate levels, and our alumni make significant contributions to the arts and humanities across the world. Our department's goal is to equip students with the skills and knowledge to develop inter-cultural and interdisciplinary connections that foster a nuanced understanding of diversity, resulting in an open-minded perspective. The undergraduate programme provides an analysis of diverse genres in English literature, critical theory, comparative literature and American literature. In addition, the department offers students a comparative literature option to provide a broad perspective within the context of contemporary cultural and literary studies. Students have the opportunity to gain international experience through participation in Socrates/Erasmus projects and courses at various universities in Europe and the United States. Students with approved applications and the appropriate GPA have the opportunity to obtain a Double Major degree through various protocols with other departments.

Yeditepe University, English Language and Literature (English) Undergraduate Diploma qualification was included in the Turkish Qualifications Framework on December 6, 2023.

Fizik Bölümü

In today's world, where interdisciplinary work, collaboration, and globalization are gaining importance, university graduates are expected to adapt to the work environment with their technical expertise and be flexible. Due to the increasing collaboration between universities, government laboratories, and industrial institutions, it is also essential for university graduates to be able to work in the evolving high-tech fields. The Physics Department, with its innovative and versatile programs, is training graduates who will make significant contributions to the evolving world of technology and science with analytical thinking skills and a strong academic background.

Established in 1996 within the Faculty of Arts and Sciences, our department has been providing education at the Yeditepe University Kayışdağı Campus since the 2000/2001 academic year, graduating our first undergraduate students in 2002 and postgraduate students in 2006. The Physics Master's Program started in the academic year 2002-2003, and the Doctorate and Integrated Doctorate Programs in 2003-2004. Our Health Physics Master's Program began its education in the academic year 2016-2017. Additionally, our department initiated an International Joint Bachelor's Program with Coe College in the USA, and the first enrollments took place in the academic year 2020-2021.

Our academic staff consists of 2 professors, 1 associate professor, 5 doctoral faculty members, and 5 research assistants, along with 2 technical specialists in our laboratories. In addition to our dedicated teaching staff, 2-3 faculty members from different higher education institutions contribute to education each semester.

Our academic staff publishes research in various fields such as nonlinear dynamic systems-chaotic behavior, statistical physics, solid-state physics, mathematical physics, nonlinear optics, low-dimensional structures-quantum dots, experimental high-energy physics (CERN-Atlas Group), particle detectors, computational fluid dynamics, health physics-Monte Carlo Simulations, and Plasma and Industrial Applications-Vacuum Coating. In the last five years, we have produced 150 articles, 10 books/book chapters, 80 conference papers, and achieved 3 awards.

The Physics undergraduate program is designed to provide students with strong theoretical and applied physics knowledge to excel in academic life. According to the entrance exam score, we are ranked 3rd among foundation universities and 7th among all Physics Programs in Turkey.

Our program, accredited by FEDEK and conducted in English, includes courses that meet the fundamental criteria of the field of Physics. It offers an interdisciplinary feature by combining elective/compulsory courses in areas such as computerized data analysis, software, health physics, electronics, material science, chemistry, nuclear physics, metrology, nanophysics, and astrophysics. All courses are conducted in English, allowing you to keep up with developments in physics worldwide easily.

Furthermore, our students can apply their knowledge in practice through mandatory internships of at least six weeks, facilitated by protocols between TUBITAK National Metrology Institute (UME) and our university or in various sectors. The Graduation Project allows students to develop and present a physics project using all their knowledge and skills, and some projects are published as posters, presentations, or articles.

During their undergraduate studies, students complete 90 physics experiments in our department laboratories. Our Metrology and Calibration Laboratory (YUKAL), accredited by TURKAK, not only enables students to obtain a Metrology and Calibration Certificate during their undergraduate education but also provides services to the Turkish industry in temperature and dimensional measurements.

For students interested in continuing physics education at an academic level, we offer Physics Master's and Doctoral (with scholarships) Programs, as well as a Health Physics Master's Program.

Motivated and successful students can pursue dual major and minor programs in the Faculty of Engineering departments (Civil Eng., Industrial Eng., Electrical and Electronics Eng., Genetics and Bioengineering, Mechanical Eng., Food Eng.), as well as in the Mathematics and Information Systems and Technology departments.

Moreover, through our student exchange programs with countries such as Germany, the Netherlands, Sweden, and the United States, you can broaden the framework of your education and create opportunities for post-graduation.

The Physics Department not only contributes to rapidly advancing technology but also produces graduates with the ability, education, knowledge, and analytical and critical thinking skills to respond to a significant portion of the needs of the Turkish industry.

We take pride in all our graduates who have been admitted to doctoral or master's programs at various national and international universities such as Yeditepe, METU, Boğaziçi, Koç, Montana (USA), Heidelberg, Munich Technical, Jena (Germany). They have received awards, worked as academicians at various universities, participated in scientific studies and projects at TUBITAK UME, national and international research and development laboratories or institutes, and contributed to science and industry as calibration laboratory managers, experts, or directors. We proudly share their success stories and contributions to science.

Yeditepe University Philosophy Department is the first philosophy department to start undergraduate education among the privately funded universities (1996) and the first to have FEDEK accreditation among all philosophy departments in Turkey (2012). It offers B.A., M.A., and Ph.D. degrees as well as a non-thesis M.A. program.

A joint M.A. program with Paderborn University Philosophy Department specialized in “Women in Philosophy throughout History” has recently been launched.

The department of Philosophy aims to endow the students with the capacity of acting upon their own critically justified evaluations based on philosophical analysis of human nature, individuals, events and phenomena, as well as contributing to philosophical knowledge both in Turkish and at least one other language. Ancient Greek or Latin is compulsory for the undergraduates in order to provide the possibility of access to the original texts.

The philosophy department has active and ongoing Double Major Program agreements with the following departments. It is also possible to make new agreements with different departments in line with the demands of our students.

  • Translation and Interpreting Studies
  • Physics
  • Visual Communication and Design
  • English Language and Literature
  • Plastic Arts and Painting
  • Psychology
  • Radio, Television and Cinema
  • Sociology
  • History
  • Turkish Language and Literature
  • Guidance and Psychological Counselling
  • Anthropology
  • Theatre 

The department has ERASMUS student and academic staff exchange agreements with the Philosophy Departments of the following universities: Cologne, Paderborn, Bremen, Berlin Freie, Hildesheim, Münster, Witten/Herdecke, Stuttgart, Potsdam,  Bologna, Leiden, Marie Curie, Saints Cyril and Methodius.

Our department also publishes Yeditepe'de Felsefe, an academic journal listed in the International Philosopher's Index.

The Department of Philosophy is accredited by FEDEK (Science, Literature, Faculty of Science and Letters, Faculty of Languages, History, and Geography, Curriculum Programs Assessment and Accreditation Association) for the 3rd time as of March 2023.

Bologna Process; It is a protocol implemented to increase the quality of education throughout Europe, to eliminate privileges and to ensure that higher education institutions develop a standard by recognising each other. Yeditepe University also creates the education system in all undergraduate programmes within the scope of TYÇ by following the current standards. The Bologna Process, which aims to make education much more planned, scientific and transparent, also ensures the participation of students. The education of the Department of Philosophy also reflects an innovative approach in accordance with these standards.

 

The human is in the centre of anthropology. Individual, the interaction between individuals, communities, relationships between communities, culture in its broadest definition and cultural diversity, as historical or modern phenomena are among the interests of anthropology. Anthropology, which is related to the disciplines such as sociology, geography, history, linguistics employs various methods that they invented. On the other hand, since the very beginning, the tradition of anthropology largely have drawn upon ethnographic methods that are most helpful for the collection of an in-depth data about communities and contributed to the development and perfection of such methods. Hence, the creative use of ethnographic methods, which are functional for the investigation of the semantic world along with the material basis of everyday life is among the distinctive traits of anthropologists.

The staff of Anthropology department, Faculty of Arts and Sciences at Yeditepe University is constituted of scholars who have a strong theoretical background, particularly in anthropology and various social sciences in general and long experience of field research. The academic staff aims to teach the contemporary and traditional approaches to the attendants and guide them during their field activities.

Upon graduation, our graduates can work in different fields such as academic settings, research companies, museums, media companies, public institutions like DIE, DPT, foundations, international organisations like UNESCO, UNICEF, ILO, WHO. Moreover, as it is the case in other social sciences, proper education in anthropology presents a novel perspective to work in different sectors. During recent years, anthropology has become a popular field of occupation in areas such as advertisement and market studies in the private sector. 

Anthropology department, Faculty of Arts and Sciences at Yeditepe University have accepted students for a period of longer than 18 years. Our alumni have succeeded in enriching the anthropology and social science literature in Turkey with their field and theoretical works.

For the institutions that we have Erasmus agreement 

For the web page of the international office

 

 

DEPARTMENT OF TRANSLATION AND INTERPRETING STUDIES

The growing complexity of international communication, involving written, spoken and technology mediated communication increasingly requires combined competencies. Recognizing this need, our program at Yeditepe University aims to provide our students with the education, skills and competence that they need to perform both tasks professionally and to produce graduates equipped with all the required knowledge in the area of translation and interpreting. Turkey’s intense international relations in our era urges governmental and private institutions to employ qualified and experienced translators. There has been an increasing need for translators in the media, commercial companies, law offices and conference interpreters in ever increasing conferences. Department of Translation and Interpreting at Yeditepe University runs a dynamic, up to date undergraduate program aimed at meeting this need.

In addition to courses improving students’ written and oral performance in their mother tongue Turkish, and foreign language English, students are also given the opportunity to choose a second foreign language from the language courses opened by the School of Foreign Languages. In these courses they are given a comprehensive foreign language education with a sound linguistic basis which also aims to develop their listening, reading, writing and speaking skills which are essential in language learning.

Registered students continue to take courses aimed at improving their language skills in addition to courses such as ‘Introduction to Interpreting’ which they take for two terms during their first year. While building skill sets, students also increase their domain knowledge and terminology by taking courses from different departments such as Introduction to Psychology, Introduction to Economics and Contermporary Political Thought starting from the first year. In parallel with these courses, students continue to take theoretical and applied translation courses in different fields such as Political Translation, Translation of Texts on Social Sciences, Translation of Texts on Economics, Translation of Media Texts, Legal Translation, literary Translation, Health Sciences Translation, Translation of Texts on Science and Technology starting from the second year.

Depending on their area of interest, students can take some elective courses as well such as Translation of Texts on Arts, Intersemiotic Translation, Legal Interpreting and Introduction to Simultaneous Interpreting.

Interpreting Skills

Translation and Interpreting Studies undergraduate students improve their interpreting skills in courses such as Introduction to Interpreting, Bilateral Interpreting, Consecutive Interpreting, Recorded Broadcast Translation and Community Interpreting taught by experts in their fields starting from the second year. Those who achieve high performance in these courses are subjected to an aptitude test at the end of the seventh semester and succeeding students are given conference interpreting education in their final semester.

Theoretical Courses

Translation and Interpreting Studies undergraduate students acquire the required knowledge about the theoretical framework of translation and interpreting by taking various courses such as Translation Theory, Translation Criticism, Approaches to Translation in History and Today, Revising and Editing for Translators, and Special Topics in Translation.

Among the core courses of our department, there are also courses such as Computer-Aided Technical Translation, Subtitling and Dubbing, which provide the connection with translation sector lectured by their experts in their fields. In these courses, students gain experience in different applied fields of translation and have the opportunity to interact with the sector. Courses like Critical Thinking and Culture and Translation within our program raise students’ cultural awareness.

Internship

Students have to complete Translation Internship that covers 20 work days in an institution approved by the department at the end of their third academic year in Translation and Interpreting Studies Department. Students present their translations and the experience they have gained during their internship in a meeting attended by the department lecturers of internship committee and they are given feedback by them. The internship is an instructive experience just like many other fundamental practices that students gain before they get a start in business world.

Bölüm Hakkında

Yeditepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü olarak, edebiyatın insan hayatını anlamaya çalışmanın yanı sıra, onu biçimlendirmeye, zenginleştirmeye ve güzelleştirmeye yönelik olduğuna da inanmaktayız.

"Dil” ve “Edebiyat" bölümümüzün iki ana etkinlik alanını oluşturmaktadır. Dil dersleri, Türkçeyi, tarihî geçmişiyle aşama aşama irdelerken, bir taraftan da çağdaş dilbilim yöntemlerinin ışığı altında yeniden yorumlayarak değerlendirmektedir. Edebiyat dersleri de benzer bir bütünlük anlayışının ürünüdür. Hem geleneksel yaklaşım doğrultusunda; "Klasik Türk Edebiyatı", "Yeni Türk Edebiyatı", "Halk Edebiyatı" temel alanları ayrı ayrı ele alınmakta, hem de edebiyatın aslında “dünden bugüne kesintisiz bir süreç” olduğu vurgulanmaktadır.

Bölümümüz programında edebiyata modern yöntemlerle bakışa da özel bir ağırlık verilmektedir. Öğrencilerimize, temel alanlarla birlikte edebiyata çağdaş bir gözle bakmalarını sağlayacak yeni kuramları ve disiplinleri kazandırmayı mutlak bir vazife olarak görmekteyiz. Böylece, edebiyatı, hem ulusallığı ve evrenselliğiyle ortaya koyabilmeyi hem de yeni ufuklar açabilmeyi ve yeni sentezler oluşturabilmeyi amaçlamaktayız.

Özgün eğitim anlayışımız, 'zorunlu dersler', 'alan seçmeliler' ve 'serbest seçmeliler' olarak üç kategoride biçimlendirilmiştir. Ancak, diğer bölümlerle iç içeliği de fazlasıyla önemsemekteyiz. Bu çerçevede, öğrencilerimizi diğer programlara, başka bölüm öğrencilerini de kendi derslerimize özendiren çalışmalar yürütmekteyiz.

Psikoloji, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Çeviribilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Tarih, Radyo Televizyon Sinema, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Sanat Yönetimi, Felsefe bölümleriyle Çift Anadal anlaşmamız ve tüm bölümlere açık, çağdaş edebiyat ağırlıklı bir Yandal programımız bulunmaktadır. Ayrıca, öğrencilerimiz yine üniversitemizin açtığı Pedagojik Formasyon Sertifika Programı ile formasyon eğitimlerini de tamamlayarak tüm eğitim kurumlarında öğretmenlik yapabilmektedir. 

Erasmus Programı kapsamında 2006 yılından beri Almanya'ya; Duisburg-Essen Üniversitesine öğrenci, 2008 öğretim yılından itibaren de Marburg-Phillips Üniversitesi'ne öğretim üyesi göndermekteyiz. Aynı şekilde, 2009-2010 akademik yılından bu yana, Yunanistan'da Atina Üniversitesi'yle değişim programı yürütmekteyiz. Venedik Ca' Foscari Üniversitesi'yle imzaladığımız anlaşma da 2011-2012 akademik yılı itibariyle yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Karşılaştırmalı Edebiyat Yüksek Lisans Programı ve Yeni Türk Edebiyatı Doktora Programı bölümümüzün lisansüstü programlarıdır.

Fedek Akreditasyonu

Bölümümüz Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Komisyonu (FEDEK)* tarafından akreditasyonunu almıştır.

*FEDEK, FEF programlarının akreditasyonu konusunda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ulusal bir kalite güvence kuruluşu olarak tanınmaktadır.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü FEDEK Sorumlusu

Dr. Öğr. Üyesi Bahar Gökpınar

E-posta: bahar.gokpinar@yeditepe.edu.tr

Fedek Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü; Türk dilinin tarih içerisinde geçirmiş olduğu gelişim sürecini, başka dünya dilleriyle olan bağı, etkileşimi, Türk dilinin genel olarak yapısını, geçmişten bugünlere Türk Edebiyat Tarihinin içerisinde bulunduğu değişim ve gelişimi inceleyen bir bölümdür. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, halk, ulus ve ulusu oluşturan insanların en mühim unsurlarından sadece bir tanesi olan Türk dili hakkında önemli derecede bilince sahip olunmasın mümkün kılar. Edebiyat, hayatın içerisinden bir kesittir. Bireysel ve bunun yanında toplumsal hayatı anlamak bu çerçevede bunları anlatabilmektir.  Edebiyat ile ilgilenmek; yaşamayı öğrenmek, çeşitli misaller üzerinden deneyimlerde bulunmak, hayatı gerçek kimliğiyle beraber doğru bir şekilde tanımak olarak tanımlanabilir.  Yeditepe Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü edebiyata ve Türk diline bu hassas tanımların gereğince yaklaşmaktadır. Hayatı edebiyat vasıtasıyla anlama ve anlatma noktasında öğrencilere kılavuzluk etmektedir. Türk Dili ve Edebiyatının muhteviyatına hakim olan ve geçmişini inceleyen, diğer dillere bazı durumlarda kıyaslamayı rahatlıkla gerçekleştirebilen bireyler yetiştirmek Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün topluma kazandırmayı amaç edindiği bireylerdir. Yeditepe Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü; her olgu ve durumdan evvel kendilerinin farkında olan, kültürel ve toplumsal değerlerine sahip çıkan,  toplumlara tam anlamıyla inanan, özgün ve alanında profesyonel bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Fen – Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi olmak için YKS’ nın sözel puanı ile beraber tercih yapılmaktadır. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü hakkında iyi ve kaliteli bir eğitimin ardından mezunlar alanlarında uzman ve yetkili birer dil bilimcisi olarak çalışabilmektedirler. Fen – Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları; Edebiyat bilgileri ve dil anlatım yeteneklerinin önemsendiği sektörlerin tamamında, özellikle medya ve eğitim alanlarındaki sektörlerde, senaristlik, reklamcılık, web içerik editörlüğü, metin yazarlığı, içerik yazarlığı, öğretmenlik, editörlük, gazetecilik alanlarında iş olanaklarına sahip olmaktadırlar.

Türk Dili ve Edebiyatı Taban Puanları ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Sıralama

Akademik Yıl

Kontenjan

Kayıt Yaptıran Öğrenci Sayısı

Giriş Puanı

Giriş Başarı Sırası

Yerleştirme puan türü

En yüksek

En düşük

En yüksek

En düşük

 

2022-2023

29 27 492,954 223,922 352 1114948 SÖZ
 

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Ücretleri ve Fiyatları

Yeditepe Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi bünyesinde bulunan Türk Dili ve Edebiyatı bölümü 2023 - 2024 ücretleri bu sayfada belirtilmiştir.

Türk Dili ve Edebiyatı Burs İmkanları

Yeditepe Üniversitesi her alanda öğrencilerine yardım ettiği gibi başarılı öğrencilere de burs imkanları tanımaktadır. Burslar hakkında daha detaylı ve geniş bilgi sahibi olabilmek için Türk Dili ve Edebiyatı Burs İmkanları Sayfasını inceleyebilirsiniz. Bölümleri ve burs olanaklarını inceleyebilmek adına bu linke tıklayarak ilgili sayfaya hemen ulaşabilirsiniz.

Yeditepe Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Okumak

Fen – Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü olarak; özgüvenleri yerinde, Türk Dilinin her türlü konusuna vakıf, kültürel değerlerine sahip çıkan, toplumlara inanan, bireysel ve toplumsal düzeyde hayatı anlamlandırabilen, insan hayatını biçimlendirebilen, güzelleştirebilen ve farklı olgularla zenginleştirebilen bireyler yetiştirmek amaçlanmaktadır. “Dil” ve “Edebiyat” olmak üzere Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü iki adet başlı başına temel etkinlikten oluşmaktadır. Dil alanındaki dersler Türkçeyi çağdaş, güncel dilbilimleri arasında yeniden yorumlamanın yanı sıra tarihi olarak sahip olduğu geçmişi de aşama aşama incelemektedir. Edebiyat derslerinde de yine alakalı bir tutum sergilenmektedir. Edebiyat derslerindeki geleneksel yaklaşım doğrultusunda; halk Edebiyatı, Klasik Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı ayrı bir şekilde ele alınmaktadır. Bu dersler ile beraber edebiyatın geçmişten günümüze kesintisiz bir süreç olduğu ifade edilmektedir.

Yeditepe Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde edebiyat alanına çağdaş araç gereçler vasıtasıyla bakılmaya da oldukça önem verilmektedir. Öğrencilere temel edebiyat alanlarının yanı sıra yeni disiplinler ve yetkinlikler kazandırmayı hedeflemektedir. Bu kazanılan becerilerle beraber öğrenciler edebiyatı çağdaş bir şekilde ve güncel olayları kaçırmadan inceleme yetisine sahip olabilmektedirler. Fen – Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü bu şekilde yeni sentezler ile beraber farklı ufuklar oluşturabilmeyi, edebiyata evrensellik ve ulusallık bakımlarından bakabilmeyi hedeflemektedir. Yeditepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri ayrıca 4 yıllık Lisans eğitimlerinin yanında öğretmenlik için Pedagojik Formasyon alanında dersler de alabilmektedir.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunlarına Türk Filoloğu veya Türkolog şeklinde hitap edilebilmektedir. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları Türk Dilinin zaman içerisinde yaşamış olduğu gelişim ve değişimi, Türk Dilin kökenini ve geçmişini aramakla vazifelidir. Bu nedenle mezunlar; dilin muhafazası, doğru ve yerinde gelişim sürecini sağlaması adına hizmet veren dil tabanlı yerlerde iş olanaklarına kolaylıkla sahip olabilmektedirler.

Yeditepe Üniversitesi sağladığı kaliteli ve başarılı eğitimin yanı sıra tecrübe sahibi olmaya da bir o kadar önem göstermektedir. Bu noktada sahip olduğu sertifikaların yanında staj olanaklarını da öğrencilerine sunmaktadır. Teori olarak verilen derslerin yanında tecrübe sahibi olmak da uzmanlaşma noktasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Birbirinden farklı pozisyonlara sahip kurum ve kuruluşlarda elde edilen staj imkanlarıyla beraber kaliteli iş bulma süreci hız kazanmaktadır.

Yurt dışındaki muhtelif ülkelerle beraber gerçekleştirdiği değişim etkinlikleri de üniversitenin sunduğu imkanlardan biridir.

Türk Dili ve Edebiyatı Mezunu Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Türk Dili ve Edebiyatı Mezunları dil tabanlı birbirinden farklı mesleki pozisyonlarda çalışabilmektedir. Bunun yanında dil ile alakalı çalışmalarda yer alabilmektedir. Mezunlar; üniversitelerde akademisyen olarak, televizyon kanallarında, Türk dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak, kütüphane ve arşivlerde, Türkçe öğretmeni olarak, reklam ajanslarında, Türk Dili Kurumunda, içerik yazarı olarak, gazetelerde editör olarak görevler üstlenebilmektedir. Birçok özel sektörün yanı sıra devletin bakanlıklarında da iş imkanlarına sahip olabilmektedirler. Mezunlar genel olarak; medya ve eğitim bilgilerinin ön planda olduğu, dil ve anlatım yeteneklerine gereksinim duyulan, web içerik editörlüğü, gazetecilik, reklamcılık, editörlük, içerik yazarlığı, senaristlik, klasik metin yazarlığı ve bunlar gibi hemen her alanda iş imkanına sahiptirler.

Öğrencilerimiz üniversitemiz tarafından açılan Pedagojik Formasyon Sertifika Programı ile formasyon sertifikalarını da alarak tüm eğitim kurumlarında öğretmenlik yapabilmektedirler. 

Misyon ve Vizyon

Türk dilinin ve edebiyatının yüzlerce yıllık zengin birikimini geleceğe aktarmak keyifli bir sorumluluk, kültürel bir borç.

Biz Yeditepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü olarak bu sorumluluğun bilinciyle  hayata ve edebiyata eleştirel yaklaşabilen, soru sormayı, tartışmayı başarabilen, analitik düşünceyle ilerleyebilen, akademik heyecanı yüksek, özgür araştırmacılar yetiştirmeyi amaçlıyoruz. 
Karsılaştırmalı Edebiyat Yüksek Lisans ve Yeni Türk Edebiyatı Doktora programlarımızda da aynı misyon ve vizyonla evrenselden yerele, yerelden evrensele zenginleşerek dünya kültür ve estetik yaşantısına katkılar sağlamayı amaçlıyoruz.

Öğrenci Değişim Programları

Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri; kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır.  

Bunun yanısıra, yükseköğretim sistemini iş dünyasının gereksinimlerine uygun olarak geliştirmek ve üniversite mezunlarının iş dünyasında istihdam edilebilirliğini arttırmak amacıyla yükseköğretim kurumları ile çalışma çevreleri arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin arttırılmasını da teşvik etmektedir.

Anlaşmalı olduğumuz Erasmus/Exchange programlarını görmek için tıklayınız.

Daha ayrıntılı bılgi almak için tıklayınız.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Erasmus Koordinatörü

Dr. Öğr. Üyesi Serkan Şener

E-posta: serkan.sener@yeditepe.edu.tr / sener.serkan@yahoo.com

Ofis: GSF 725

Bologna Süreci

Öğrencilerin yararına ve tamamen öğrenci merkezli olan Bologna süreciyle öğrencilerin güçlü bir eğitim alabilmesi amaçlanmakta ve tüm imkanlar sağlanmaktadır. Amacı; mezunları piyasada aranan, yurt içi ve yurt dışı kuruluşlar ile birlikte projeler yürüten, bilgi edinilmesine teşvik eden öncü bir kurum olabilmektir.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Bologna Süreci Sorumlusu

Dr. Öğr. Üyesi Serkan ŞENER

E-posta: serkan.sener@yeditepe.edu.tr

Ofis: GSF 820

Akademik Program için Tıklayınız

Program Bilgi Paketi İçin Tıklayınız.

Çift Ana Dal ve Yan Dal Olanakları

Üniversitemiz, lisans öğrencilerine ana lisans programlarına ek olarak, üniversite içinde farklı bir programda öğrenci olarak ikinci bir lisans diploması alma (çift anadal / double major) ya da belirli bir alanda bilgi sahibi olmalarına olanak sağlamak üzere yan dal (minor) programında öğrenim görme olanağı tanınmaktadır. Gerekli koşulları yerine getiren öğrencilerden çift anadal (ÇAP) yapmak isteyenler, esas programlarının en erken üçüncü en geç beşinci döneminde, yan dal yapmak isteyenler ise en erken üçüncü dönemin başında en geç altıncı dönemin başında ilgili Fakülte Dekanlıklarına başvurabilmektedir.

ÇAP programına başvurabilmek için öğrencinin başvuru anında anadal programındaki genel not ortalamasının en az 3.00 ve anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde bulunması ya da anadal programındaki genel not ortalamasının en az 3.00 olması ve çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere yerleştirme puanına sahip olunması gerekmektedir.

Çift anadalı burslu okuyabilmek için de 4 üzerinden 3.25 ortalama şartı vardır. Yandal programlarına başvuru için genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.5 olması gerekmektedir. Üniversitemizde genel not ortalaması (cgpa) 3,25 ve üzeri olan öğrenciler Çift anadal programına, genel not ortalaması 3,00 ve üzeri olan öğrenciler ise yandal programlarına tam burslu olarak kayıt yaptırabilirler.  

ÇAP ve Yan dal programlarını başlatabilmek için ilgili bölümler arasında öğrencinin alması gereken ilave dersleri, denk dersleri ve ortak dersleri içeren öğrenim protokolü  imzalanması ve bu protokolün üniversitemiz senatosunca kabul edilmesi gerekmektedir. ÇAP ve Yan dal programlarının uygulanmasında daha detaylı bilgilere üniversitemiz web sayfasında yayınlanmış olan Yeditepe Üniversitesi Önlisans Ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinden ulaşılabilir.

Öğrenci ÇAP ya da yan dal programını kendi isteğiyle ya da lisans yönetmeliklerinde öngörülen koşullarda bırakabilir. Öğrenci, ÇAP ya da yan dal programından ayrılması halinde, başarısız olduğu ÇAP ya da yan dal programındaki dersleri tekrarlamak zorunda değildir.

Kayıtlı bulunduğu ana lisans programında mezuniyet hakkını elde eden ve ÇAP programını tamamlayan öğrenciye ikinci bir anadal lisans diploması, yan dal programını tamamlayan öğrenciye ise yan dal sertifikası verilir.  

Çiftanadal Programı (ÇAP)

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ÇAP ve Yandal Sorumlusu

Prof. Dr. A. Melda Üner

E-posta: muner@yeditepe.edu.tr

Ofis: GSF 728

Bölümümüz Hakkında

​İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü, ulusal ve uluslararası düzeyde saygın araştırmalar yürüten, lisans ve yüksek lisans düzeylerinde başarılı öğrencileri kabul eden, mezunları yurtiçi ve yurt dışında, bilime ve insanlığa olumlu katkılar üretebilen bir bölümdür. Öğrencilerin bölümdeki eğitim sürecinde disiplinler ve kültürlerarası bağlantı kurabilme gücü ve çeşitlilik ile insana, olgulara, olaylara olabildiğince önyargısız bakabilme; kendilerinin belirlediği amaçların değerinin ne olduğunu bilme ve bu bilgileri eylemlerinde kullanma olanağı kazanmaları amaçlanmaktadır. Lisans programı kapsamında İngiliz edebiyatının çeşitli türleri ve dönemleri incelenmekte; metin çözümleme ve eleştiri, karşılaştırmalı edebiyat ve Amerikan edebiyatı alanlarında dersler sunulmaktadır.

Öğrencilerimiz Sokrates/Erasmus projeleri kapsamında değişik Avrupa ülkelerinin üniversitelerinde belirli süreler eğitim görmekle kalmayıp, Amerikan üniversiteleriyle yapılan karşılıklı anlaşmalar çerçevesinde de çift diploma alabilme hakkına sahip olabilecektir. Öğrencinin not ortalaması yeterli ve başvurusu olumlu bulunduğunda diğer herhangi bir bölüm ile protokol hazırlanarak çift anadal ve yan dal yapma olanağı da sağlanmaktadır.

İngiliz edebiyatının türlerini ve dönemlerini inceleyen bir eğitim sistemine sahip olan İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü, karşılaştırmalı edebiyat ve dilbilim derslerinin yanı sıra öğrencilerin edebiyatı toplumsal ve psikolojik olarak da tahlil etmesini amaçlayan bir anabilim dalıdır.

Liselerin dil bölümü mezunu öğrencilerinin tercihte bulunabileceği ve Fen-Edebiyat Fakültesine bağlı olarak eğitim veren İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü, 4 yıllık lisans eğitimini içermektedir. Öğrenciler, bu süre boyunca İngiliz edebiyatını ve İngiliz kültürünü derinlemesine analiz etme şansı elde etmektedir. Disiplinlerarası bir tutumla eser incelemeleri yapabilen öğrenciler, bölüm dilinin İngilizce olmasının da yardımıyla İngilizce okuma, yazma, anlama ve konuşma becerisi de kazanmaktadır. Eserler ve dönemlerin ele alındığı derslerde farklı fikir akımları öğretilmekte ve öğrencilerin kendi fikirlerini oluşturmaları amaçlanmaktadır.

Öğrenciler, başarılı bir eğitim hayatının ardından mezun olduktan sonra ilgi alanlarına göre farklı sektörlerde kariyer yapabilmektedir. Akademisyenlik, öğretmenlik ve çevirmenlik İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunlarının en sık tercih ettiği meslek grupları arasında bulunmaktadır.

Yeditepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce) Lisans Diploması yeterliliği 06.12.2023 tarihinde Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi’ne dahil edilmiştir.

 

 

 

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

2022 yılı İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü genel yerleştirme puanlarını aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

Program Adı Puan Türü Genel Kont. Yerleşen En Küçük Puan En Büyük Puan
İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce) (Ücretli) DİL 4 4 364,46722 380,36300
İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce) (Burslu) DİL 10 10 479,16198 487,93460
İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce) (%50 İndirimli) DİL 55 55 384,73226 470,23991

 

 

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğrenim Ücretleri ve Burs Olanakları

Üniversitemiz, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümüne derece ile giren öğrencilere burs imkanı tanımaktadır. Belli şartları yerine getiren öğrenciler öğrenim ücretlerinin bir kısmından ya da tamamından muaf tutulmaktadır. Buradan hem İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü hem de diğer lisans programlarının burs şartlarını inceleyebilirsiniz.

Yeditepe Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde bulunan İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü 2023 - 2024 Akademik Yılı ücretleri bu sayfada belirtilmiştir.

Yeditepe Üniversitesinde İngiliz Dili ve Edebiyatı Okumak

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü sıralama ve puanlarda belirlenen hedefi yakalayan öğrenciler üniversitemiz bünyesinde eğitim görebilmektedir. İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü lisans programı öğrencilerin disiplinler ve kültürlerarası bağlantı kurabilmelerini, bu bağlantı sayesinde insanlara ve olgulara tarafsız bakabilmelerini ve eğitim süreci boyunca edindikleri bilgi birikimini pratik yaşama aktarabilmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Bu anlamda, bilim ve insanlığa katkı sağlamayı hedefleyen bir bölümdür.

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü lisans programı geçmişten günümüze İngiliz edebiyatı dönemlerini incelemek ile birlikte karşılaştırmalı edebiyat ve metin çözümleme alanlarında da eğitim vermektedir. Özellikle, bölümümüz eğitim sistemi içinde yer alan karşılaştırmalı edebiyat opsiyonu hem İngiliz edebiyatı hem de kültürel araştırmalar bağlamında öğrencilerin farklı bir bakış açısı kazanmasını sağlamaktadır.

Öğrenciler, lisans programı sırasında sosyoloji ve psikoloji gibi pozitif bilimler ve İngilizce öğretmenliği başta olmak üzere pek çok farklı branşta çift anadal ve yan dal yapabilmektedir. Lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak mezun olan öğrenciler eğitim ve öğretim alanının her aşamasında kariyer yapma olanağı elde etmektedir.

İngiliz Dili ve Edebiyatı Mezunu Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları eğitim hayatlarının ardından ilgi duydukları alana göre farklı sektörlerde kariyer yapabilmektedir. Akademik çalışmalarda bulunmak ve hayat boyu öğrenmek isteyen mezunlar yüksek lisans ve doktora programları ile bu isteklerini elde edebilmekte ve akademisyen olabilmektedir. Hem devlet okullarında hem de özel dershane ve kurslarda İngilizce öğretmenliği yapmak isteyen mezunların ise pedagojik formasyon alması gerekmektedir.

Mezunlar; bakanlıklar, çeviri ve tercümanlık büroları, turizm acenteleri, haber ajansları, basın ve yayın kurumları, reklam firmaları ve dış ticaret sektörü gibi farklı alanlarda çevirmen, rehber, editör, yönetici, metin yazarı, edebiyat eleştirmeni gibi pozisyonlarda çalışabilmektedir.

Misyon ve Vizyon

Vizyon

Bölümümüz vizyonunu ulusal ve uluslarası düzeyde saygın araştırmalar yürüten, mezunları yurtiçi ve yurt dışında çeşitli akademik ve araştırma kurumlarında başarılı olan, bilime ve insanlığa olumlu katkılar üretebilen bir bölüm olmak olarak belirlemiştir.  

Misyon

Bölümümüzün misyonu, öğrencilerimizin öğrenimleri sürecinde disiplinler ve kültürler arası bağlantı kurabilme gücü ile insana, olgulara, olaylara olabildiğince önyargısız bakabilme; belirledikleri amaçların değerinin ne olduğunu bilme ve bu bilgileri eylemlerinde kullanma olanağı kazanmalarından oluşmaktadır.

Öğrenci Değişim Programları

ERASMUS+ PROGRAMI 

Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri; kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır.  

Bunun yanısıra yükseköğretim sistemini iş dünyasının gereksinimlerine uygun olarak geliştirmek ve üniversite mezunlarının iş dünyasında istihdam edilebilirliğini arttırmak amacıyla yükseköğretim kurumları ile çalışma çevreleri arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin arttırılmasını da teşvik etmektedir.

Anlaşmalı Olduğumuz Erasmus Programları

Klagenfurt University, Klagenfurt (Austria)

University of Barcelona, Barcelona (Spain)

La Sapienza University, Rome (Italy)

University of the West, Timisoara (Romania)

Oulu University, Oulu (Finland)

Vilnius University, Vilnius (Lithuania)

Köln University, Köln (Germany)

Wroclaw University, Wroclaw (Poland)

University of Athens, Athens (Greece)

Savoie University, Chambery (France)

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Erasmus Programı E-Broşürü İndirmek için tıklayınız.

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Erasmus Koordinatörü: Doç. Dr. Catherine MacMillan / cmcmillan@yeditepe.edu.tr

Bologna Süreci

Yeditepe Üniversitesi, Bologna Eşgüdüm Komisyonu çalışmalarını ulusal ve uluslar arası yeterlikler çerçevesinde yürütmektedir.

Bu doğrultuda üniversitemizde 2006 yılından beri devam etmekte olan çalışmalar sonucu 2012 yılında, var olan tüm programların yeterlikleri, Türkiye Yükseköğretim Yeterlikler Çerçevesi (TYYÇ) ile mesleki ve güncel standartlar göz önünde tutularak belirlenmiş ve derslere ait öğrenme çıktıları ile ilişkilendirilerek öğretimin daha planlı ve nitelikli hale gelmesi sağlanmıştır.

Eğitimde bilimsellik, işbirliği ve şeffaflık ilkeleri gereğince tüm programlara ait ders planları hazırlanmış ve fakülte web sayfalarında yayınlanmıştır.

Uluslar arası standartlara ilişkin benzeri çalışmalar üniversitemizin bilimsel, dinamik ve yenilikçi anlayışı çerçevesinde devam etmektedir.

Bölümümüzün Bologna Bilgi Paketini İncelemek İçin Tıklayınız.

Bölümümüzün Bologna Ders İçeriklerini Görmek İçin Tıklayınız.

Bölümümüzün Bologna Seçmeli Ders İçeriklerini Görmek İçin Tıklayınız.

Çift Anadal ve Yan Dal Olanakları

Bölümümüzün Çift Anadal ve Yandal Anlaşmaları

Öğrencinin not ortalaması yeterli ve başvurusu olumlu bulunduğunda diğer herhangi bir bölüm ile protokol hazırlanarak çift anadal ve yandal yapma olanağı sağlanıyor. Tüm bu seçeneklerin dört yıllık program içerisinde tamamlanacak şekilde planlanmasına özen gösteriliyor. İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünün aşağıda adı geçen bölümler ile çift anadal anlaşması bulunmaktadır. Öğrencilerimizin talepleri doğrultusunda bu bölümler dışındaki bölümler ile de çift anadal anlaşması yapılma imkanı bulunmaktadır.

 

Yan dal programları için ise protokol gerekmemektedir. (Psikoloji ve Hukuk bölümleri ile yan dal yapılmamaktadır.)

 

Yan Dal Programlarımız:

İngiliz Dili ve Edebiyatı Yan Dal Programı

İngiliz Dili ve Edebiyatı Yan Dal Programı (İngilizce Öğretmenliği Bölümünden Gelen Öğrenciler İçin)

İngiliz Dili ve Edebiyatı Yan Dal Programı (Çeviribilimi Bölümünden Gelen Öğrenciler İçin)

FEDEK Akreditasyonu

Bölümümüz Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Komisyonu (FEDEK)* tarafından 25 Mart 2023 - 30 Eylül 2026 tarihleri arasında geçerli olmak üzere akredite edilmiştir. 

*FEDEK, FEF programlarının akreditasyonu konusunda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ulusal bir kalite güvence kuruluşu olarak tanınmaktadır. 

FEDEK hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Bölüm Hakkında

Yeditepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Antropoloji programı, antropoloji başta olmak üzere çeşitli sosyal bilim dallarında güçlü bir teorik donanım ve saha deneyimine  sahip öğretim üyelerini bünyesinde toplamıştır. Programın güçlü kadrosu, katılımcılara antropoloji alanındaki güncel tartışma ve geleneksel yaklaşımları aktarmayı, saha süreçlerinde ise rehberlik etmeyi hedeflemektedir.

Yeditepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Antropoloji programı  18 yılı aşkın bir süredir öğrenci kabul etmektedir. Geçen süreç içerisinde mezunlarımız kuramsal çalışmaları ve saha araştırmaları ile Türkiye antropoloji ve sosyal bilim yazınını zenginleştirmeyi başarmışlardır.

FEDEK AKREDİTASYONUMUZ

Bölümümüz Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Komisyonu (FEDEK)* tarafından akreditasyonunu almıştır.

*FEDEK, FEF programlarının akreditasyonu konusunda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ulusal bir kalite güvence kuruluşu olarak tanınmaktadır. 

Fedek Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız. 

Antropoloji Bölümü Nedir?

Antropolojinin odağında insan vardır. Birey, bireyler arası etkileşim, topluluklar, topluluklar arası ilişkiler, en geniş anlamıyla kültür ve kültürel çeşitlilik, tarihsel ve güncel boyutlarıyla antropolojinin ilgi alanına girer. Sosyoloji, coğrafya, tarih, linguistik gibi düşünsel disiplinlerle ilişkili olan antropoloji, söz konusu disiplinler tarafından geliştirilmiş olan çeşitli yöntemlerden yararlanır. Diğer taraftan antropoloji geleneği başlangıcından itibaren esas olarak insan toplulukları hakkında derinlemesine bilgi edinmeyi mümkün kılan etnografik yöntemleri kullanmış ve söz konusu yöntemlerin geliştirilmesine katkı sunmuştur. Bu noktadan hareketle sadece günlük hayatın maddi temellerinin değil birey ve toplulukların anlam dünyasının da araştırılması için işlevsel olan etnografik yöntemleri yaratıcı bir biçimde kullanma becerisi antropologların ayırıcı özellikleri arasında sayılabilir.

Antropoloji Bölümü Ücretleri ve Fiyatları

Yeditepe Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi bünyesinde bulunan Antropoloji bölümü  2023 - 2024  ücretleri bu sayfada belirtilmiştir.

Antropoloji Burs İmkanları

Yeditepe Üniversitesi başarılı öğrencilere ayrıcalıklı ve son derece çeşitli burs imkanları sağlamaktadır. Burs olanakları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için bu sayfayı inceleyebilirsiniz.

Antropoloji Mezunu Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Antropoloji bölümünden mezun olan öğrencilerimiz, geniş bir iş sahasında kariyer yapma fırsatlarına sahiptirler. Sosyal bilimlerin bu özel dalından gelen mezunlarımız, araştırma şirketlerinden müzelere, medya kuruluşlarından üniversitelere, devlet kuruluşlarından pazar araştırması yapan birçok şirkette etkili roller üstlenebilirler. Ayrıca, uluslararası alanda faaliyet gösteren küresel örgütler arasında UNESCO, UNICEF, ILO ve WHO gibi kuruluşlarda da önemli pozisyonlara gelme potansiyeline sahiptirler. 

Antropoloji bölümü mezunları, sivil toplum kuruluşları (STK) alanında da çeşitli kariyer fırsatlarına sahiptir. Bu kuruluşlar, mezunlarımıza insan hakları, çevre koruma, eğitim ve sağlık gibi önemli konularda çalışma imkanı sağlayarak, onların sahadaki deneyimlerini artırmalarına ve toplum odaklı projelerde etkili roller üstlenmelerine olanak tanımaktadır.

Ayrıca, antropoloji eğitimi, mezunlarımıza kültürel çeşitliliği anlama, derinlemesine analiz yapma ve etkili iletişim becerileri kazandırarak, onları iş dünyasında değerli kılan bir dizi yetenekle donatmaktadır. Son dönemde özellikle piyasa araştırmaları, kullanıcı deneyimi araştırması ve reklamcılık gibi alanlarda, antropoloji mezunlarına olan talebin arttığı gözlemlenmektedir. Bu da mezunlarımızın sadece kamu sektöründe değil, aynı zamanda özel sektörde de başarılı kariyerler inşa etme potansiyellerini göstermektedir.

Misyon ve Vizyon

Yeditepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Antropoloji Programı'nın temel amacı, öğrencilere teorik bilgi ve saha deneyimi sunarak antropoloji alanındaki çeşitli konularda bilinçli ve eleştirel düşünce kapasitesi geliştirmektir. Program, kültürler arası anlayışı teşvik ederken, etik değerlere saygı ve sürdürülebilir araştırma prensipleri üzerine odaklanarak, mezunlarını küresel toplumda etkili bir şekilde katkıda bulunmaya hazırlamaktadır.

Öğrenci Değişim Programları

Avrupa’nın farklı şehirlerinden on dört farklı üniversite ile erasmus öğrenci değişim programı kapsamında anlaşma olup öğrencilerimiz bu olanaktan faydalanabilmektedir.

Güncel Erasmus / Exchange Anlaşmalarımızı Görmek İçin Tıklayınız.

Uluslararası Ofisin Web sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız.

Bologna Süreci

Yeditepe Üniversitesi, Bologna Eşgüdüm Komisyonu çalışmalarını ulusal ve uluslar arası yeterlikler çerçevesinde yürütmektedir.

Bu doğrultuda üniversitemizde 2006 yılından beri devam etmekte olan çalışmalar sonucu 2012 yılında, var olan tüm programların yeterlikleri, Türkiye Yükseköğretim Yeterlikler Çerçevesi (TYYÇ) ile mesleki ve güncel standartlar göz önünde tutularak belirlenmiş ve derslere ait öğrenme çıktıları ile ilişkilendirilerek öğretimin daha planlı ve nitelikli hale gelmesi sağlanmıştır.

Eğitimde bilimsellik, işbirliği ve şeffaflık ilkeleri gereğince tüm programlara ait ders planları hazırlanmış ve fakülte web sayfalarında yayınlanmıştır.

Uluslararası standartlara ilişkin benzeri çalışmalar üniversitemizin bilimsel, dinamik ve yenilikçi anlayışı çerçevesinde devam etmektedir.

Antropoloji Bölümü Bologna Bilgi Paketi

Çift Anadal ve Yandal Olanakları

Antropoloji Bölümünün aşağıda adı geçen bölümler ile çift anadal anlaşması bulunmaktadır. Öğrencilerimizin talepleri doğrultusunda bu bölümler dışındaki bölümler ile de çift anadal anlaşması yapılma imkanı bulunmaktadır.

  • Tarih
  • Psikoloji
  • Sosyoloji
  • Çeviribilim
  • İngiliz Dili ve Edebiyatı
  • Felsefe
  • Sanat Yönetimi
  • Gazetecilik
  • Radyo,Televizyon, Sinema 
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  • Beslenme ve Diyetetik
  • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler

Antropoloji Taban Puanları ve Sıralama

2023 YKS Taban Puanları ve Sıralamaları (EA Puan Türü)
Burs Türü Genel Kontenjan Yerleşen En Düşük Puan Taban Sıralama
Tam Burslu 11 10 346,28 173 966
%50 Burslu 8 8 239,62 1 015 842

 

Bölüm Hakkında

Çeviribilimi Bölümü; ülkeler, diller ve kültürlerarası iletişim gereksiniminin giderek arttığı küreselleşen dünyamızda bu bağlantıları kuracak, Türkçe ve İngilizceyi çok iyi kullanabilen, yazılı ve sözlü çeviri becerisine ve eğitimine sahip, çeviribilim alanında gerekli bilgilerle donatılmış çevirmenler yetiştirmektedir. Çağımızda Türkiye'nin yoğun uluslararası ilişkileri, resmi ve özel kuruluşları deneyimli çevirmenler görevlendirmeye yönlendirmiş; devlet, basın yayın, medya kuruluşlarında, ticaret ve turizmle ilgili şirketlerde, hukuk bürolarında yazılı çevirmenlere, giderek sayıları artan konferanslarda konferans çevirmenlerine duyulan gereksinim günden güne artmıştır. Yeditepe Üniversitesi Çeviribilimi Bölümü, bu gereksinimleri karşılamaya yönelik, kendini sürekli yenileyen dinamik bir lisans programı yürütmektedir.

İlk kez 2014 yılında FEDEK tarafından 5 yıl süreyle akredite edilen Çeviribilim Bölümü, 2019-2024 yıllarını kapsayan ikinci akreditasyonunu almıştır. Akreditasyon sürecinde güncellenen bölüm müfredatına, İngilizce ve Türkçeye ek olarak, Rusça çeviri programı eklenmiştir. Ayrıca, 2023-2024 Akademik Yılında İspanyolca ve Almanca çeviri programları da müfredata dahil edilmiştir. Çeviribilim öğrencileri, Rusça, İspanyolca veya Almanca çeviri programlarından birini seçmekte ve dört yıllık eğitimleri süresince seçtikleri programın dil derslerine devam etmektedir. İlk üç yıl boyunca öğrenciler, seçtikleri programa özgü yoğunlaştırılmış dil derslerine devam ederken dördüncü yılda seçtikleri dilin çeviri derslerini alarak mezun olurlar.

Bölüme kayıtlı öğrenciler birinci sınıfta iki dönem almış oldukları çeviriye giriş derslerinin yanı sıra ilk sene dil becerilerini geliştirmeye yönelik derslere devam ederler. Bununla birlikte birinci sınıftan başlayarak, üniversitemizin farklı bölümleri tarafından verilen Psikolojiye Giriş, Ekonomiye Giriş, Uygarlık Tarihi gibi dersler alarak çeviri yapacakları farklı alanlara ilişkin alan bilgisi ve terminolojiyi edinirler. İkinci sınıftan itibaren bu derslere paralel olarak Siyaset Bilimi ve Avrupa Birliği, İktisat ve İşletme, Medya ve İletişim, Tıp, Hukuk, Dünya Edebiyatı, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler gibi çeşitli alanlara yönelik kuramsal ve uygulamalı çeviri derslerine devam ederler.

Sayılan bu alanların dışında da ilgi alanlarına göre, bölümde seçmeli olarak açılan Altyazı ve Dublaj Çevirisi, Siyaset Çevirisi, Çeviri Editörlüğü, Büyük Britanya Medeniyeti, Türk İşaret Diline Giriş, Sanat Tarihi Metinleri Çevirisi, Sözlü Hukuk Çevirisi gibi dersler arasından seçtikleri dersleri alırlar.

Sözlü Çeviri Becerileri

Çeviribilimi lisans programı öğrencileri ikinci sınıftan itibaren aldıkları, konunun uzmanları tarafından verilen Sözlü Çeviriye Giriş, İki Yönlü Sözlü Çeviri, Ardıl Çeviri ve Toplum Çevirmenliği derslerinde sözlü çeviri becerileri kazanır; bu derslerde yüksek başarı gösterenler yedinci dönemin sonunda bir yetenek sınavına tabi tutularak son dönemde konferans çevirmenliği eğitimi alır.

Kuramsal Dersler

Çeviribilimi öğrencileri, Çeviri Kuramı, Çeviri Eleştirisi, Çeviri Tarihine Yaklaşımlar, Çeviri Editörlüğü gibi çeşitli dersleri alarak çeviribilimin kuramsal çerçevesi hakkında gerekli bilgiyi edinirler.

Bölümümüzün zorunlu dersleri arasında, çeviri sektörü ile bağlantıyı sağlayan Bilgisayar Destekli Teknik Çeviri/Lokalizasyon ve Altyazı ve Seslendirme Çevirisi gibi konunun uzmanları tarafından verilen dersler mevcuttur. Bu derslerde öğrenciler, çevirinin farklı uygulama alanlarında deneyim kazanır ve sektörle tanışma fırsatı yakalarlar. Çeviribilimi Bölümü öğrencileri, bölüm programında mevcut olan Çeviri ve Kültür dersi sayesinde kültürel farkındalıklarını arttırırlar.

Misyon ve Vizyon

Çeviribilimi Bölümü’nün amacı, anadile hakim, İngilizcenin yanı sıra en az bir yabancı dili daha ileri düzeyde yazılı ve sözlü olarak kullanabilen, ulusal ve uluslararası çeviri sektöründe istihdam edilmeye uygun mezunlar yetiştirmektir.

Çeviribilimi Bölümü’nün hedefi, bilgili, araştırmaya ve öğrenmeye hevesli, güncel konularla ilgili, kültürlerarası ilişkilerin farkında, sektörün beklentileri ve koşulları hakkında bilgi sahibi, yazılı ve sözlü çeviri konusundaki bilgi ve becerisini bilimsel yöntemlerle, en son teknolojiyi kullanarak ve etik değerleri gözeterek ortaya koyabilen profesyoneller yetiştirmektir.

FEDEK Akreditasyonu

Felsefe ve Fizik bölümlerinin ardından, Antropoloji, Çeviribilimi, Sosyoloji, Tarih, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Matematik, Psikoloji, Türk Dili ve Edebiyatı lisans programları da FEDEK sertifikasını alarak, Fen-Edebiyat Fakültesi FEDEK Akreditasyonu ile kalitesini güvence altına almıştır. Fizik bölümünde bulunan Metroloji (kalibrasyon) laboratuvarı TS EN ISO/IEC 17025 standardı gereği TÜRKAK tarafından akredite edilmiştir.

FEDEK hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Programa Özgü Ölçütler 

  1. Mütercim-Tercümanlığın geçirdiği tarihi gelişim süreci hakkında yeterli bilgi sahibi olma;
  2. Bütün üslup düzeyleri dâhil olmak üzere, anadili ve kültürüne hâkim olma;
  3. En az iki yabancı dili çok iyi bilme;
  4. Üçüncü bir yabancı dili anadile doğru çeviri yapabilecek düzeyde bilme;
  5. Kaynak dildeki bir metni anlayarak erek dile hatasız aktarabilme;
  6. Çeviride kalite ve tutarlılığı artırmak amacıyla, terminoloji çalışması hakkında gerekli kuramsal bilgiye ve yöntemlere sahip olma;
  7. İletişimde kültürel farklılıkları bilme;
  8. Bildiği yabancı dillerin kültürlerini iyi tanıma ve izleme;
  9. Bilgiye kısa zamanda erişebilecek araştırma ve bilgi edinme vasıtalarını bilme;
  10. Çeviri sürecinde kullanılan sözlük, ansiklopedi, bilgisayar ve iletişim teknolojilerini kullanabilme;
  11. Sözlü ya da yazılı çevirmenlik mesleğinin değişik alanlarda uygulanış şekilleri hakkında bilgiye sahip olma;
  12. Çevirmenlik mesleğinin ve yasal çerçevesi hakkında bilgi sahibi olma.

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ ÇEVİRİBİLİM BÖLÜMÜ'NÜN ÖLÇÜTLERE UYUMU:

1.Mütercim-Tercümanlığın geçirdiği tarihi gelişim süreci hakkında yeterli bilgi sahibi olma:

Çeviribilim Bölümü birinci sınıf dersleri arasında yer alan Yazılı Çeviriye Giriş I ve II (TRA 107 ve TRA 108) dersleri alana hem kuramsal hem de uygulamalı bir giriş yapmayı amaçlamaktadır. Bu dersler kapsamında çeviri uygulamalarının yanı sıra temel çeviribilim kavramları ve çeviribilimin geçmişi de konu edilmektedir. Bu derslerde tarih konusuna çok kısa bir giriş yapılmaktadır. Daha kapsamlı tarihsel süreçler ise dördüncü sınıf dersi olan TRA 404 Çeviri Tarihine Yaklaşımlar dersi kapsamında işlenmektedir.

2.Bütün üslup düzeyleri dâhil olmak üzere, anadili ve kültürüne hâkim olma:

Birinci sınıf dersimiz olan TRA 101 Çevirmenler İçin Türkçe dersi bu amaca yönelik bir içerik sunmaktadır. Ders izlencesi ilerleyen sayfalarda sunulmuştur.

3. En az iki dil çok iyi bilme:

Çeviribilim bölümü öğrencileri, diğer bölümlerden farklı bir hazırlık sınıfı okumakta ve bölüme ileri düzeyde İngilizce bilgisiyle donanmış olarak gelmektedir. Dört sene boyunca aldıkları İngilizce-Türkçe çeviri dersleri kapsamında bu bilgileri daha da gelişmektedir. Öğrencilerimiz ayrıca 3. ve 4. yılda kendi seçtikleri bir yabancı dili alarak 4 dönem boyunca bu dili öğrenmeye devam etmektedir.

4. Üçüncü bir yabancı dili anadile doğru çeviri yapabilecek düzeyde bilme:

Öğrencilerimiz 1. sınıftan itibaren 3 yıl boyunca 6 seviye Rusça dersi almakta ve 4. sınıfta Rusça-Türkçe Çeviri I ve II dersleriyle bu yabancı dil programını tamamlamaktadır ve böylece İngilizceye ek olarak Rusçayı da anadillerine çeviri yapabilecek düzeyde öğrenmektedir.

5.Kaynak dildeki bir metni anlayarak erek dile hatasız aktarabilme:

Birinci sınıftan itibaren tüm çeviri içerikli derslerde öğrencilere çeviri amaçlı metin çözümleme yöntemleri öğretilmekte ve bu doğrultuda uygulamalar tüm çeviri dersleri kapsamında titizlikle yapılmaktadır. Bölüm programımızda yer alan Eleştirel Düşünme dersi, öğrencilerimizin bir metni doğru okuması ve yorumlaması için gerekli donanımı kendilerine vermeyi amaçlayan özel bir derstir.

6.Çeviride kalite ve tutarlılığı artırmak amacıyla, terminoloji çalışması hakkında gerekli kuramsal bilgiye ve yöntemlere sahip olma:

Uzmanlık alanları çevirisi ve terminoloji çalışmaları bölüm programımızda çok önemli bir yere sahiptir. Sağlık Bilimleri Çevirisi, Siyaset Çevirisi, Ekonomi ve İşletme Metinleri Çevirisi gibi uzmanlık alanlarına yönelik derslerde öğrenciler doğru terminoloji araştırması yapacak şekilde eğitim almaktadır. Ayrıca öğrencilerimizin ard alan bilgilerini ve terminolojiye hakimiyetlerini artırmak için Psikolojiye Giriş, İktisat, Çağdaş Siyasal Söylemler dersleri de programa eklenmiştir.

7.İletişimde kültürel farklılıkları bilme:

Birinci sınıf derslerimiz arasında yer alan TRA 140 Kültür ve Çeviri  ve bölüm seçmelilerinden TRA 208 Britanya Medeniyeti derslerimiz çeviri alanında çok önemli bir yeri olan kültürel farklılıklar konusunda öğrencilerin farkındalığını artırmayı amaçlamaktadır.

8.Bildiği yabancı dillerin kültürlerini iyi tanıma ve izleme:

Çeviri içerikli derslerde özellikle o dilin kültürünü de kapsayan metinler seçilmekte ve bu sayede öğrencilerin kültürle teması arttırılmaktadır.

9.Bilgiye kısa zamanda erişebilecek araştırma ve bilgi edinme vasıtalarını bilme:

Çeviri süreci her zaman bir araştırma ve bilgiye ulaşma sürecidir. Öğrencilerimiz birinci sınıfta aldıkları Yazılı Çeviriye Giriş I ve Çeviriye Giriş II derslerinden itibaren sürekli araştırmaya yönlendirilmektedir. Öğrencilere terminoloji araştırmaları konusunda ödev verilmekte ve çevrilecek metinlerle ilgili alan araştırmaları yapmaları istenmektedir. Ayrıca üçüncü sınıf derslerimiz olan TRA 301 Çeviri Kuramı ve TRA 302 Çeviri Eleştirisi dersleri kapsamında öğrencilerimiz kuramsal araştırma yapmaya yönlendirilmektedir. Çeviri Eleştirisi dersi kapsamında, daha önceden edindikleri kuramsal bilgiyi de kullanarak çeviri incelemeleri yapmakta, bununla ilgili araştırma süreçlerini yürütmekte ve ders içinde sunumlar yapmaktadırlar.

10.Çeviri sürecinde kullanılan sözlük, ansiklopedi, bilgisayar ve iletişim teknolojilerini kullanabilme:

Basılı ve online sözlük ve ansiklopedilerin nasıl kullanılması gerektiği konusunda bilgiler öğrencilerimize birinci sınıf derslerinden itibaren verilmektedir. Öğrencilerimiz, birinci sınıfta aldıkları Yazılı Çeviriye Giriş I ve Yazılı Çeviriye Giriş II derslerinden itibaren bu konuda uygulamalar yapmaya yönlendirilirler. Bilgisayar ve iletişim teknolojileri ise üçüncü sınıf derslerimiz olan TRA 403 Bilgisayar Destekli Teknik Çeviri ve TRA 411 Altyazı ve Dublaj Çevirisi kapsamında ayrıntılı bir şekilde öğrencilerimize aktarılır. Öğrencilerimiz güncel yazılımlarla tanışır ve bölümün teknik çeviri laboratuvarında bilgisayar başında uygulama yaparak bu teknolojiler konusunda kendilerini geliştirir.

11.Sözlü ya da yazılı çevirmenlik mesleğinin değişik alanlarda uygulanış şekilleri hakkında bilgiye sahip olma:

Öğrencilerimize çevirinin bir çok farklı alanına yönelik dersler sunmaktayız. Sosyal Bilimler Çevirisi, Fen Bilimleri Çevirisi, Sağlık Bilimleri Çevirisi, Siyaset Çevirisi, Hukuk Çevirisi gibi pek çok yazılı çeviri uzmanlık dersinin yanı sıra Toplum Çevirmenliği, Ardıl Çeviri, İki Yönlü Sözlü Çeviri, Sözlü Çeviride Özel Konular gibi derslerimiz de öğrencilerimize farklı sözlü çeviri uygulamaları ve bunlarla bağlantılı alanlar konusunda bilgi ve deneyim kazandırır. 3. yılın sonunda yapılan Sözlü Çeviri Yeterlilik Sınavı'nda başarılı olan öğrenciler konunun uzmanlarından ders alarak eş zamanlı çeviri pratiklerini geliştirmektedir. 

12.Çevirmenlik mesleğinin ve yasal çerçevesi hakkında bilgi sahibi olma.

Bu bilgiler birinci sınıftan itibaren tüm derslerde öğrencilerimize aktarılmaktadır ancak daha özel ve ayrıntılı olarak dördüncü sınıf dersimiz olan TRA 400 Çevirmenlik Meslek Standartları kapsamında incelenmektedir.

 

FEDEK Koordinatörü

Öğr. Gör. Zehra Cansu RENDECİ

cansu.rendeci@yeditepe.edu.tr

Çeviribilimi Taban Puanları ve Sıralama

2023 yılı Çeviribilimi Bölümü genel yerleştirme puanlarını aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

Program Adı Puan Türü Genel Kont. Yerleşen En Küçük Puan En Büyük Puan
Çeviribilimi (İngilizce) (Ücretli) DİL 12 8 314,46116 364,79723
Çeviribilimi (İngilizce) (Burslu) DİL 12 12 487,79662 508,13484
Çeviribilimi (İngilizce) (%50 İndirimli) DİL 70 70 374,74854 460,25036

Çeviribilimi Mezunu Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Çeviribilimi Bölümü mezunları çevirmen unvanı ile çalışma hayatına atıldıklarında oldukça geniş bir alanda kariyer yapma fırsatı elde edebilmektedir. Çevirmenliğin yanı sıra akademisyenlik ve öğretmenlik de yapabilen mezunlar yüksek lisans ve doktora programları ile eğitim hayatlarına devam edebilmekte ve akademide kalabilmektedir. Lisans programı içinde pedagojik formasyon alan mezunlar ise öğretmenlik yapabilmektedir.

Özellikle uluslararası ilişkilerin düzenlenmesine yardımcı olan özel ve resmi kurumlarda deneyimli çevirmenlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu anlamda, Çeviribilimi mezunları devlet kurumları ve bakanlıkların yanı sıra basın-yayın kurumlarında, hukuk bürolarında, turizm acentelerinde, çevirmenlik bürolarında iş bulabilmektedir. Bu alanlara ek olarak reklamcılık, finans, sigortacılık, halkla ilişkiler gibi farklı alanlarda altyazı çevirmenliği, edebiyat eleştirmenliği, sözlü çevirmenlik ve yöneticilik yapabilmektedir.

Yeditepe Üniversitesi'nde Çeviribilimi Okumak

Üniversitemizin Çeviribilimi Bölümü; kültürlerarası iletişimi etkin bir şekilde kuracak yeterliliğe, bilgi birikimine ve kültürel donanıma sahip, Türkçe ve İngilizce dillerine son derece hakim, bu dillerde yazılı ve sözlü olarak kendini ifade edebilen çevirmenler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

İngilizce başta olmak üzere yabancı dillerin ağırlıkta olduğu Çeviribilimi Bölümü’nde okuyan öğrencilerimiz hem Türkçe ve İngilizce çeviri kabiliyetlerini geliştirebilecekleri hem de farklı bir yabancı dil öğrenebilecekleri dersler alabilmektedir. Üniversitemiz bünyesinde eğitim veren Yabancı Diller Yüksekokulu, öğrencilerin İngilizce dışında ikinci ve hatta üçüncü bir dilde de okuma, anlama, konuşma ve çeviri becerisi kazanmasını sağlayan dersler vermektedir.

Kuramsal ve uygulamalı derslerden oluşan lisans programına ek olarak öğrenciler kendi ilgi alanları doğrultusunda çeviri yapabilmek amacıyla Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi gibi bölümlerden de dersler alabilmekte ve bu alanların terminolojisine hakim olabilmektedir. Çevirinin farklı alanlarında uzmanlaşmak isteyen öğrenciler ise Bilgisayar Destekli Teknik Çeviri ve Altyazı ve Seslendirme Çevirisi gibi farklı derslerde alanında uzman akademisyenlerden eğitim alabilmektedir. Bu sayede farklı sektörlerle tanışma fırsatı elde edebilmektedir. Öğrencilerin profesyonel iş yaşamında da öne çıkmalarını sağlayacak çeviri pratiği ise sözel ve teknik derslerin işlendiği Simultane Çeviri ve Teknik Çeviri Laboratuvarı’nda kazanılmaktadır.

Öğrencilerimiz, ilk yıllarından itibaren ikinci ve üçüncü bir yabancı dilde de alacakları derslere göre uzmanlaşmaktadır.

Öğrenci Değişim Programları

Çeviribilimi Bölümü Erasmus ve Exchange anlaşmalarını görmek için tıklayınız.

GÜNCEL ANLAŞMALAR (2019 ARALIK):

ROMANYA ALEXANDRU IOAN CUZA IASI UNIVERSITY
BELÇİKA LEUVEN  UNIVERSITY ANTWERP CAMPUS
İSPANYA UNIVERSIDAD AUTONOMA DE MADRID
İSPANYA UNIVERSITAT AUTONOMA DE BARCELONA
POLONYA UNIVERSITY OF SOCIAL SCIENCES AND HUMANITIES

Bölümümüzde son beş yılda;

Erasmus giden öğrenci sayısı: 70,

Exchange giden öğrenci sayısı: 5,

Erasmus gelen öğrenci sayısı: 5'dir.

Erasmus Programı E-Broşürü indirmek için tıklayınız.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Erasmus öğrencilerimize önerdiğimiz dersleri görmek için tıklayınız.

Çeviribilim Bölümü Erasmus Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Seyhan BOZKURT JOBANPUTRA

seyhan.bozkurt@yeditepe.edu.tr

Bologna Süreci

Yeditepe Üniversitesi, Bologna Eşgüdüm Komisyonu çalışmalarını ulusal ve uluslar arası yeterlikler çerçevesinde yürütmektedir.

Bu doğrultuda üniversitemizde 2006 yılından beri devam etmekte olan çalışmalar sonucu 2012 yılında, var olan tüm programların yeterlikleri, Türkiye Yükseköğretim Yeterlikler Çerçevesi (TYYÇ) ile mesleki ve güncel standartlar göz önünde tutularak belirlenmiş ve derslere ait öğrenme çıktıları ile ilişkilendirilerek öğretimin daha planlı ve nitelikli hale gelmesi sağlanmıştır.

Eğitimde bilimsellik, işbirliği ve şeffaflık ilkeleri gereğince tüm programlara ait ders planları hazırlanmış ve fakülte web sayfalarında yayınlanmıştır.

Uluslar arası standartlara ilişkin benzeri çalışmalar üniversitemizin bilimsel, dinamik ve yenilikçi anlayışı çerçevesinde devam etmektedir.

Bologna Süreci ile ilgili genel bilgi için tıklayınız.

Program bilgi paketi için tıklayınız (2019).

Çift Ana Dal ve Yan Dal Olanakları

Çeviribilimi Bölümü’nün, İngiliz Dili ve Edebiyatı, İngilizce Öğretmenliği, İngilizce Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Radyo-Televizyon ve Sinema, Felsefe, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Gazetecilik, Reklam Tasarımı ve İletişimi, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Psikoloji ve Sosyoloji bölümleri ile iki yönlü çift anadal protokolü bulunmaktadır.

 

Çift Anadal anlaşmamız olan bölümleri görmek için tıklayınız.

Yandal anlaşmamız olan bölümleri görmek için tıklayınız.

Yandal Programı derslerini görmek için tıklayınız.

 

ÇAP/Yandal Bölüm Koordinatörü

Prof. Dr. Oğuz BAYKARA

oguz.baykara@yeditepe.edu.tr

Çeviribilimi Bölümü Ücretleri ve Burs İmkanları

Yeditepe Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi bünyesinde bulunan Çeviribilimi bölümü 2023 - 2024 ücretleri bu sayfada belirtilmiştir.

Diğer bölümlerde olduğu gibi Çeviribilimi Bölümü sıralaması ve puanlarda başarılı olan öğrenciler, üniversitemizin burs imkanlarından yararlanabilmektedir. Buradan hem Çeviribilimi Bölümü’nün hem de diğer bölümlerin burs şartlarını inceleyebilirsiniz.

 

Staj

Çeviribilimi Bölümü TRA 310 Staj Dersi

Öğrencilerimiz, bölümün onayladığı bir kurumda 20 iş gününü kapsayan bir Çeviri Stajı yapmak zorundadır. Öğrenciler, stajda yaptıkları çeviri işlerini ve kazandıkları deneyimleri bölüm staj komisyonuna sunarlar ve geri bildirim alırlar. Staj, lisans programımızdaki diğer pek çok uygulama gibi, öğrencilerimizin iş hayatına atılmadan önce edindikleri öğretici bir tecrübedir. TRA 310 Staj dersini başarı ile vermek mezuniyet koşulları arasındadır.

 

Staj Belgeleri

Stajın içeriği, staj için gerekli olan belgeler ve diğer detaylı bilgiler hakkında öğrencilerimizin erişebileceği Staj Rehberinin QR kodu aşağıdadır. Bu kod ile erişeceğiniz belgede staj belgelerinin en güncel haline ve staj süresince izleyeceğiniz yol haritasına erişebilirsiniz. Staj ile ilgili sorunuz olması durumunda Bölüm Staj Koordinatörü Dr. Öğr. Üy. Kerem Geçmen (kerem.gecmen@yeditepe.edu.tr) veya Arş. Gör. Firuze Elif Şahin'e (elifsahin@yeditepe.edu.tr) ulaşabilirsiniz.

 

 

Staj Sonrası Yapılacaklar

  • 20 iş günü süren stajını bitiren öğrencilerin bölümlerine staj süreçlerini detaylı olarak anlatan bir sunum yapmaları gerekmektedir.
  • Stajını tamamlayan öğrenci bölümü ile irtibata geçerek staj sunumunu yapar. Bu sunumun sonunda bölüme staj yeri tarafından kaşelenmiş-imzalanmış Staj Defterini ve staj süreci boyunca yapmış olduğu çevirilerden örnekleri sunar.
  • Eğer öğrenci çeviri yaptığı metinler hakkında bir gizlilik anlaşması imzalamışsa, bu anlaşmanın bir kopyasını bölüm ile paylaşmak zorundadır.
  • Öğrenci sunum sonunda stajı hakkında sorulan soruları cevaplayarak sunumunu sonlandırır. Bu sunum sonunda belgelerinin bölümü tarafından incelenmesinin ardından stajını başarı ile tamamladığı düşünülen öğrencinin TRA 310 Staj notu P olarak girilir.

 

Öğrencilerimizin Stajlarını Yaptığı Yerlerden Örnekler

  • T.C. Dış İşleri Bakanlığı
  • Netflix
  • Amazon
  • CNN Türk
  • Türk Hava Yolları
  • Charter Traffic
  • Translite Language Services
  • SAS Tercüme Danışmanlık
  • Elle Dergisi
  • ESBAŞ
  • Allingua Service International
  • MotaWord
  • Universal Dil Hizmetleri ve Yayıncılık
  • Maltepe Üniversitesi
  • Talos Logistics
  • Locpick Çeviri
  • Vogue
  • Dragoman Transcreation
  • NOVA Dil Hizmetleri
  • Epic Games
  • Erişim Medya
  • SDL Çeviri
  • Harvard Business Review Türkiye

Program Profili ve Öğrenme Çıktıları

Yeterlilik Kodu

TR0030030345

Yeterlilik Adı

Çeviribilimi (İngilizce) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum

Yeditepe Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi

İnönü Mah, Kayışdağı Cd. No:326A, 34755 Ataşehir/İstanbul

Sorumlu Kurum URL

https://yeditepe.edu.tr/

Yönelim

Genel

AYÇ Seviyesi

 6

 6 

TYÇ Seviyesi

 6

Sınıflandırma (Tematik Alan)

Çeviribilimi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

Kategori

 Ana

Kredi Değeri

 240

Programın Normal Süresi

4 Yıl

Program Profili (Amaç)

1. Öğrencilerin Çeviribilim alanının gerektirdiği kuram ve uygulama bilgileriyle donatılması.

2. Öğrencilere anadilde ve yabancı dilde, yazılı ve sözlü olarak kendini ifade etme, metin  çözümleme, yorumlama, sorunları saptama ve gerekçelendirilebilir çözümler üreterek bunları  güncel kuramlarla ilişkilendirme bilgisinin kazandırılması.

3. Alanın gerektirdiği araştırma yöntemlerini etkin bir şekilde kullanma, alanla ilgili  kaynakları değerlendirme, disiplinler arası araştırma yapma, ürettiği ve elde ettiği verileri raporlama ve sunma bilgilerinin kazandırılması.

4. Yaşam boyu eğitim anlayışı ve alanın gereksinimleri doğrultusunda öğrenciye kendini  alan dışında geliştirme, bilgi kaynaklarına (sözlükler, kılavuzlar, vb.) ulaşma ve bilgi  teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma bilgi ve alışkanlığı kazandırılması.

5. Öğrenciye alanının gerektirdiği kurallar ve çalışma koşulları çerçevesinde bireysel veya  ekip çalışmasında sorumluluk üstlenme ve etik değerlerin gözetilmesi konularında duyarlılık;  ve alanın kültürlerarası iletişim ve ulusal kültüre katkıları konusunda farkındalık kazandırılması.

Öğrenme Ortamları

Programda yer alan her ders için, derslerin içeriklerine uygun biçimde sınıflar ve laboratuvarlar kullanılmaktadır.

 

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

1. Çeviribilim alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme. 

2. Çeviribilim alanındaki kavram ve fikirleri bilimsel yöntemlerle inceleyebilme, verileri  yorumlayabilme ve değerlendirebilme. 

3. Kaynak ve hedef dillerin dilbilgisel, sözcüksel, anlamsal ve kültüre bağlı yapılarını  açıklayabilme ve kullanabilme. 

4. Çeviribilim alanında araştırma yapabilmek için gerekli olan teknolojik araçlarla kaynaklara  ulaşabilme. 

5. Kaynak ve hedef dildeki farklı türden metinlerin yapılarını, sosyal ve kültürel işlevlerini  açıklayabilme, çözümleyebilme ve dilden dile aktarabilme. 

6. Beşeri bilimlerin diğer dallarına ilişkin geliştireceği kuramsal bilgi ve becerisini çeviri  edimine aktarabilme.

7. Çevirmenin toplumsal rolüne yönelik bilgi ve becerilerini iş hayatında uygulayabilme. 

8. İkinci bir yabancı dili iyi düzeyde kullanabilme. 

9. Çeviri sürecinin aşamalarını, stratejilerini ve çeviri sürecinde karşılaşılan sorunları  tanımlayabilme ve bunların çözümüne ilişkin yöntemler geliştirebilme. 

10. Çeviri sürecinde kararlar alabilme, eleştiri yapabilme ve yaratıcılık gösterebilme. 

11. Yaşam boyu öğrenme ilkesine olumlu yaklaşım gösterebilme. 

 

Anahtar Yetkinlikler

 

Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyinin 18/12/2006 tarihli ve 2006/962/EC sayılı “Hayat Boyu Öğrenme İçin Anahtar Yetkinlikler” Hakkındaki Tavsiye Kararının ekinde bulunan “Hayat Boyu Öğrenme İçin Anahtar Yetkinlikler–Avrupa Referans Çerçevesi” kapsamında belirtilen sekiz anahtar yetkinlik içinde program ile bireylerin kazanması beklenen yetkinlikler anadilde iletişim, yabancı dillerde iletişim, dijital yetkinlik, öğrenmeyi öğrenme, kültürel farkındalık ve ifadedir.

 

 

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Programda yer alan her ders için uygulanan sınav türleri ve ölçme ve değerlendirme biçimleri "Ders Öğretim Planı"nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.

Başarı notları ve katsayıları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

Başarı Notu

Katsayısı

AA

4.0

BA

3.5

BB

3.0

CB

2.5

CC

2.0

DC

1.5

DD

1.0

FA

0.0 Başarısız (Devamsızlık nedeniyle Yarıyıl sonunda sınava girmeye  hak kazanamayan)

FF

0.0 Başarısız (Yarıyıl sonu sınava girip başarılı olamayan)

Ayrıca, öğrencilerin durumlarına göre aşağıdaki kısaltmalar kullanılır:

a) I-Eksik (Incomplete): Geçerli mazeretleri nedeniyle ders için gerekli çalışmaları tamamlayamayan öğrencilere verilir. Bu öğrencilerin, I notunun gerektirdiği eksiklikleri en geç izleyen yarıyılın ders ekleme/bırakma tarihi sonuna kadar tamamlamaları gerekir; eksikliklerin tamamlanması üzerine öğrenci gerekli notu alır, bu tarihe kadar eksikliklerin tamamlanmaması halinde öğrencinin I notu kendiliğinden FF notuna dönüşür.

b) L-İzinli (Leave):  Bu Yönetmelik hükümleri uyarınca izinli olan öğrenciler için kullanılır.

c) NC-Kredisiz (Non-Credit): Kredisiz olarak alınan dersler için kullanılır.

ç) ND-Diplomaya Yönelik Olmayan (Non-Degree): Yeditepe Üniversitesinden diploma almaya yönelik olmayan ve kredili veya kredisiz olarak alınan dersler için kullanılır ve not ortalaması hesabına katılmaz.

d) P-Geçer (Pass): Not ortalamalarına katılmayan derslerden başarılı olan öğrencilere verilir.

e) R-Tekrar (Repeat): Dersin tekrarlandığını gösterir.

f) RR-Not Yükseltmek için Tekrar (Repeat Resigned): Not yükseltmek amacıyla tekrarlanan dersler için verilir.

g) (Değişik RG. 30.09.2018/305519 sy.)  T-Transfer (Transfer): Yükseköğretim kurumu içinden veya dışından bir programdan transfer edilen ya da yurt dışı değişim programlarından alınıp başarılı olunan ve ilgili yönetim kurulunca intibakı onaylanan dersler için verilir ve not ortalaması hesabına katılır.

ğ) W-Dersten Çekilme (Withdrawal): Ders ekleme/bırakma tarihinden sonra her yıl akademik takvimde belirlenen süre içinde, danışmanın onayıyla gerçekleşir.

 

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK)

 

Giriş Şartı

Programa öğrenci kabulü “Yeditepe Üniversitesi Hakkında” bölümünde yer alan “Öğrenci Kabulü” başlığı altında ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.

 

Başarma Şartları

Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

 

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Çeviribilimi mezunları çevirmen unvanının yanı sıra akademisyenlik ve öğretmenlik yapabilir. Mezunlar yüksek lisans ve doktora programları ile eğitim hayatlarına devam edebilir ve akademide kalabilir. Lisans programı içinde pedagojik formasyon alan mezunlar öğretmenlik yapabilir. Devlet kurumları ve bakanlıkların yanı sıra basın-yayın kurumlarında, hukuk bürolarında, turizm acentelerinde, çevirmenlik bürolarında iş bulabilir. Bu alanlara ek olarak reklamcılık, finans, sigortacılık, halkla ilişkiler gibi farklı alanlarda altyazı çevirmenliği, edebiyat eleştirmenliği, sözlü çevirmenlik ve yöneticilik yapabilmektedir.

 

 

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

 

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

 

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi

https://fenedebiyat.yeditepe.edu.tr/tr/ceviribilim

 

Bölüm Hakkında

 

ULUSLARARASI ORTAK LİSANS PROGRAMI (COE COLLEGE USA)

2023 yaz tanıtım döneminde öğretim üyelerimiz/aktif-mezun öğrencilerimiz ile mail yolu ile randevu alarak G Meet üzerinde canlı olarak da görüşebilirsiniz, lütfen buraya basınız.

FİZİK Temel Bilim Dalına İlgi Duyan Öğrencilerimize Seslenişimizi okumak için lütfen buraya tıklayınız!

Disiplinlerarası çalışmanın, işbirliğinin ve küreselleşmenin önem kazandığı günümüz dünyasında üniversite mezunlarının, teknik uzmanlıklarıyla birlikte iş ortamına uyum sağlayabilir ve esnek olmaları da
beklenmektedir. Üniversiteler, devlet laboratuvarları ve endüstriyel kurumlar arasında artmakta olan işbirliği dolayısıyla, üniversite mezunlarının gelişen yüksek teknolojinin gereksinim duyduğu alanlarda çalışabilir
olmaları da gerekmektedir. Yeditepe Üniversitesi Fizik Bölümü, yenilikçi ve çok yönlü programları ile, gelişen teknoloji ve bilim dünyasına, analitik düşünme gücü ve güçlü akademik altyapısı ile önemli
katkılarda bulunacak mezunlar yetiştirmektedir.

1996 yılında, Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde eğitime başlayan Bölümümüz, 2000/2001 öğretim yılından itibaren Yeditepe Üniversitesi Kayışdağı kampüsünde eğitim vermektedir ve ilk lisans mezunlarımızı 2002 yılında, lisansüstü mezunlarımızı da 2006 yılında vermeye başladık. Fizik Yüksek Lisans Programı 2002-2003, Doktora ve Bütünleşik Doktora Programları 2003-2004 ve Sağlık Fiziği Yüksek Lisans Programımız 2016-2017 akademik yılında eğitime başlamıştır. Bölümümüz ayrıca Coe College-ABD ile Uluslararası
Ortak Lisans Programını açtı ve ilk kayıtlarımız 2020-2021 akademik dönemi ile gerçekleşti.
Bölüm akademik kadromuz, 2 profesör, 1 doçent, 5 doktor öğretim üyesi ve 5 araştırma görevlisinden oluşmaktadır, ayrıca laboratuvarlarımızda görev alan 2 teknik uzman mevcuttur. Bölümün kendi eğitim
kadrosunun yanı sıra, her dönem, 2-3 öğretim üyesi de farklı Yüksek Öğretim Kurumlarından gelerek, öğrenime katkı vermektedir. ,

Akademik kadromuz, doğrusal olmayan dinamik sistemler-kaotik davranış, istatiksel fizik, katıhal fiziği, matematiksel fizik, doğrusal olmayan optik, düşük boyutlu yapılar-kuantum noktaları, deneysel yüksek
enerji fiziği (CERN-Atlas Grubu), parçacık detektörleri, hesaplamalı akışkanlar, sağlık fiziği-Monte Carlo Simülasyonları ve Plazma ve Endüstiyel Uygulamaları-Vakum Kaplama gibi farklı alanlarda yayınlar
yapmaktadır. Son beş yılda 150 makale, 10 kitap-kitap bölümü, 80 bildiri, 3 ödül başarısı gösterdik.

Fizik lisans programı, akademik yaşamda mezunlarımızı güçlü kılacak, teorik ve uygulamalı fizik bilgisine sahip olmalarını sağlayacak, yenilikçi bir programdır. Türkiye’de Fizik Bölümleri sıralamasında, giriş taban
puanına göre, vakıf üniversiteleri arasında 3., tüm Fizik Programları arasında 7. Sıradayız.

FEDEK tarafından akredite olmuş ve eğitim dili İngilizce olan Programımız, Fizik alanına ait temel ölçütleri sağlayan dersleri içerdiği gibi; bilgisayarlı veri analizi, yazılım, sağlık fiziği, elektronik, malzeme bilimi, kimya, nükleer fizik, metroloji, nanofizik ve astrofizik gibi alanları da seçmeli/zorunlu derslerle bir araya getiren disiplinler arası bir özelliğe de sahiptir. Tüm derslerin İngilizce olarak işlenmesi sayesinde sizlerin rahatlıkla dünya ile birlikte fizikteki gelişmeleri takip etmenize olanak sağlamaktadır.

Ayrıca öğrencilerimiz, TUBITAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) ve üniversitemiz arasında yapılan protokoller ile veya farklı sektörlerde en az altı haftalık zorunlu Staj ile bilgilerini uygulamada kullanma
olanağı da buluyorlar. Mezuniyet Projesi ile de tüm bilgi ve becerilerini kullandıkları bir fizik projesi üretme, tamamlama ve sunma becerilerini geliştiriyorlar ve bazıları poster, bildiri, makale olarak da
yayınlanma şansı buluyor.

Öğrencilerimiz, lisans eğitimleri boyunca, bölüm laboratuvarlarımızda 90 adet fizik deneyini tamamlayarak mezun olmaktadır. Bölümümüzde bulunan TURKAK tarafından akredite olmuş Metroloji ve Kalibrasyon
Laboratuvarı (YUKAL), öğrencilerimizin lisans eğitimi süresince aldıkları dersler ile, Metroloji ve Kalibrasyon Sertifikası almalarını sağlayabildiği gibi, Türk endüstrisine de sıcaklık ve boyut ölçümleri
konusunda hizmet vermektedir.

Fizik eğitimini akademik boyutta sürdürmek isteyen öğrencilerimiz için, Fizik Yüksek Lisans ve Doktora (burslu) Programlarımız ve ayrıca Sağlık Fiziği Yüksek Lisans Programımız da bulunmaktadır.

İstekli, başarılı öğrencilerimiz, Mühendislik Fakültesi bölümlerinde (İnşaat Müh., Endüstri Müh., Elektrik ve Elektronik Müh., Genetik ve Biomühendislik, Makina Müh., Gıda Müh.), Matematik ve Bilişim
Sistemleri ve Teknoloji bölümlerinde çift anadal ve yandal programlarına da devam edebilir. Ayrıca Almanya, Hollanda, İsveç ve Amerika gibi ülkelerle, Lisans ve Lisansüstü öğrenci değişim
programlarımız aldığınız eğitimin çerçevesini genişletme ve mezuniyet sonrası fırsatlar yaratmanızı sağlamakta…

Fizik bölümü, hızla gelişen teknolojiye katkıda bulunacak akademik gücü sağlayabildiği gibi, Türk endüstrisinin gereksindiği alanların büyük bir kesimine da yanıt verebilecek yetenek, eğitim, bilgiye sahip,
analitik ve kritik düşünme gücü yüksek mezunlar yetiştirebilmektedir.

Yeditepe, ODTÜ, Boğaziçi, Koç, Montana (USA), Heidelberg, Münih Teknik, Jena (Almanya) gibi ulusal ve uluslararası çeşitli üniversitelerde doktora veya yüksek lisans programlarına kabul edilmiş,
ödüller almış, çeşitli üniversitelerde akademisyen olarak çalışan, TUBITAK UME, ulusal ve uluslararası çeşitli ARGE laboratuvarlarında veya enstitülerde bilimsel çalışmalarda, projelerde yer alan, kalibrasyon
laboratuvarlarında sorumlu, uzman veya müdür konumlarında çalışan, radyoloji uzmanı, yazılım geliştirme uzmanı olarak bilim ve endüstriye katkıda bulunan tüm mezunlarımız ile gurur duyuyoruz. Onların bilime
yaptıkları katkıları, başarı öykülerini gururla paylaşıyoruz.

En temel bilimlerden biri olan fizik bilimi eğitimi veren ve akademik bir disiplin olan Fizik Bölümü; dünyayı algılamak, kendi içinde tutarlı olan bu algıyı mantık çerçevesinde açıklamak ve evrendeki fiziksel yasaları anlamak amacıyla deney ve gözlemden yararlanan mezunlar yetiştirmektedir. Bu anlamda, bu araştırma ve incelemeleri yapabilecek fizikçiler yetiştirmek bölümün öncelikli amacıdır.

Liselerin sayısal bölümünden mezun olduktan sonra Fizik Bölümü’nde okumaya hak kazanan öğrenciler 4 yıllık lisans eğitimlerinin ardından fizikçi unvanı almaktadır. Gözlem ve analitik düşünme yeteneğine sahip olan öğrenciler fizik biliminin yanı sıra matematik ve kimya gibi temel bilimlerde de kendini yetiştirmektedir. Fen-Edebiyat Fakültesi’ne bağlı olan Fizik Bölümü’nde okumak isteyen öğrencilerin lise öğrenimleri boyunca bu temel bilimlere ilgi duyması lisans eğitiminin de bir parçası haline gelmektedir.

Fizik Bölümü mezunları iyi bir eğitimin ardından pek çok alanda fizikçi unvanı ile kariyer yapma fırsatı elde etmektedir.

Fizik Taban Puanları ve Sıralama

2023 yılı Fizik Bölümü genel yerleştirme puanlarını aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

Program Adı Puan Türü Genel Kont. Yerleşen En Küçük Puan En Büyük Puan
Fizik (İngilizce) (Burslu) SAY 10 10 467,39583 493,26417
Fizik (İngilizce) (%50 İndirimli) SAY 8 8 301,13905 431,77820
Fizik (İngilizce) (UOLP-Coe College) (Ücretli) SAY 3 3 262,33755 274,10644

 

Fizik Bölümü Ücretleri ve Fiyatları

Yeditepe Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi bünyesinde bulunan Fizik bölümü 2023 - 2024 ücretleri bu sayfada belirtilmiştir.

Fizik Burs İmkanları

Başarıyı her zaman destekleyen Yeditepe Üniversitesi, sayısal puan türünde ve sınav sıralamasında başarısını kanıtlayan öğrencilerin burs olanaklarından yararlanmasını sağlamaktadır. Fizik Bölümü ve diğer bölümlerin burs imkanlarına ve şartlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Yeditepe Üniversitesi'nde Fizik Okumak

Fizik Bölümü sıralama ve sınav puanında başarılı olarak Yeditepe Üniversitesi’nde öğrenim görmeye hak kazanan öğrenciler teknik uzmanlıkları, bilgi birikimleri ve yetenekleri ile Türk endüstrisine kazandırılmaktadır. Endüstriyel bir bakışla tasarlanan ve yenilikçi bir eğitim programına sahip olan Fizik Bölümü, öğrencilerinin endüstriyel üretimde ve kamu laboratuvarlarında fizikçi olarak çalışmasına olanak sağlamaktadır. Bu anlamda bölümde verilen eğitim; metroloji ve kalibrasyonlar, sağlık fiziği, malzeme bilimi, laboratuvar akreditasyonu, ISO standartları, kimya ve enerji alanlarındadır. Bu temel alanları bir araya getirerek öğrencilerin öğrenim görmesini sağlayan Fizik Bölümü, disiplinlerarası bir eğitim anlayışına sahiptir.

TURKAK tarafından akredite edilen Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvarı (YUKAL), öğrencilerin ölçüm bilimi alanında kendini geliştirmesini ve donanımlı hale gelmesini sağlamaktadır. Laboratuvar, öğrenci yetiştirmenin yanı sıra sıcaklık ve boyut ölçümlerinde çeşitli endüstriyel süreçlerde de hizmet vermektedir.

Mezunların, özellikle kamu kurumlarının laboratuvarları ve endüstriyel sektörün gün geçtikçe artan işbirliğine uyum sağlamak amacıyla gelişen yüksek teknolojiye adapte olmaları da sağlanmaktadır. Bu sayede Fizik Bölümü mezunları hem bu alanlarda hem de bilimsel yönelimin ortaya çıkardığı alanlarda kariyer yapma fırsatı elde etmektedir.

Yeditepe Üniversitesi Fizik Bölümü mezunları aldıkları eğitim ve bilgi birikimleri sayesinde metroloji ve kalibrasyon laboratuvarları başta olmak üzere eğitim, sağlık ve telekomünikasyon sektörlerinde çalışabilmektedir. Farklı kurumların AR-GE departmanlarında da kariyer yapabilen Fizik Bölümü mezunları aynı zamanda formasyon da alabilmektedir. Eğitim hayatları sırasında formasyon alan öğrenciler lise düzeyinde fizik öğretmenliği de yapabilmektedir. Akademik kariyer de iş olanakları arasında bulunmaktadır.

Fizik Mezunu Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Fizik Bölümü’nde lisans eğitimi alan öğrenciler mezun olduktan sonra fizikçi, araştırmacı ya da bilim insanı gibi unvanlarla anılmakta ve çok sayıda farklı alanda kariyer yapabilmektedir. Akademik kariyer yapmak isteyen mezunlar yüksek lisans ve doktora programları ile eğitim hayatlarına devam etmelerinin ardından akademisyen unvanı alabilmektedir. Bununla birlikte, öğretmenlik de yapabilmektedirler. Lise düzeyinde fizik öğretmenliği yapmak isteyen mezunların lisans programları süresince akademik formasyon alması gerekmektedir. Fiziğin temel bilim olması ve ortaöğretim ve yükseköğretim eğitiminin bu bilim ağırlıklı verilmesi nedeniyle mezunlar hem kamu okullarında hem de özel kurumlarda öğretmenlik yapabilmektedir.

Hem kamuda hem de özel sektörde kariyer yapabilen Fizik Bölümü mezunları var olan problemleri analiz etmek, deney gibi bilimsel metotlarla araştırma yapmak ve araştırma sonuçlarını raporlaştırmak gibi görevleri üstlenmektedir. Mezunlar; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere TUBİTAK, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Devlet İstatistik Enstitüsü, Türk Standartları Enstitüsü gibi bakanlıklar ve devlet kurumlarının ilgili bölümlerinde araştırmacı olarak çalışabilmektedir.

Fizik mezunları farklı alanlarda da kendini yetiştirebilmektedir. Özellikle fizik bilimi ile bağlantılı farklı disiplinlerde de eğitim almak kariyer olanaklarını artırmaktadır. Fizik Bölümü mezunlarının kimya ve biyoloji başta olmak üzere mühendislik fiziği, kuantum mekaniği, termodinamik, astronomi ve teorik fizik gibi alanlarda yüksek lisans ya da doktora yapmaları mümkündür. Bu akademik lisansüstü eğitim hem akademisyen olmak hem de farklı sektörlerde çalışmak isteyen Fizik Bölümü mezunlarına avantaj sağlamaktadır.

Misyon ve Vizyon

Misyon

Yeditepe Üniversitesi Fizik Bölümü olarak, endüstrimizin ihtiyaçları doğrultusunda, bilgili ve deneyimli fizikçiler yetiştirerek ülkemizin uygulamalı bilimler alanına ve ekonomisine katkıda bulunmak, temel ve uygulamalı bilimlerde gelişme sağlayabilecek yaratıcı elemanlar yetiştirmek.

Vizyon

Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi endüstrinin ve bilimin ihtiyaçlarına uygun fizikçiler yetiştirerek temel fizik, uygulamalı fizik, endüstriyel fizik ve metroloji alanına katkıda bulunmak.

Öğrenci Değişim Programları

Fizik Bölümü olarak anlaşmalı olduğumuz üniversiteler aşağıdaki tabloda görülmektedir.

 

ERASMUS ANLAŞMALARI LİSTESİ

ÜNİVERSİTE

ÜLKE

ŞEHİR

GEÇERLİLİK TARİHİ

UNIVERSITY OF STUTTGART  

ALMANYA

STUTTGART

2021 TARİHLİ

UMEA UNIVERSITET  

İSVEÇ

UMEA

2021 TARİHLİ

FACHHOCHSCHULE KAISERSLAUTERN UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES

ALMANYA

KAISERS

2019 TARİHLİ

UNIVERSITE DE STRASBOURG

FRANSA

STRASBOURG

2021 TARİHLİ

ST.MARY'S UNIVERSITY TWICKENHAM

İNGİLTERE

LONDRA

2021 TARİHLİ

Bologna Süreci

Avrupa eğitim sisteminin getirdiği standartlara uyum sağlamak amacıyla uygulanan Bologna Süreci, sistemdeki ayrılıkları ortadan kaldırmayı ve eğitim kalitesini artırmayı amaçlamaktadır. Bologna Süreci, aynı zamanda uluslararası arenada yükseköğretim kurumlarının birbirlerini tanımasını ve aynı standartları uygulamasını sağlamaktadır.

Yeditepe Üniversitesi lisans programlarının da bu standartlara uygun olarak düzenlenmesi sayesinde öğrenciler nitelikli, bilimsel ve şeffaf eğitimle tanışmaktadır. Bu standartlar Türkiye Yükseköğretim Yeterlikler Çerçevesi (TYYÇ) kapsamında belirlenmiş ve hem eğitim kalitesi yükseltilmiş hem de öğrencilerin katılımcı olması sağlanmıştır. Fizik Bölümü dersleri ve eğitim sisteminin niteliği de Bologna Süreci’ne uyumlu hale getirilmiştir.

Çift Ana Dal ve Yan Dal Olanakları

Fizik Bölümünün aşağıda adı geçen bölümler ile çift anadal anlaşması bulunmaktadır. Öğrencilerimizin talepleri doğrultusunda bu bölümler dışındaki bölümler ile de çift anadal anlaşması yapılma imkanı bulunmaktadır.

·        Bilgisayar Mühendisliği

·        Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri

·        Elektrik ve Elektronik Mühendisliği

·        Endüstri Mühendisliği

·        Felsefe

·        Genetik ve Biyomühendislik

·        Gıda Mühendisliği

·        İnşaat Mühendisliği

·        Makine Mühendisliği

·        Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği

·        Matematik

 

 

Fedek Akreditasyonu

     

FEDEK Fizik Bölümü Özdeğerlendirme Raporu 18 Mayıs 2017

FEDEK - Yeditepe Üniversitesi Fizik Programına Özgü Ölçütler

TYYÇ Yetki Matrisi

Program Çıktıları

PÇ1.   Fizik ve Matematik, bilgilerini uygulama becerisi

PÇ2.   Deney (ölçme, araştırma düzeneği vb.) tasarlama ve yapabilme, deney sonuçlarını analiz etme, yorumlama becerisi

PÇ 3.   Endüstrinin ihtiyaç duyduğu bilim ve teknoloji konularındaki ölçümlerde gereksinimleri karşılayabilecek ve toplumsal boyuttaki katkısı için gereken nitelikte eğitimin sağlanması

PÇ 4.  Disiplinler arası takımlarda çalışabilme becerisi

PÇ 5.  Fizik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi

PÇ 6.  Mesleki ve etik sorumluluk bilinci

PÇ 7.  Etkin iletişim kurma becerisi

PÇ 8.  Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi   

PÇ 9.  Çağdaş mesleki konular ve teknolojik gelişmeler hakkında bilgi sahibi olma

PÇ 10.  Fizik literatürünün takip etme ve etkin kullanma becerisi

 

Program Öğretim Amaçları

ÖA1. Öğrencilerin; temel ve uygulamalı bilimci pratiği ve akademik çalışmalarda başarılı olabilmeleri için gereken Temel Fizik, Endüstriyel Fizik ve Matematik kavramları ile donatılması. (FEDEK I,II)

ÖA2. Öğrencilerin başarılı bir uygulamalı ve temel bilimci kariyeri için gereken problem çözme, laboratuvar ve el aleti kullanma, becerileri ile donatılması ve bu yetilerin kazandırılması. (FEDEK I, IV)

ÖA3. Öğrencilerin etkili iletişim kurabilen, özellikle yazılı ve sözlü sunumda başarılı, takım çalışması ve disiplinlerarası çalışma yapabilen, girişimci ruha sahip, sorumluluk duygusu gelişmiş, yaratıcı, öğrenmeyi bilen, özgüven sahibi, alanlarında rekabet edebilmesi. (FEDEK III, V, VII, VIII, X)

ÖA4. Yaşam boyu eğitim anlayışıyla, her türlü bilgi kaynağından yararlanarak mesleki ve kişisel gelişimlerini sürdürmeye hazırlanması. (FEDEK IX, X)

ÖA5. Öğrencilerin güncel elektronik, bilgisayar ve yazılım araçlarını etkin olarak kullanabilmesi. (FEDEK IX)

ÖA6.  Öğrencilerin mesleki ve sosyal etik bilincine sahip olması, etik ilkelere ve çevre bilincine bağlı fizikçiler olarak yetiştirilmesi (FEDEK X)

Fizik Bölümü Bitirme Projeleri

Fizik Bölümü Bitirme Projelerinden Bazı Poster Sunumları:

ALİ BERKER HEPVİDİNLİ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ATA ÖZMAT

Ata Özmat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ECE GÜNGÖR

"ELIMINATION OF THE EXTERNAL MAGNETIC FIELD EFFECT BY DOUBLE COIL SYSTEM IN THE UME KIBBLE BALANCE EXPERIMENT"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BERİL ÖZKUR:

Determination of Mass Attenuation Coefficients of Some Tungsten-Based Composite Samples Using a Monte Carlo Simulation Code

 

ESRA SEVER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Staj

Staj Amacı: 

Staj Amacı: 

Staj çalışmalarının amacı, öğrencilere öğrenim sürecinde edindikleri kuramsal ve uygulamalı bilgilerin hayata geçirilmesi ile ilgili deneyim ve beceri kazandırmaktır. Staj aracılığıyla öğrencilerin, meslek alanlarını tanımaları, diğer meslek grupları ile ilişkileri kavramaları, konuya ilişkin yasal ve yönetsel boyutu öğrenmeleri, tasarım ve uygulama pratiği kazanmaları, mezuniyet aşamasında meslek alanının tasarım ve uygulama sürecine yönelik bilgi ve birikim sağlamaları ile uzmanlaşmak istenilen konulara ilişkin deneyim kazanmaları hedeflenmektedir.

Son 2 yıla göre  öğrencilerimizin stajlarını yaptıkları yerler

Merve Aytaç Humboldt Universitat Zu Berlin
Ali Mert Turaçlar Humboldt Universitat Zu Berlin
Narmin Rahimova  The Deutsches Elektronen- Synchrotnon, DESY
Sabri Vatansever Tübitak Bigem
Ece Güngör Tübitak Ume
Ata Özmat Tübitak Ume

Fizik Bölümü öğrencilerinin staj yaptıkları yerler için lütfen linke basınız.

 

Dersin İçeriği: 

Öğrenci en az 6 hafta staj yapmak zorundadır.

Programımızda 6. dönemde görünen PHYS310 Staj dersine mutlaka (3. sınıf sonu, yaz döneminde) kayıt olmanız gerekmektedir.

Staja başlamadan en az 15 gün öncesinde Bölüm Sekreterliğimizden sigortalanma ile ilgili formları alıp doldurmanız ve mutlaka Bölüm Başkanlığına staj yapacağınız yer ve konu hk. bilgilendirici bir dilekçe yazıp onay almanız gerekmektedir. 

Staj çalışmalarınızın sizlere, öğrenim sürecinde edindiğiniz kuramsal ve uygulamalı bilgilerinizin hayata geçirilmesi ile ilgili deneyim ve beceri kazandıracak nitelikte olması gerekmektedir.

Bölüm web sayfamızda (veya Bölüm Sekreterliğinden) örnek staj defter formatı edinmeli ve günlük olarak staj defterinize çalışmalarınızı aktarıp, her gün için ayrı ayrı yazdıklarınızı staj yaptığınız yerdeki yöneticinize imza ile onaylatmalısınız.

Staj başvurularınız ve staj defterleriniz Bölüm Staj Komisyonumuz tarafından onaylanmaktadır, kurallarına göre yapılmayan stajlar kabul olmayabilir, bu durumda PHYS310 dersiniz başarısız olarak kalır ve mezuniyetiniz gecikebilir. Gerekli özeni göstermenizi rica ederiz.

Staj Belgeleri

Staj yapılması ve staj işlerinin yönetimi sırasında gerekli olan belgeler  aşağıdadır ve bu form örnekleri her dönem Bölüm Staj panosunda duyurulur

  1. Öğrenci Staj Özet formunu doldurup, sekreterliğe teslim edecek.
  2. Öğrenci Kimlik Bilgileri  SGK Taahütnamesi, Staj Basvuru ve Stajın yapılacağı kurumun öğrenciyi kabul ettiğini gösteren Formu doldurup imzalacak.
  3. Stajın yapılacağı kurumun öğrenciyi kabul ettiğini gösteren “Staj Onay  Formu” 
  4.  Öğrenci tarafından doldurulup, işyerine onaylatılacak olan ve yapılan çalışmaların dökümüyle birlikte staj kılavuzunda belirtilen bölüm/program gereksinimlerini de içeren; “Staj Defteri” sayfa örnekleri

Staj Süresince Yapılacak İşler

 Staj süresince Staj Defterinin aşağıda belirtilecek olan kurallara uygun bir şekilde doldurulması gerekir;

a) Staj defterinin ilk sayfası, yapılacak olan çalışmanın haftalara göre genel olarak programını göstermektedir. Bu sayfa ilgili birim sorumlusu ile işletmenin staj işlerinden sorumlu yöneticisi tarafından onaylanmalıdır.

b) Defterin sayfaları günler boyunca yapılan çalışmaların dökümü olarak hergün doldurulur ve hafta sonunda çalışmaları kontrol eden sorumlu yönetici tarafından onaylanır.

c) Staj defterinin sayfa sayısı yapılan stajın gün sayısından az olamaz.

d) Staj defteri, İngilizce veya (staj yeri yetkililerinin ingilizce bilemeyebileceği varsayımı ile) Türkçe olarak yazılabilir.

Staj Sonunda Yapılacak İşler

a) Stajını tamamlayan öğrenci doldurmuş olduğu staj defterini ve başarılı olduğuna dair firma yetkilisinin gizli olarak doldurup kapatıp öğrenciye verdiği zarfı komisyona teslim eder.

b) Defter içeriği, öğrencinin çalışmasını yansıtmalıdır. Staj defterinde resimler teknik resim kurallarına uygun bir şekilde çizilmelidir. Defter içeriği, öğrencinin kazandığı bilgi ve becerileri yansıtmalıdır. Öğrenci, aldığı eğitim ile uygulamalı pratik beceri kazanma süresi içinde edindiği bilgileri defterde belirtmelidir.

c) Stajyer Öğrenci Değerlendirme Formu, doldurulmuş ve onaylanmış bir biçimde ve işyeri kaşesini taşıyan kapalı zarf içinde teslim edilir.

Fizik Bölümü Podcast

Seminerler

Doç. Uğur Akgün (COE College, IOWA), "Designing and Developing Particle Detectors with Novel Materials" konulu semineri

Semineri izlemek için lütfen aşağıdaki postere basınız.

Bölüm Hakkında

Yeditepe Felsefe Türkiye’deki vakıf üniversiteleri içinde eğitime başlayan (1996) ve Türkiye’de FEDEK akreditasyonunu alan (2012) ilk felsefe bölümüdür. Bölümümüzde Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora programlarının yanı sıra Tezsiz Yüksek Lisans olanağı da sunulmaktadır.

Ayrıca Paderborn Üniversitesi Felsefe Bölümü ile ortak “Tarih Boyunca Kadın Felsefeciler” Yüksek Lisans programı başlatılmıştır.

Felsefe Bölümü öğrencilere insanı, olguları, olayları “felsefece” bilme, kendilerinin belirlediği değerlerle eylemde bulunma, gerek Türkçe’de gerek en az bir başka dilde felsefe çalışmalarına özgün katkıda bulunabilme olanağını kazandırmayı amaçlar. Öğrencilerin özgün metinlere ulaşabilmesini sağlamak amacıyla Lisans Programı’nda zorunlu Eski Yunanca veya Latince dil eğitimi de yer almaktadır.

Bölümümüzde Philosopher’s Index’te taranan Yeditepe’de Felsefe adlı hakemli ortak kitap yayına hazırlanmaktadır.

FEDEK AKREDİTASYONU

Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü, Mayıs 2012'de FEDEK tarafından akredite edilerek Türkiye'de akredite olan ilk felsefe bölümü olmuştur. Programımız Mayıs 2017- Eylül 2022 dönemini kapsayan ikinci beş yıllık akreditasyonunu almıştır ve Mart 2023'te gerçekleşen akreditasyon sürecini de başarılı bir şekilde tamamlamıştır.

*FEDEK, FEF programlarının akreditasyonu konusunda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ulusal bir kalite güvence kuruluşu olarak tanınmaktadır. 

Program çıktıları FEDEK ölçütleri göz önüne alınarak bölümümüz akademik kurulu tarafından belirlenmiştir.

Öğretim programının öğretim amaçlarına göre belirlenen program çıktıları aşağıda sıralanmıştır.

PÇ 1. Felsefe ve Sosyal Bilimlerdeki bilgileri kültürel, sosyal, etik, estetik, politik vb konulara uygulama becerisi. 

PÇ 2. Literatür tarama, çözümleme ve yorumlama becerisi. 

PÇ 3. Disiplinler arası okuma yapma ve çözümleme becerisi. 

PÇ 4. Klasik Felsefe problemlerini tanımlama becerisi. 

PÇ 5. Mesleki ve etik sorumluluk bilinci.

PÇ 6. Etkin iletişim kurma becerisi. 

 PÇ 7. Felsefe sorunlarının evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim. 

PÇ 8. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi.

PÇ 9. Çağdaş felsefe konuları ve çağın kültürel sorunları hakkında bilgi sahibi olma.

PÇ 10. Felsefece araştırma yapabilmek için gerekli olan kaynakları ve modern araçları kullanma becerisi. 

Felsefe Bölümünde Neler Yapılmaktadır?

Felsefe Bölümü, lisans eğitimi sürecinde öğrencilerinin insana, olgulara, olaylara olabildiğince önyargısız, "felsefi bilgi"ye dayanarak bakabilme; kendilerinin belirlediği amaçların değerinin ne olduğunu bilme ve bu bilgileri eylemlerinde kullanma olanağı kazanmalarını amaçlanmaktadır. Bölümde öğrencilere felsefe ve sosyal bilimlerdeki bilgileri kültürel, sosyal, etik, estetik, politik vb. konulara uygulama, literatür tarama, çözümleme ve yorumlama, disiplinler arası okuma yapma ve çözümleme, klasik felsefe problemlerini tanımlama ve etkin iletişim kurma beceriyle birlikte mesleki ve etik sorumluluk bilincini kazandırmayı amaç edinmiştir. Felsefe sorunlarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini anlamak için gerekli genişlikte bir eğitim alan öğrenciler  hem çağdaş felsefe konuları ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olurken hem de yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini ve bunu gerçekleştirebilme becerisini kazanırlar.

Öte yandan bölümde verilen eğitimle, öğrencilerin Türkçe'nin yanında en az bir yabancı dili iyi bilmeleri, bildikleri dilleri felsefe alanında da rahatça kullanabilmeleri, Türkçe felsefe diline, Türkiye'de  ve uluslararası alanda felsefe çalışmalarına özgün katkıda bulunabilmeleri sağlanmaktadır.

Felsefe Taban Puanları ve Sıralama

2022 YKS Felsefe taban puanları, kontenjan ve yerleşen öğrenci sayısı aşağıdaki gibidir:

Puan Türü

Genel Kontenjan

Yerleşen

En Düşük Puan

En Yüksek Puan

EA - Burslu

10

10

378,124

       443,190

EA - %50 Burslu

7

7

245,444

282,662

Felsefe Bölümü Ücretleri ve Fiyatları

Yeditepe Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi bünyesinde bulunan Felsefe bölümü 2023 - 2024  ücretleri bu sayfada belirtilmiştir.

Felsefe Burs İmkanları

Yeditepe Üniversitesi, üniversite sınavında başarılı olan öğrencilerin burs imkanlarından yararlanmasını sağlamaktadır. Felsefe Bölümü sıralama ve sınavda alınan puan, burs olanakları için öncelikle göz önünde bulundurulan kriterlerdir. Buradan üniversitemizin burs şartlarını detaylıca inceleyebilirsiniz.

Yeditepe Üniversitesi'nde Felsefe Okumak

Felsefe Bölümü öğrencileri olayları ve olguları objektif bir şekilde değerlendirerek eylemlerinde kullanmayı amaçlamaktadır. Üniversitemiz bünyesinde öğrenim gören öğrenciler filozofların özgün metinlerinden de yararlanabilmeleri amacıyla Latince ve Eski Yunanca dersleri almaktadır. Zorunlu olan bu dersler sayesinde çeviri aramak zorunda kalmadan özgün metinleri kendileri de okumakta ve yorumlayabilmektedir. Türkçe eğitimin yanı sıra en az bir yabancı dili öğrenerek kariyerlerine katkıda bulunmaktadırlar. Bu yabancı dilin felsefe alanındaki terminolojisine hakim olmak, mezun olduktan sonra öğrencileri bir adım öne geçirmektedir.

Yeditepe Üniversitesi, Felsefe Bölümü öğrencilerinin hem Türkçeyi hem de en az bir yabancı dili öğrenerek Türkiye’de ve uluslararası arenada felsefeye kendi özgün çalışmalarını da katmasını amaçlamaktadır.

Kariyer olanakları açısından da öğrencilerin yanında olan Felsefe Bölümü, mezunlarının liselerde felsefe grubu öğretmenliği yapmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte öğrenciler eğitim hayatlarının ardından Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve Dış İşleri Bakanlığı başta olmak üzere kamu kurumlarında iş bulabilmektedir. Özel sektörde ise basın/yayın kuruluşları ve kurumların kültürle ilişkili bölümlerinde çalışabilmektedir. Aynı zamanda çeşitli kurumların halkla ilişkiler, planlama ve değerlendirme, eğitim ve kültürle ilgili bölümlerinde de kariyer yapabilmektedir.

Felsefe Mezunu Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Felsefe Bölümü’nde iyi bir eğitim alan ve kendini yetiştiren mezunlar için pek çok kariyer seçeneği ve iş olanağı bulunmaktadır. Akademik kariyer, genel olarak bu bölümün öğrencilerinin en sık tercih ettiği işlerden biridir. Bunun için yüksek lisans ve doktora yaparak eğitim hayatlarına devam etmekte ve akademide özgün çalışmalarıyla felsefeye katkıda bulunmaktadırlar. Akademisyen olmak, mezunların kendi çalışmalarını ve eğitim faaliyetlerini de devam ettirmelerini sağlamaktadır.

Lise düzeyinde felsefe grubu öğretmenliği de Felsefe Bölümü öğrencilerinin yapabileceği mesleklerden biridir. Bu mesleği yapabilmek içinse öğrencilerin lisans eğitimi boyunca Eğitim Formasyonu almaları gerekmektedir. Formasyon sayesinde rehber öğretmenlik ve eğitim kurumlarında danışmanlık yapmak da tercih edilebilmektedir. Bakanlıklar gibi kamu kurumlarında da kültürle ilgili birimlerde çalışabilen Felsefe Bölümü mezunları, özel sektörde de kariyer yapabilmektedir. Kurumlara ve sivil toplum kuruluşlarına felsefe danışmanlığı yapmak; basın/yayın organlarına ve yayınevlerine eleştirmenlik, çevirmenlik ve editörlük yapmak da kariyer olanakları arasında bulunmaktadır. Felsefe Bölümü mezunları etik danışma kurulları ve toplumsal projelerde de yer alabilmektedir.

Misyon ve Vizyon

Amaç: Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü, “insanların hepsi için felsefe, her tek insan için felsefe” anlayışıyla, felsefe eğitiminden geçenlerin insanlara, toplumlara, doğaya, olgulara, olaylara sorgulayıcı, sorunları görüp çözümleyen felsefece bir içgörüyle bakmalarını sağlamayı amaçlar. Felsefece bilgiyle donanmış bu bakışın belirli bir felsefe görüşünü benimsemekten öte, kişinin kendi tanıdığı değerleri irdeleme, kendi amaçlarını koyma, eylemlerini felsefece seçimleri üzerinde temellendirme, başka varlıkların başkalığını tanıma, gerek kendine gerek başkalıklara karşı sorumluluk taşıma olanağını gerçekleştirmesini sağlaması beklenir.

Hedef: Felsefe lisans programının odağında metin ve sorun odaklı bir yaklaşım vardır. Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü, felsefe bilgisiyle felsefece tutumu birlikte kazandırma hedefiyle bir yandan felsefenin tarihsel oluşumuna ilişkin bilgileri öğrenilmesine, bir yandan da felsefenin güncel sorunlarını tartışılmasına öncelik verilir. Öğrencilerin bu felsefe birikimini kazanabilmeleri için en az bir yabancı dil öğrenerek felsefe tarihindeki metinleri olabildiğince özgün dilinden okuyabilmeleri, ayrıca anadillerinde yetkinleşerek Türkçe felsefe diline katkıda bulunmaları amaçlanır.

Öğrenci Değişim Programları

 

Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümünün ERASMUS Anlaşması imzaladığı üniversitelerin listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Kayıt dondurma dilekçesi için tıklayınız.

Yerine saydırma dilekçesi için tıklayınız.

Felsefe Bölümü Erasmus Sorumlusu 

Dr. Öğretim Üyesi Melike Durmaz

e-posta: melike.durmaz@yeditepe.edu.tr

GSF OFİS 723

Bologna Süreci

Bologna Süreci; Avrupa genelinde eğitim kalitesini artırmak, ayrıcalıkları ortadan kaldırmak ve yükseköğretim kurumlarının birbirini tanıyarak bir standart geliştirmesini sağlamak amacıyla uygulanan protokoldür. Yeditepe Üniversitesi de Türkiye Yükseköğretim Yeterlikler Çerçevesi (TYYÇ) kapsamında tüm lisans programlarında eğitim sistemini güncel standartları takip ederek oluşturmaktadır. Eğitimin çok daha planlı, bilimsel ve şeffaf olmasını amaçlayan Bologna Süreci, aynı zamanda öğrencilerin katılımını da sağlamaktadır. Felsefe Bölümü eğitimi de bu standartlara uygun yenilikçi anlayışı yansıtmaktadır.

Felsefe Bölümü Bologna Bilgi Paketi için tıklayınız.

Felsefe Bölümü Bologna Süreci Sorumlusu

Doç.Dr. Lale Levin Basut

e-posta: levin.basut@yeditepe.edu.tr

OFİS: GSF 724

Çift Ana dal ve Yan dal Olanakları

Felsefe Bölümünün aşağıda adı geçen bölümler ile çift anadal anlaşması bulunmaktadır. Öğrencilerimizin talepleri doğrultusunda bu bölümler dışındaki bölümler ile de çift anadal anlaşması yapılma imkanı bulunmaktadır.

Çiftanadal başvuru dilekçesi için tıklayınız.

Yandal başvuru dilekçesi için tıklayınız.

Felsefe Bölümü ÇAP-YANDAL Sorumlusu

Doç. Dr. Lale Levin Basut

e-posta: levin.basut@yeditepe.edu.tr

Bölüm Hakkında

​Matematik kendi içinde tutarlı, çelişkiler taşımayan aksiyomlar üzerine kurulu, mantık aracılığıyla çıkarımlar yapılan, mutlak gerçekliğe sahip bir çalışma alanıdır. Aksiyom ve bulguların fiziksel gerçeklikle örtüştüğü durumlarda, matematiğin sosyal ve diğer bilimsel dallara uygulamalarına, yani uygulamalı matematiğe tanık oluruz. Bu yönüyle matematik, modern bilim ve teknolojinin büyük bölümünün dayanağı ve vazgeçilemez bir aracı olmuştur. Kendilerine matematikçi denmese bile yaptıkları iş gözardı edilemeyecek düzeyde matematik bilgisi ve deneyimi gerektiren meslekler vardır. Finans kuramcıları, ekonomistler, mühendisler, fizikçiler, bir kısım biyolog, kimyacı, eczacı ve benzerleri bu gurupta sayılabilir.

Matematik lisans programı öğrencilerinin sağlam bir matematiksel altyapısını sağlamayı ve isteklileri doktora eğitimine hazırlamayı hedeflemekte, cebir, geometri ve analiz konularına ağırlık vermektedir. Yetenekli ve matematiği seven öğrencilerin seçmeli derslerini de matematik ağırlıklı seçerek doktora programına yönelmeleri, böylelikle üniversitede araştırma ve eğitim çalışmalarına katılmaları idealdir. Bu alandaki iş fırsatları yeni ve genç üniversitelerin bulunduğu ülkemizde daha fazladır.

Bölümümüz, öğrencilerimizin Erasmus ve diğer Öğrenci Değişim Programları aracılığıyla yurtdışındaki üniversitelerde eğitimlerinin bir veya iki sömestrini tamamlamaları konusunda cesaretlendirici ve destekleyicidir. Bölümümüzde değişim programları ile yurtdışından gelen yabancı öğrenciler de eğitim almaktadır.

Matematikte lisans derecesi ile iş bulabilmek çoğu zaman uygulamalı matematiğin bazı alanlarında ve bilgisayar bilimlerinde eğitimi gerektirir. İstatistik, bilgisayar, işletme, ekonomi, karar verme veya yönetim bilimleri, aktuerya (sigorta matematiği), yazılım ve ağ mühendisliği gibi alanlara ilgi duyan matematik lisans öğrencilerinin çift anadal ve yandal programlarına katılmaları ya da seçmeli derslerini ilgili bölümlerden almaları mümkündür. Sayılan alanlarda kariyer hedefleyenler için o alanla ilgili bölüm ile matematik bölümünün birinden lisans diğerinden yüksek lisans eğitimi almak meslekte son derece sağlam ve ideal bir donanım sağlayacaktır.

Mezunlarımızın dörtte birinden fazlasının (yurtdışında bulunanlar dahil) kariyerlerini lisanüstü eğitimle (eğitim, finans, matematik vb alanlarda) sürdürdükleri, bir o kadarının eğitim sektöründe bilgilerini doğrudan kullandıkları, üçte birden fazlasının ise özel sektörde (bilişim, hizmet, metal, tekstil vb alanlarda) veya yurtdışında çalıştığı gözlenmiştir.

Yeditepe Üniversitesi Matematik (İngilizce) Lisans Diploması yeterliliği 18.07.2023 tarihinde Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi’ne dahil edilmiştir.

 
Bölümümüzün lisans programı 2019-2024 yılları arasında geçerli olan FEDEK akreditasyonuna sahiptir. Bu akreditasyon hakkında daha ayrıntılı bilgiye FEDEK Akreditasyonu sayfamızı ziyaret ederek erişebilirsiniz.
 
 

 

Matematik Bölümü Nedir?

Genel olarak tüm bilimlerin temeli olan ve sayısal hesaplamaları esas alan matematik, reel dünyada meydana gelen problemlerin analizinde kullanılmaktadır. Matematik bölümü ise bu ölçümlerin ve sayısal hesaplamaların prensiplerini kavrayan, dünyayı ve evreni anlamak amacıyla bu çözümlemeleri kullanabilen ve analitik düşünme yeteneğine sahip bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Liselerin sayısal bölümünde okuyan öğrencilerin tercih edebileceği Matematik Bölümü, 4 yıllık lisans eğitimini kapsamaktadır. Fen-Edebiyat Fakültesi’ne bağlı olan bölüm genel olarak teorik eğitim vermekte ve alanında uzman matematikçiler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu anlamda, bölümde verilen eğitim matematiğin tüm dallarını içermektedir. Analiz, soyut matematik, doğrusal cebir, mühendislik için hesaplama, sonlu ve ayrık matematik, diferansiyel denklemler, sayılar teorisi, ileri matematik, programlama gibi dersler lisans eğitimi içinde verilmektedir. Aynı zamanda, günümüzde hızla gelişen yazılım sektöründe çalışmak isteyen öğrenciler ilgili dersleri alarak algoritma hesaplamaları da yapabilmektedir.

İş olanakları oldukça gelişmiş olan Matematik Bölümü’nden mezun olanlar çok farklı sektörlerde ve farklı unvanlar altında kariyer yapabilmektedir.

Matematik Taban Puanları ve Sıralama

2023 yılı Matematik Bölümü giriş taban ve tavan puanları ve genel kontenjan tabloda sunulmuştur. 

Puan Türü

Genel Kontenjan

Yerleşen

En Düşük Puan

En Yüksek Puan

SAY - Burslu

4

4

479.89316

492.78465

SAY - %50 Burslu

30

30

289.13768

369.32428

En son güncelleme: 05 Aralık 2023, 16:00. 

Matematik Bölümü Öğrenim Ücretleri ve Burs Olanakları

Yeditepe Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi bünyesinde bulunan Matematik bölümü 2023 - 2024 ücretleri bu sayfada belirtilmiştir.

YKS’de, Matematik Bölümü sıralama ve puan bakımından başarı sağlayan öğrencilere Yeditepe Üniversitesi tarafından burs verilmektedir. Hem Matematik Bölümü’nün hem de diğer lisans programlarının burs olanakları ve şartlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Yeditepe Üniversitesi'nde Matematik Okumak

Yeditepe Üniversitesi Matematik Bölümü; akademik etiğe sahip, problem çözme becerisi kazanan ve yaratıcı mezunlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Matematik, günümüzde mantık çerçevesinde çıkarımlarda bulunmaya ve mutlak gerçekliği ortaya koymaya yarayan önemli bir bilim dalıdır. Matematik Bölümü de öğrencilerin bu bilimin diğer disiplinlerle olan etkileşimine, bir başka deyişle uygulamalı matematiğe uyum sağlamalarını amaçlamaktadır. Teknolojinin ve modern bilimin ayrılmaz bir parçası olan matematik; ekonomistler, fizikçiler, eczacılar gibi diğer meslek gruplarıyla da iç içedir.

Bu anlamda öğrencilere sağlam bir matematik altyapısı kazandırmaya çalışan bölümümüz, uygulamalı matematiğin yanı sıra cebir, analitik ve geometri alanlarında da öğrencilerin bilgi sahibi olmalarını sağlayan dengeli bir lisans programını içermektedir. Matematiğin yanı sıra bu bilimle ilişkili farklı lisans bölümlerinde de eğitim almak isteyen öğrenciler ise çift ana dal ve yan dal programlarından yararlanabilmektedir. Bu programlar sayesinde işletme, ekonomi, bilgisayar, istatistik, yazılım mühendisliği gibi alanlarda da kendilerini yetiştirebilmektedir. Aynı zamanda bölüm içinde belli aralıklarla düzenlenen seminerler, grup çalışmaları ve konferanslar sayesinde öğrencilerin yeni bilgilerle akademik anlamda yetişmesi sağlanmaktadır.

Aldıkları lisans eğitimi ile donanımlı hale gelen mezunlarımız  yurt içinde ve yurt dışında kariyer yapma fırsatı elde etmektedir. Öğrencilerimiz Matematik Bölümünden mezun olduktan sonra bankacılık, finans ve bilişim sektörlerinin yanı sıra lisansüstü eğitimlerle akademik alanda da çalışabilmektedir.

Matematik Mezunu Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Matematik Bölümünden başarı ile mezun olan öğrenciler hem bölümle ilgili hem de bölümle bağlantılı farklı sektörlerde iş bulma şansına sahiptir. İş alanı oldukça geniş olan bölümden mezun olanlar kariyerlerine akademik çalışmalarla da devam edebilmektedir. Halihazırda teorik bilgisi yüksek ve donanımlı mezunlar yüksek lisans ve doktora programlarına başvuruda bulunarak akademi alanında çalışabilmektedir. Bununla birlikte, lisans eğitimi sırasında akademik formasyon alan öğrenciler mezun olduktan sonra matematik öğretmenliği de yapabilmektedir. Bu anlamda kamu kurumlarının yanı sıra özel eğitim veren dershane ve kurslarda da çalışma olanağı bulunmaktadır.

Günümüzde pek çok alan matematikle iç içedir. Bu nedenle, Matematik Bölümü’nden mezun olan bireyler matematikçi olarak adlandırılsa da farklı sektörlerde de kariyer yapabilmektedir. Mezunlar; bankacılık, finans, ekonomi ve bilişim sektörü başta olmak üzere eğitim, hayat ve emeklilik, internet, sigortacılık, inşaat, tekstil, maliye, pazarlama, e-ticaret, telekomünikasyon, enerji, gıda, perakende ve hızlı tüketim malları gibi sektörlerde de çalışma imkanı bulmaktadır. Bu farklı sektörlerde analiz ve raporlama uzmanı, iş analisti, iş zekası uzmanı, bilgi teknolojileri uzmanı, yazılım geliştirme uzmanı, yazılım uzmanı, bilişim danışmanı, raporlama uzmanı, sistem analisti, veri tabanı yöneticisi, web yazılım uzmanı ve proje yöneticisi gibi unvanlar altında çalışabilmektedir. Bu unvanlar altında kurumların bilgi işlem, AR-GE, muhasebe, yönetim, hizmet, iş geliştirme, mühendislik ve operasyon gibi departmanlarında matematik alt yapısı sayesinde kariyer yapabilmektedir.

Misyon ve Vizyon

Vizyonumuz, uluslararası standartlarda bilimsel çalışmalar yapılan, çağın gelişmelerine uygun olarak kendini sürekli yenileyen ve geliştiren, eğitim kalitesiyle Türkiye'nin ve de dünyanın saygın bölümlerinden biri olmaktır.

Misyonumuz, iki ana alt başlıkta toplanabilir; Birincisi, Matematik ve ilgili alanlarda, düzenli seminer, konferans ve grup çalışmalarının yürütüldüğü, uluslararası standartlarda bilimsel araştırmalar yapılan saygın bir bölüm olmaktır. İkincisi ise öğrencilerimize, yaratıcılıklarını ve problem çözme becerilerini geliştirmelerine olanak sağlayacak, akademik etiğin hakim olduğu bir öğrenim ortamı sunmaktır.

Öğrenci Değişim Programları

Bölümümüz, öğrencilerimizin Erasmus ya da diğer Öğrenci Değişim Programları aracılığıyla yurtdışındaki üniversitelerde eğitimlerinin bir veya iki sömestrini tamamlamaları konusunda cesaretlendirici ve destekleyicidir. Bölümümüzde değişim programları ile yurtdışından gelen yabancı öğrenciler de eğitim almaktadır. Uluslararası Öğrenci Değişim Programlarımız hakkında ayrıntılı bilgiye bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

Bologna Süreci

Eğitim sisteminin çok daha planlı ve nitelikli olmasını amaçlayan Bologna Süreci, belli standartların yükseköğretim kurumları tarafından eş zamanlı olarak uygulanması ve eğitimde görülen ayrılıkların ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır. Bu reform programı kapsamında Avrupa’da yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile etkileşim içinde olması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda belirlenen standartlar eğitimde şeffaflığı, bilimselliği, akademik kadronun hareketliliğini ve öğrencilerin aktif katılımını sağlamaktadır.

Yeditepe Üniversitesi’nin de lisans programlarında dikkate aldığı Bologna Süreci yeterlikleri ve standartları Matematik Bölümü eğitiminde de uygulanmaktadır. Bölümümüzün Bologna süreçleri koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Barış EFE'dir. 

Matematik Bölümü Lisans Programı Bologna Bilgi Paketine bu bağlantıdan  erişebilirsiniz.

Çift Anadal ve Yandal Olanakları

 

Lisansüstü Programları

Lisansüstü Programları ve başvuru koşulları hakkında genel bilgi ve duyurulara üniversitemizin Fen Bilimleri Enstitüsü sayfasından ulaşabilirsiniz. 

Matematik Bölümü Lisanüstü Programları hakkında ayrıntılı bilgiye aşağıdaki bağlantılardan erişebilirsiniz:

Staj

Matematik Bölümü programlarında zorunlu staj dersi bulunmamamaktadır. 

Bölüm Hakkında

Öğrencilerimiz dört yıllık lisans programı sonucunda, tarihteki çeşitli dönemlere ve kültürlere yönelik bilgi birikimine sahip olur ve araştırma yöntemleri becerisi kazanırlar. Öğrencilerimiz modern donanımlı, 10- 15 kişiyi aşmayan sınıflarda öğrenim görme şansını yakalarlar. Öğretim elemanları ile en az haftada iki defa, belirtilen görüşme tarihlerinde yüz yüze görüşerek bu eğitimden tam anlamda yararlanma imkânına sahiptirler. Ayrıca, her dönem düzenlenen Tarih Seminerleri kapsamında, Türkiye'den ve yurtdışından davet edilen araştırmacılarla tanışma ve onları dinleme fırsatı bulurlar.

Öğrenciler, uzmanlaşacakları alanlara göre ilgili derslerin dışında, diğer alanlardan da seçmeli dersler alarak, farklı disiplinlerden de yararlanabilirler. Başarılı olan öğrenciler eğitim süreleri içinde çeşitli alanlarda yandal veya çift anadal eğitimi alma olanağına da sahiptirler.

Tarih, geçmişte yaşanmış olayları, yer, zaman ve neden sonuç ilişkisi çerçevesinde inceleyen bir bilim dalıdır. Tarih bilimi herkes tarafından kabul gören nesnel nitelikte olmalıdır. Tarih Bölümü ise tarih biliminin, üniversitelerin 4 yıllık lisans programlarında öğretildiği üniversite alanıdır. Tarih Bölümleri üniversitelerin Fen Edebiyat Fakülteleri, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi, İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ya da Beşerî Bilimler Fakültelerine bağlı olarak faaliyet gösterebilir. Tarih Bölümleri adından da anlaşılacağı gibi ağırlıklı olarak tarih derslerinden oluşur ve bu kapsamda zorunlu ve seçmeli dersleri içerisinde barındırır. Bu bölümün asıl amacı öğrencilerin tarihe bakış açısının nesnel bir boyutta değerlendirmelerini sağlamaktır. Tarih bölümünde okumak son derece zevkli bir eğitim öğretim sürecidir. Tarih Bölümünü tercih eden öğrenciler tarihe meraklı olan ve bu alanda araştırmalar yapmayı, bir şeyler öğrenmeyi seven nitelikli öğrencilerdir. Bu kapsamda öğrenciler aldıkları derslerden büyük keyif almasının yanında bölümü severek derslere girerler. Tarih Bölümünü seçme niyetinde olan lise öğrencileri bu dönemde sözel derslerini güçlü tutmalı ve üniversite sınavlarında sözel ve eşit ağırlık alanlarında tercih yapmalıdırlar.

Tarih Bölümü bünyesinde faaliyet gösteren Tarih Topluluğu ise, tarihle ilgilenen öğrenciler için bir tartışma ve düşünme ortamı sağlar. Tarih topluluğu, öğrencilerin kültür gezileri, toplantılar ve film gösterimleri gibi çeşitli etkinliklerini gerçekleştirdikleri bir öğrenci topluluğudur.  

Tarih Bölümü mezunları, insan bilimleri alanında en geniş altyapıya sahip, çeşitli dillerle donanmış, araştırmacı ve sorgulayıcı bireyler olarak geniş bir yelpazede değişik sektörlerde çalışabilirler.

Prof. Dr. Ahmet TAŞAĞIL
Tarih Bölümü Başkanı

Program Bilgi Paketi İçin Tıklayınız.

Program Çıktılarımız ve Öğretim Amaçlarımız

 

Tarih Taban Puanları ve Sıralama

2023 yılı Tarih Bölümü genel yerleştirme puanlarını aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

Program Adı Puan Türü Genel Kont. Yerleşen En Küçük Puan En Büyük Puan
Tarih (İngilizce) (Burslu) SÖZ 3 3 475,42660 483,16909
Tarih (İngilizce) (%50 İndirimli) SÖZ 25 11 180,93603 321,89374

 

 

Tarih Bölümü Ücretleri ve Burs Olanakları

Yeditepe Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi bünyesinde bulunan Tarih bölümü 2023 - 2024 ücretleri bu sayfada belirtilmiştir.

Yeditepe Üniversitesi’nin öğrencilerine sunduğu burs imkânı oldukça geniştir. Tarih Bölümü Burs İmkânları sayfasını inceleyerek burs olanakları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Buradan ilgili sayfayı tıklayıp bölümleri ve burs imkânlarını araştırabilirsiniz.

Yeditepe Üniversitesi'nde Tarih Okumak

Dünyada yaşayan tüm insanların bir şekilde tarihle ilgisi vardır. Tarih, insanlığın geleceğidir. İnsanlık, geçmişte yaşanmışlıklara bakarak bir gelecek dizayn etmeye çalışır. Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü çağdaş ilkelere dayalı olarak bütün insan tarihi ölçeğinde kendine bir hedef belirlemiştir. Bunlardan ilki uluslararası düzeyde bir tarih öğretimi gerçekleştirmektir. Bunun yanında Türk Tarihinin ihmal edilmiş konularında da araştırmalar yaparak elde ettiği verileri hem ülkemizin hem de dünyanın hizmetine sunmayı amaçlar. Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü, eğitimlerinde geçmişte yaşanmışlıklara bakarak geleceğin nasıl şekillenmesi gerektiğini öğrencilerine öğretmeye çalışır. Tarih Bölümü öğrencileri aldığı derslerde sadece kuru tarih bilgisi ile karşı karşıya kalmazlar. Tarihi alanlara düzenlenen alan gezileri ile tarih bilgisi yerinde pekiştirilir, tarihi eserlerin görülmesi ile bu kapsamda donanım kazandırılır. Dersler ağırlıklı olarak teorik okutuluyor olsa da kaynak olarak Osmanlıca ve diğer diller de seçmeli olarak öğrenciye sunulur. Tarih, ancak okuyarak gelişir. Bunun yanında görsel malzeme tüm derslerde öğrencilere sunulur ve görsel ortamlar hazırlanır. Derslerin görsel belgeler ışığında işlenmesi, akılda kalıcılığı artırır. Ayrıca Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencileri yurtiçi ve yurtdışından konuk konuşmacı olarak üniversitemize gelen tarih biliminde önemli yere sahip kişilerle tanışma ve onların bilgi birikimlerinden istifade etme imkânına sahip olurlar.

Türkiye’de bulunan üniversitelerin tarih bölümü sıralama listesi incelendiğinde Yeditepe Üniversitesi’nin bu anlamda hatırı sayılır bir yere sahip olduğu görülür. Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencileri çok güzel alanlarda iş bulmuş ve etkili konumlarda görev yapmışlardır. Yeditepe Üniversitesinde tarih okumak çok keyifli olduğu gibi bireylerin içindeki tarih sevdasını dışa vurabilecekleri etkili bir ortamdır. Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü, öğrencilerine çok önemli bilgiler sunar ve onları hayata hazırlar. İyi yetişmiş ve donanımlı bir birey olarak bilim üretmelerine zemin hazırlar.

Tarih Mezunu Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Toplumda tarih bölümü mezunlarının ülkemiz şartlarında iş bulma imkânlarının kısıtlı olduğu yönünde bir algı oluşmuş olsa da durum hiç de öyle değildir. Bu bölümden mezun olan öğrencinin iş bulma imkânı daha çok kendi kariyer hedefi ve başarısı ile ilgilidir. Tarih Bölümü mezunları aşağıda belirtilen alanlarda kendilerine iş bulabilirler.

  • Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ile akademik kariyerlerine devam ederek üniversitelerde araştırma görevlisi olarak çalışabilirler.
  • Müzelerde danışman rehber kadroları vardır. Bu kadrolarda görev alarak rehberlik yapabilirler.
  • Üniversitelerin formasyon programından yararlanarak formasyon alıp kamu ve özel sektörde tarih öğretmenliği yapabilirler.
  • Arkeolog olarak hizmet verebilirler.
  • Turist gezilerinde turist rehberi olarak çalışabilirler.
  • Devlet memuru olabilirler. (Hatta yasada yapılan değişiklik ile tarih bölümü mezunlarının kaymakamlık sınavına girerek kaymakam olmasının yolu açılmıştır)
  • Askeri kurumlarda görev alabilirler.

Misyon ve Vizyon

Misyon:
Bölümümüzün misyonu, öğrencilerimize sadece geçmişle ilgili bilgi ve disiplinleri değil aynı zamanda geçmişten edinilen tecrübelerle günümüz siyasi, iktisadi, sosyal, kültürel olaylarını mantıklı ve kapsamlı bir bakış açısıyla değerlendirme bilincini kazandırmaktır.

Vizyon:
Alanında uzman, objektif, tarih bilimi etiğini benimsemiş kadrosuyla Türkiye'nin önde gelen bölümlerinden biri olarak dünyadaki tarih tartışmalarına katkıda bulunmaktır.

Öğrenci Değişim Programları

Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencileri Avrupa’nın seçkin üniversiteleri ile yapılmış anlaşmalar gereği öğrenci değişim programı faaliyetlerini kusursuz şekilde uygular. Bu kapsamda yurtdışından gelen öğrenciler olduğu gibi yurtdışına gönderilen bölüm öğrencileri de vardır. Bununla ilgili gerekli ön şartları sağlayan öğrenciler müracaat etmeleri halinde değerlendirmeye tabi tutulmakta ve kurul tarafından uygun görülmesi halinde bir ya da iki dönem anlaşmalı üniversitelerde eğitim alırlar. ERASMUS kapsamında bölüm faaliyetlerinin artırılması yönünde çalışmalar devam etmekte, gelecek yıllarda bu yönde çalışmaların daha kapsamlı olacağı düşünülür.

Bologna Süreci

Yeditepe Üniversitesi, Bologna Eşgüdüm Komisyonu çalışmalarını ulusal ve uluslar arası yeterlikler çerçevesinde yürütmektedir.

Bu doğrultuda üniversitemizde 2006 yılından beri devam etmekte olan çalışmalar sonucu 2012 yılında, var olan tüm programların yeterlikleri, Türkiye Yükseköğretim Yeterlikler Çerçevesi (TYYÇ) ile mesleki ve güncel standartlar göz önünde tutularak belirlenmiş ve derslere ait öğrenme çıktıları ile ilişkilendirilerek öğretimin daha planlı ve nitelikli hale gelmesi sağlanmıştır.

Eğitimde bilimsellik, işbirliği ve şeffaflık ilkeleri gereğince tüm programlara ait ders planları hazırlanmış ve fakülte web sayfalarında yayınlanmıştır.

Uluslar arası standartlara ilişkin benzeri çalışmalar üniversitemizin bilimsel, dinamik ve yenilikçi anlayışı çerçevesinde devam etmektedir.

Bölümümüz Bologna Sorumlusu

Prof. Dr. Ahmet TAŞAĞIL

Bölümümüz Bologna Bilgi Paketini İncelemek İçin Tıklayınız.

Çift Anadal ve Yandal Olanakları

FEDEK Akreditasyonu

Fedek Akreditasyonu

Bölümümüz Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Komisyonu (FEDEK)* tarafından akreditasyonunu almıştır.

*FEDEK, FEF programlarının akreditasyonu konusunda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ulusal bir kalite güvence kuruluşu olarak tanınmaktadır. 

Bölümümüz FEDEK Özdeğerlendirmesini görmek için tıklayınız.